Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Με μια Ποντιακή παιδική παράσταση ξεκίνησαν οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο

Με μια Ποντιακή παιδική παράσταση ξεκίνησαν οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο
Με μια Ποντιακή παιδική παράσταση ξεκίνησαν οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο
 
Με το 13ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών, κατά το οποίο παρουσιάστηκε η Παιδική Ποντιακή Θεατρική Παράσταση από το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, με τίτλο « Παιδιά βοήθεια….», της Χρυσάνθης Συμεωνίδου Χείλαρη ξεκίνησαν οι εκδήλωσεις Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου «Παρακαθ’ κι Αροθυμιας» την Κυριακή 14 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Συλλόγου κα Χρύσα Μαυρίδου σημείωσε πως από την Κυριακή μέχρι τις 18 Ιουλίου θα δουλεύουν πολιτιστικά, γιορτάζοντας και παίρνοντας κουράγιο για τη ζωή τους, την οποία μπορεί να έχει δυσκολέψει η οικονομική κατάσταση, όμως είναι πόντιοι, Έλληνες και δυνατοί και με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτές παίρνουν κουράγιο και δύναμη.

Η κα Συμεωνίδου από την πλευρά της, η οποία βρέθηκε στο Θρυλόριο από την Αθήνα, που προσφώνησε τους παρευρισκόμενους και στα Ποντιακά, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που θα μπορέσει να παρακολουθήσει τις δράσεις του συλλόγου, οι οποίες έχουν γίνει ακουστές όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη της Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι αξιέπαινοι.

Όπως τόνισε, η Ποντιακή είναι μία από τις τρείς εναπομείναντες διαλέκτους υπολείμματα της αρχαίας Ελληνικής, επομένως οι αρχαιότερες διάλεκτοι της Ευρώπης, και αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να διατηρείται, όπως κάνει ο σύλλογος του Θρυλορίου.

Η διατήρησή τους στη ζωή, σημείωσε, είναι η διατήρηση ενός μεγάλου μέρους του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.

Με δεδομένο ότι το θέατρο από την αρχαιότητα έχει υπάρξει χώρος μετάδοσης αξιών και πολιτισμού, το μικρό παιδικό θέατρο το οποίο έγραψε η ίδια και παρουσιάστηκε στο Θρυλόριο προβληματίζει και ωθεί σε σκέψεις για τα σύγχρονα προβλήματα, και με τη συμμετοχή τους στο δρώμενο τα απιδιά έχουν άμεση συμμετοχή στην Ελληνική παράδοση, η οποία ενέχει δύναμη και ορμή για ζωή και δημιουργία.

«Με αυτή την ορμή διατηρήθηκε επί χιλιετίες το Ελληνικό γένος στη ζωή, με αυτή μεγαλούργησε στην αρχαιότητα και έδωσε τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού, και με αυτή μεγαλούργησε στη Βυζαντινή εποχή και από αυτή την παράδοση έχει ανάγκη και σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά.