Ιστορικά ντοκουμέντα για τις σφαγές του Ποντιακού Ελληνισμού του 1921 θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση |
Ο κ. Σάββας Κοκτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Chicago ο «Ξενιτέας» μιλά στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, διοργανώνει παρουσίαση-ομιλία με θέμα: «Ημερολόγια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που τεκμηριώνουν τις εκτοπίσεις και σφαγές του Ποντιακού Ελληνισμού το 1921». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δράμας.
Στα ιστορικά στοιχεία της περιόδου και στη σημασία των σπάνιων αυτών ντοκουμέντων, τα οποία έχει επιμεληθεί ο κ. Σάββας Κοκτζόγλου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Chicago ο «Ξενιτέας», θα αναφερθεί ο ιστορικός Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης.
Με αφορμή την εκδήλωση, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον κ. Σάββα Κοκτζόγλου, ο οποίος μας μίλησε για το περιεχόμενο αυτών των ιστορικών στοιχείων που είχε την ευκαιρία να φωτογραφήσει. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα παρουσιάσουμε τα ημερολόγια πολέμου ορισμένων Αμερικανικών αντιτορπιλικών, τα οποία ήταν σταθμευμένα σε διάφορα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρονολογικά από το 1920 ίσως και μέχρι το 1923.
Σε αυτά τα ημερολόγια οι Αμερικανοί κυβερνήτες των πλοίων, κρατούσαν σημειώσεις και κατέγραφαν τα γεγονότα που συνέβαιναν, και αφορούσαν συζητήσεις που είχαν με τις τουρκικές αρχές, καθώς και για τις εστίες πυρκαγιάς που μπορούσαν να διακρίνουν από τους εμπρησμούς των ελληνικών χωριών.
Κατέγραφαν ακόμη, και επαφές που είχαν με Έλληνες, οι οποίοι κολυμπούσαν από την ακτή προς τα πλοία προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τους Αμερικανούς, να μεσολαβήσουν έτσι ώστε οι Τούρκοι να μην λεηλατούν τα χωριά τους».
Στο αρχείο του ο κ. Κοκτζόγλου, διαθέτει τουλάχιστον 300 φωτογραφίες των ημερολογίων αυτών, ενώ στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα μέρος τους.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Κυριών Δράμας κα. Χρύσα Παπαδοπούλου, επεσήμανε μεταξύ άλλων την σημαντικότητα αυτής της εκδήλωσης, καθώς θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία αξίζει να γνωρίσουμε και αφορούν στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πηγή: Πρωϊνός Τύπος
Πηγή: Πρωϊνός Τύπος