Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ύμνος στην Πόντια γυναίκα - Αφιέρωμα από το Σύλλογο Ποντίων «Κερασούντα και το Γαρς»


 Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην προσκεκλημένη
 Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής παρέδωσε την τιμητική πλακέτα στην προσκεκλημένη
 
Η εκδήλωση στο Θρυλόριο ήταν αφιερωμένη στη συγγραφέα και λαογράφο Χρυσάνθη Συμεωνίδου Χείλαρη στο πρόσωπο της οποίας τιμήθηκαν όλες οι Πόντιες γυναίκες

Εξετάζοντας την παρουσία της, όπως αυτή αποτυπώνεται λαογραφικά, διαπιστώνουμε πως η γυναίκα είναι αυτή που θυσιάζεται στο παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τη Τρίχας το γιοφύρι», που αποτελεί την ποντιακή παραλλαγή του «γεφυριού της Άρτας». Όταν καταλαβαίνει τη μοίρα που την περιμένει, λέει πως δε λυπάται τα κάλλη ή τα νιάτα της, παρά μονάχα λυπάται το παιδί της, που έχει αφήσει να κοιμάται. Η μορφή της μάνας είναι αυτή που αναδεικνύεται, άλλωστε, στο ακριτικό τραγούδι για τους «Τραντέλλενες», καθώς η λαϊκή Μούσα μακαρίζει τη μητέρα που γεννά τον «Τραντέλλενα» (Τραντέλλενας = ο τριάντα φορές Έλληνας), ο οποίος είναι ταγμένος στον πόλεμο για την ελευθερία. Η μητέρα, που στέλνει τον γιο της στον πόλεμο για την ελευθερία, μας θυμίζει έντονα τη Σπαρτιάτισσα μητέρα, που παραδίδει στον γιο της την ασπίδα λέγοντάς του: «ή ταν ή επί τας». Ως σύζυγος, παρουσιάζεται ατρόμητη και πιστή. Η γυναικεία παρουσία, όπως αποδόθηκε μέσα στη λαογραφία, εκφράστηκε και ιστορικά. Η αγάπη για την ελευθερία και η θυσία αντί του εξευτελισμού διατρανώθηκε με την αυτοκτονία των 30 νέων κοριτσιών στο Κάστρο του Κιζ-Καλεσί (Κάστρο της Κοπέλας) στην περιοχή της Πάφρας του Δυτικού Πόντου.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα e-Pontos.gr καταγράφοντας την γυναίκα στη λαογραφία και την ιστορία του Πόντου. Ένα ανάλογο αφιέρωμα αποφάσισε να κάνει ο τοπικός σύλλογος στην Πόντια γυναίκα, μάνα, γιαγιά, ηρωίδα, εστιάζοντας παράλληλα στο ρόλο της στο στέριωμα των προσφύγων στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Κερασούντα και Γαρς» στο πλαίσιο των γιορτών της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας». Το βράδυ της Δευτέρας, στον χώρο της πρώην κοινότητας Θρυλορίου η μέρα ήταν αφιερωμένη στη συγγραφέα και λαογράφο Χρυσάνθη Συμεωνίδου Χείλαρη στο πρόσωπο της οποίας τιμήθηκαν όλες οι Πόντιες γυναίκες. Η κ. Συμεωνίδου Χείλαρη στην ομιλία της ανέπτυξε το θέμα «Η γυναίκα ανά τους αιώνες. Η Πόντια γυναίκα».

Ύμνος στην Πόντια γυναίκα -  Αφιέρωμα από το Σύλλογο Ποντίων «Κερασούντα και το Γαρς»
 
Η Χρυσάνθη Συμεωνίδου-Χείλαρη γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου και σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Εργάστηκε ως δασκάλα και μετά τη συνταξιοδότησή της μαθήτευσε σε σχολή βυζαντινής αγιογραφίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα. Τα έργα της: (2008) Παραμύθια από τον Πόντο (Ιδεογραφίες), (2003) Γάμος ο Ελληνικός, 800 π.Χ.-2000 μ.Χ. (Λαογραφική έρευνα γαμήλιων εθίμων), (1994) Σ' σα ταφία - Στους τάφους (Λαογραφική έρευνα ταφικών εθίμων), (1979) Δήμος Ελληνικού, Ιστορία-Πολιτιστική ταυτότητα. «Αυτή η σημαντική προσωπικότητα ήταν κοντά μας για μιλήσει για την Πόντια γυναίκα», ανέφερε η πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου.

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα και ειδικά την γυναίκα του Θρυλορίου, «στη ζωή από τον Πόντο μέχρι και σήμερα και κυρίως μέχρι και το 1960 γιατί χρειάστηκε να στεριώσει στον νέο τόπο».

Η παρουσία πολλών γυναικών στο κοινό ήταν το ενδιαφέρον στοιχείο της εκδήλωσης. Νέες και μεγαλύτερες γυναίκες με άσπρα μαλλιά άκουσαν την κ. Συμεωνίδου-Χείλαρη να μιλά για την πορεία της γυναίκας ανά τους αιώνες. Η ομιλία πλαισιώθηκε με έκθεση εργόχειρων ποντίων γυναικών του Θρυλορίου την οποία απόλαυσε η κ. Συμεωνίδου-Χείλαρη. Η συγγραφέας τιμήθηκε με ειδική πλακέτα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μάλιστα την παρέλαβε από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Το μεγαλύτερο δώρο της το επιφύλαξε η παιδική θεατρική ομάδα του συλλόγου η οποία παρουσίασε το έργο «Παιδιά βοήθεια» που έχει γράψει η κ. Συμεωνίδου-Χείλαρη. Το έργο παρουσιάστηκε στην ποντιακή διάλεκτο και συμμετείχαν 30 παιδιά όλων των ηλικιών. Παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής, την πρώτη ημέρα των φετινών εκδηλώσεων στο Θρυλόριο.

Πηγή: Χρόνος