Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Με αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της το «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014»

Με αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της το «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014»
Με αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της το «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014»
 
Με αφιέρωμα στην πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της - Από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουλίου στο Θρυλόριο και με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας

Με αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της το «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014» Μια ακόμη συναρπαστική ιστορική, ανθρωπολογική και λαογραφική περιήγηση μας έχει ετοιμάσει για φέτος στο πλαίσιο της γιορτής με τίτλο «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», με επικεφαλής, όπως κάθε χρονιά, την εκπαιδευτικό Χρύσα Μαυρίδου. Αυτή την πρωτοπόρα πόντια «μέλισσα», με το ακατασίγαστο πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των ποντίων και του ελληνισμού.

Τη κ. Χρύσα Μαυρίδου που όλα της τα δημιουργικά χρόνια τα αφιέρωσε στην έρευνα και την καταγραφή των μνημών και των αφηγήσεων των συντοπιτών της, δίνοντας μέχρι σήμερα την εντύπωση ότι κάθε μικρός, είναι συνάμα κι ένας μεγάλος τόπος… Όταν κοιτάς αλλά συγχρόνως βλέπεις…

Η κ.Μαυρίδου έτσι ζώντας στο Θρυλόριο κάθε χρόνο μας προσφέρει και μια καινούρια ιστορική αφήγηση με πυρήνα τον χώρο που ζει. Ξεκίνησε από τις καταγραφές των μουσικών του τόπου της, συνέχισε με την αργυροχρυσοχοϊα του Πόντου, ανακάλυψε τον ύπατο αρμοστή της Κοινωνίας των Ηνωμένων Εθνών Τζορτζ Τριλόαρ που έδωσε το όνομά του στον προσφυγικό οικισμό του Θρυλορίου και έφερε τους απογόνους του στο χωριό, οι οποίοι προσέφεραν στο Σύλλογο αντίγραφο του φωτογραφικού αρχείου του πατέρα τους και…και…

Με αφιέρωμα στην Πόντια γυναίκα και τα εργό-χειρά της το «Παρακάθ’ κι αροθυμίας 2014» Αμέσως μετά κατέγραψε την ιστορία του Συνεταιρισμού και της αγροτικής οικονομίας, τα της εκπαίδευσης και εκκλησιαστικής ζωής του Θρυλορίου, τα καφενεία και τη διασκέδαση, το άπαν δηλαδή τυπικά, που όμως όσο η κ. Μαυρίδου είναι γερή δεν φαίνεται να έχει τέλος… Με συνομιλητή έτσι τον καθηγητή του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού κ. Μανόλη Σέργη, κάθε χρόνο η κ. Μαυρίδου μας χαρίζει με τυπικό ορόσημο στο χρόνο τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας μια εξαιρετική ιστορική-λαογραφική έκδοση, στην οποία συγκεφαλαιώνει το πρωτογενές ερευνητικό υλικό-φωτογραφίες και συνεντεύξεις - για το θέμα που επιλέγει, προκύπτει από τους εν ζωή θρυλοριώτες-τισσες πληροφορητές και πληροφορήτριές της, και εισαγάγει παγίως με επιστημονικό τρόπο ο κ. Σέργης.

Η φετινή της έκδοση είναι αφιερωμένη στην Πόντια γυναίκα, τη ζωή της, την προσφορά της στην επιβίωση της ποντιακής οικογένειας, στις δημιουργίες της, τα εργόχειρά της…

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κεντήματα, εργόχειρα, δαντέλες και κάθε είδους διακοσμητικά αντικείμενα και πολλές πολλές συνεντεύξεις με Θρυλοριώτισσες, που όμως αυτή τη φορά δεν παρουσιάζεται ως υλικό ως έχει…Αφού η κ. Μαυρίδου το επεξεργάζεται με δημιουργικό τρόπο και μας προσφέρει μια άλλου είδους αφήγηση, μεταξύ διηγήματος και θεάτρου, με ζωντανούς διαλόγους, επεισόδια και εικόνες…

Εκτός της έκδοσης, στο περιεχόμενο της οποίας αναφερθήκαμε, το φετινό «Παρακάθ’ και αροθυμίας» φιλοξενεί πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα, που φιλοξενείται αναλυτικά ακολούθως.

Το πρόγραμμα

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

9.00 μ.μ.
(πλατεία Θρυλορίου): 13ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών.
Παιδική Ποντιακή Θεατρική Παράσταση από το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, με τίτλο « Παιδιά βοήθεια….», της Χρυσάνθης Συμεωνίδου Χείλαρη
Προσφορά ποντιακού φαγητού «σιρόν» και «αριστέ»

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

9.00 μ.μ.
(Πρώην Κοινότητα Θρυλορίου): Αφιέρωμα στην πόντια γυναίκα, μάνα, γιαγιά, ηρωίδα και στο ρόλο της στο στέριωμα των προσφύγων Θρυλοριωτών στο νέο τόπο.

Ομιλία από την Συγγραφέα και Λαογράφο Χρυσάνθη Συμεωνίδου-Χείλαρη με θέμα «Η γυναίκα ανά τους αιώνες. Η Πόντια γυναίκα».


Έκθεση με τα έργα των χεριών των Ποντίων γυναικών του Θρυλορίου που νοστίμευσαν και αλάφρωσαν την δύσκολη ζωή τους.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

8.00 μ.μ.
(πλατεία Θρυλορίου): Το Θρυλόριο θυμάται: Ξαναζωντανεύει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

7.00 μ.μ.:
Πανηγυρικός Εσπερινός στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
9.00 μ.μ. (ξωκλήσι Αγίας Μαρίνας): Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι On Bikes!-Ποδηλάτες Κομοτηνής R, θα επισκεφθούν ποδηλατώντας τον οικισμό του Θρυλορίου και θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας.

Προσφορά παραδοσιακού ποντιακού φαγητού (χασίλ)

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

7.00 π.μ.:
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου.
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

9.30 μ.μ. (Δημοτικό Σχολείο Θρυλορίου): Παραδοσιακή Ποντιακή Βραδιά με τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες της ποντιακής μουσικής παράδοσης, τον Κώστα Θεοδοσιάδη στο τραγούδι, τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα και τον Θόδωρο Κεσίδη στο κλαρίνο.

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης