Εκδόθηκε το ψήφισμα 16ου Συναπαντήματος νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά - Τι αναφέρει |
Εμείς οι νέες και νέοι εκπροσωπώντας Ποντιακά Σωματεία από την Ελλάδα και τη Διασπορά, για μια φορά ακόμη συγκεντρωθήκαμε από τις 17-20 Ιουλίου 2014, στα υψώματα του Βερμίου, για το «16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων». Οι φετινές πολυποίκιλες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, με θεματικές όπως η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά κυρίως μέσω της δημοκρατικής μεταξύ μας συζήτησης, της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων με κατάθεση ιδεών και προβληματισμούς, μας οδήγησαν μέσα από το γόνιμο διάλογο στα παρακάτω:
Για τα 20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Το φετινό 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των είκοσι (20) χρόνων, από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε υποχρέωσή αλλά και καθήκον, να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα την απαίτησή μας, να καθιερωθεί η 19η Μαΐου, ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής, που οδήγησε στη Γενοκτονία ενός τρισχιλιόχρονου πολιτισμού και επισφραγίστηκε από τα 353 χιλιάδες θύματα και το διωγμό των Ελλήνων του Πόντου. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου, διότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν και είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας διαχρονικά.
Η ευρωπαϊκή διάσταση
Σε όλες τις ιστορικές εποχές ο Ελληνισμός θρησκευτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ήταν συνδεμένος με την Ευρώπη. Οι Έλληνες ήταν και παραμείναν μέτοχοι στην κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών για Ελευθερία, Ισότητα καθώς πρόκειται για την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους και καθήκον όλων μας.
Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των Νεοτούρκων, θα είναι εκτός των άλλων, ένα από τα πιο μεγάλα ποιοτικά πολιτιστικά άλματα της Ευρώπης.
Αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα σταθούμε σιωπηλοί και συμπαραστεκόμαστε στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, που θα διασφαλίζει την αποφυγή επανάληψης παρομοίων τραγικών γεγονότων".
Για την Ποντιακή διάλεκτο
Ο αγώνας μας για τη διαφύλαξη της ιωνικής διαλέκτου των προγόνων μας, είναι επιθυμία και στόχος όλων των νέων Ποντιακής καταγωγής, ώστε αυτή να παραμείνει ζωντανή. Η διάλεκτός μας, μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις στη καθομιλουμένη να έχει αλλοιωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι αυτή που μας κρατάει άρρηκτα δεμένους με την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιούμε την ποντιακή διάλεκτο στη λογοτεχνία, στις θεατρικές παραστάσεις και στο τραγούδι, εφαρμόζουμε στην πράξη την συνεννόηση μας στην Ποντιακή διάλεκτο, κάνοντας καθημερινό έργο την αδιαφιλονίκητη άποψη μας για την διατήρηση και την εξέλιξή της.
Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου
Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από την πολιτική ηγεσία να συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί στο έργο που επιτελείται στο Όρος Βέρμιο, έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις, με τους εκατοντάδες εθελοντές του προσέφεραν διαχρονικά, διακονώντας την Παναγία μας, την Κυρά του Πόντου και ό,τι εκφράζουν διαχρονικά οι δύο λέξεις "Παναγία Σουμελά".
Πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέτοντας το δικό του στίγμα, τις ιδέες, το ήθος, και τις αρχές του, μέσα από δράσεις και θεσμούς, όπως και το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο αύριο, σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπου η αξιοπιστία της πατρίδας μας, αλλά και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δοκιμάζονται. Πορευόμαστε αναζητώντας και καταθέτοντας μέσα και από τον πολιτισμό μας δημιουργικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να ξαναχτίσουμε μία κοινωνία αντάξια των προσδοκιών μας.
Τέλος ενισχύουμε και στηρίζουμε το έργο που συντελείται στο Προσκύνημα της Παναγία Σουμελά, με τη συνεχή παρουσία και δράση μας στα υψώματα του Βερμίου, υποστηρίζοντας και προωθώντας, με κάθε δυνατό τρόπο, την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και προβάλλοντας την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και καπήλευσής του, καλώντας όλους με αγάπη να συμπορευτούν.
Οι νέες και οι νέοι της νεολαίας των Ποντιακών σωματείων
Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της "Παναγίας Σουμελά", γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας, μετέχουμε δυναμικά στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου μας, ως αδιάσπαστο κομμάτι του συνόλου της Ελληνικής νεολαίας.
Σχετικά θέματα
- Ολοκληρώθηκε το 16ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων - Φωτογραφίες