Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στα… δύο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Στα… δύο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας
Στα… δύο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Της Χρύσας Κυριακού

Η… επιμονή του Επαμεινώνδα Φαχαντίδη να «ενωθούν» οι δύο ομοσπονδίες των Ποντίων, αυτή της ΠΟΕ και αυτή της ΠΟΠΣ, είναι, όπως όλα δείχνουν, η αιτία του… κακού, που οδήγησε πριν λίγες ημέρες τον πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας να υποβάλει την παραίτησή του. Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Φαχαντίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Κ» για το άσχημα κλίμα στους κόλπους της ΠΟΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι πρόεδρος υπό επιτήρηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαχαντίδης.

Όπως τόνισε όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο μετά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε με «αήθη τρόπο» από ορισμένους. «Δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια που να στρεφόταν ενάντια στις βασικές αρχές της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τις οποίες υποστηρίζω και τις οποίες δεν έχω απεμπολήσει», συμπλήρωσε.

Η ομάδα Παρχαρίδη

Βέβαια, όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και βρίσκονται πολύ κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας υποστηρίζουν ότι οι… γκρίνιες ξεκίνησαν μετά την επίσκεψη της ΠΟΕ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του πρώην γραμματέα της ΠΟΕ, επί προεδρίας Γ. Παρχαρίδη, Γιώργου Γεωργιάδη, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έγραψε: «Όποιος τιμά τους αρνητές της Γενοκτονίας και τους Κεμαλιστές της χώρας, ΘΑ ΦΕΥΓΕΙ… Κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους 353.000. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι και θα είναι πιστή στο πνεύμα της Ίδρυσής της. Πολιτικοί εραστές του πνεύματος Μπουτάρη, αρνητές της Ποινικοποίησης της Γενοκτονίας, θα λαμβάνουν απαντήσεις. Όποιος είναι με τον Μπουτάρη και την Ρεπούση μπορεί να στενοχωριέται αυτές τις μέρες».

Ούτε γεια…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώην πρόεδρος αρχικά διατηρούσε καλές σχέσεις με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παρχαρίδη και την ομάδα του, οι οποίοι μάλιστα τον στήριξαν τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να εκλεγεί πρόεδρος. «Οι δυνάμεις πιστές στον Γιώργο Παρχαρίδη και τον υποφαινόμενο, συνολικά αναλογούν στο 75% του εκλογικού χάρτη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ, θα έχει την βοήθειά μου όποτε και αν την χρειαστεί», γραφόταν τότε από το περιβάλλον Παρχαρίδη. Λίγους μήνες όμως αργότερα οι κ.κ. Φαχαντίδης και Παρχαρίδης και κατ’ επέκταση και οι άνθρωποι τους έχουν ψυχρανθεί. «Οι δυο τους βρέθηκαν τετ α τετ σε κάποιες συγκεντρώσεις και δεν αντάλλαξαν ούτε ένα γεια», ανέφερε στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Παρχαρίδη. «Η ομάδα, που είναι φίλα προσκείμενη στον προηγούμενο πρόεδρο, φέρεται πως ήθελε και θέλει να ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ. Στηρίζοντας τον Φαχαντίδη περίμεναν ότι τα πράγματα θα ήταν υπέρ τους και ο πρόεδρος θα λογοδοτούσε σε αυτούς. Όταν όμως είδαν ότι ο πρόεδρος δεν λειτουργεί έτσι, άλλαξαν ρότα και πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση, ώστε ο κ. Φαχαντίδης να αποχωρήσει», τόνισε μιλώντας στην «Κ» υποστηρικτής του πρώην προέδρου. «Η θετική στάση του πρώην προέδρου για την ένωση των δύο ομοσπονδιών δεν άρεσε σε πολλούς. Και όταν μίλησε και για τα οικονομικά της ΠΟΕ, ήρθε η ρήξη», συμπλήρωσε.

Διαδικτυακός πόλεμος

Αμέσως μετά το δημοσίευμα της «Κ» αναφορικά με την παραίτηση του κ. Φαχαντίδη υπήρξαν διάφορα σχόλια, μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου της ΠΟΠΣ, γνωστού ποινικολόγου, Μπάμπη Αποστολίδη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Επικράτησαν δυστυχώς πάλι οι σκληροπυρηνικοί και οι διασπαστές του ποντιακού χώρου. Κρίμα πάνω κει που υπήρχε ελπίδα για την ένωση της ΠΟΠΣ και της ΠΟΕ…». Αλλά και ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ ανάρτησε σχετικό δημοσίευμα στον προσωπικό του λογαριασμό για να λάβει σχόλια όπως: «Αν, πράγματι, αυτή η είδηση αληθεύει, σαν πόντιος με πλούσια (αυτό άλλοι θα το κρίνουν) συμμετοχή στα ποντιακά πράγματα, τότε λυπάμαι αφάνταστα. Λυπάμαι γιατί πολλοί δε νοιάζονται φαίνεται για το καλό του συνόλου των Ποντίων, αλλά για τη δική τους προβολή και το δικό τους συμφέρον. Κρίμα που την επιθυμία του κ. Φαχαντίδη δεν την ασπάζονται όλοι για τη συνένωση των δύο ομοσπονδιών» ή «Πίστευα ότι με τον Φαχαντίδη θα γινόταν η συνένωση που όλοι οι νοήμονες Πόντιοι αυτό θέλουν. Απορώ πως περνά η άποψη κάποιων ανεγκέφαλων που εκμεταλλεύονται τον ποντιακό χώρο. Πιστεύω οι τα οφέλη δεν είναι μόνο η προσωπική προβολή, κρύβονται και άλλα. Επιτέλους κάποιοι να μιλήσουν να μάθουμε και εμείς, γιατί άρχισαν να μας κοροϊδεύουν για αυτή την διαμάχη τόσα χρόνια. Οι Πόντιοι δεν χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας…».

Στις 4 Οκτωβρίου ο νέος πρόεδρος

Την παραίτηση του κ. Φαχαντίδη, ακολούθησε μία ακόμα παραίτηση, αυτή του Κώστα Γαβρίδη, ο οποίος είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εκλογές της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Οι παραιτήσεις αυτές καθώς και η εκλογή νέου προέδρου αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: Karfitsa