Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πέρασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή - Μπάχαλο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Πέρασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή - Μπάχαλο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Πέρασε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή - Μπάχαλο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Όπως αναμενόταν υπήρχαν διαφοροποιήσεις εντός των κομμάτων, ιδιαίτερα για το άρθρο 2 που αφορούσε στις γενοκτονίες 

Πέρασε από τη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μετά και τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής επί των τριών πρώτων άρθρων.

Όπως αναμενόταν υπήρχαν διαφοροποιήσεις εντός των κομμάτων, ιδιαίτερα για το άρθρο 2 που αφορούσε στις γενοκτονίες. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ανοίξει συζήτηση για το αν θα πρέπει να ποινικοποιείται ή όχι η άρνηση των γενοκτονιών.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 99 βουλευτές. Για το 1ο άρθρο ψήφισαν "ναι" 58, 10 "όχι" και 31 "παρών". Για το επίμαχο άρθρο 2, 54 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 42 κατά και 3 δήλωσαν "παρών". Τέλος για το άρθρο 3, 60 βουλευτές ψήφισαν "ναι", 10 "όχι" και 29 παρών.

Άνω κάτω έγινε εν τω μεταξύ η Βουλή όταν οι βουλευτές κλήθηκαν –δοκιμαστικά- να ψηφίσουν ηλεκτρονικά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Δεν γίνεται τίποτα, θέλει πολύ δουλειά ακόμα», ακούστηκε να φωνάζει υπάλληλος που καθόταν στο προεδρείο της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα εντός της αίθουσας της ολομέλειας βουλευτές ζητούσαν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να ψηφίσουν.

Μάταια προσπαθούσε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου να βοηθήσει όσους δυσκολεύονταν να αντιληφθούν το νέο σύστημα, ενώ η αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια Τσαρουχά έδινε οδηγίες. «Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, έτσι όπως ολοκληρώθηκε», είπε και συμπλήρωσε ότι θα διεξαχθεί και με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην ολομέλεια που θα είναι και 300», έλεγε αργότερα βουλευτής στους διαδρόμους της Βουλής.

Πηγές: Πρώτο Θέμα και Ant1