Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τη βαθιά της θλίψη εκφράζει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για την απώλεια δύο μελών της

Τη βαθιά της θλίψη εκφράζει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για την απώλεια δύο μελών της
Τη βαθιά της θλίψη εκφράζει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για την απώλεια δύο μελών της

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με βαθιά θλίψη αποχωρίστηκε πρόσφατα δύο εκλεκτά μέλη του: 
α) την Κυριακή (Κούλα) Ιορδανοπούλου (24 Αυγούστου 2014) και 
β) τον Παναγιώτη (Πάνο) Ηλιάδη, φιλόλογο-λυκειάρχη (27 Σεπτεμβρίου 2014)

Πριν από το τελευταίο αντίο

Την Κυριακή (Κούλα) Ιορδανοπούλου η Ε.Π.Μ. είχε την ευκαιρία να τιμήσει για τη μακροχρόνια προσφορά της, κυρίως ως ταμία (1985-2007), κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε στις 19 Ιανουαρίου 2014 με τίτλο «Η Ε.Π.Μ. τιμά τους ανθρώπους της».

Κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. κ. Χρήστος Γαλανίδης, μεταξύ άλλων, είπε τα ακόλουθα:
«…Η γνωριμία μου με την Κούλα Ιορδανοπούλου έγινε μέσα σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο της Ε.Π.Μ., τουλάχιστον τριάντα χρόνια πίσω, τότε που κάτω από την ομπρέλα και καθοδήγηση του μεγάλου δασκάλου μας και οραματιστή Οδυσσέα Λαμψίδη, μοιραστήκαμε το κοινό όραμα και την ελπίδα να φτιάξουμε αυτή τη «Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού» που το 1980 σ’ αυτό το χώρο ήτανε ένα χέρσο οικόπεδο. Ριχτήκαμε στη δουλειά, ο καθένας στον τομέα του, μαζί και με πολλά μέλη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με πίστη και αφοσίωση ότι το κοινό μας όνειρο θα το κάναμε πραγματικότητα, όπως και έγινε. Προγραμματίζαμε τις δουλειές, προσπαθούσαμε να κάνουμε το καλύτερο με το μικρότερο κόστος, είχαμε πάντα σαν γνώμονα το απαραίτητο και το αναγκαίο και απορρίπταμε το περιττό και η Κούλα σαν μέλισσα, πέταγε μία εδώ  και  μία  εκεί αβάρετη και υπομονετική να συγκεντρώνει πόρους για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Χαίρομαι που για πολλά χρόνια είμαστε συνοδοιπόροι στον αγώνα τον καλό, στον αγώνα που γεμίζει την ψυχή μας μέχρι και σήμερα και ότι αποτελούμε κρίκους της ίδιας αλυσίδας που κρατά ενωμένη την Ε.Π.Μ. από την ίδρυσή της το 1927  με πρώτο πρόεδρο της τον τελευταίο  Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια η Κούλα ήταν πάντοτε με ένα χαμόγελο στα χείλη έτσι τη θυμάμαι κι’ έτσι θέλω να μείνει στη μνήμη μου. Κλείνοντας αυτό τον χαιρετισμό μου θα πω πώς νιώθω υπερηφάνεια που συνεργάστηκα μαζί της….»

Δυστυχώς το Δ.Σ. δεν μπόρεσε να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία, διότι το δυσάρεστο συνέβη εντός των θερινών διακοπών. Ωστόσο, με την επαναλειτουργία των γραφείων τον Σεπτέμβριο, κατά πρώτον εστάλη συλλυπητήρια επιστολή προς τα τέκνα της και κατά δεύτερον μέλη του Δ.Σ. τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη της κατά το 40ήμερο μνημόσυνο που τελέστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Κοιμητήριο Καλλιθέας.

Αιωνία της η μνήμη
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε


Αποχαιρετισμός στον Πάνο Ηλιάδη

«΄Ο ουρανόν ελίβωσεν τ’ ελατοκλάδια κλαίγ’νε
και οι μιζοτέρ τ’ εμέτερον απ’ είνας-είνας φεύ’νε».

Μ’ αυτό το Ποντιακό δίστιχο η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών αποχαιρετά έναν σημαντικό άνθρωπο των γραμμάτων, τον φιλόλογο – λυκειάρχη και συγγραφέα Πάνο Ηλιάδη.

Ο ουρανός γέμισε από σύννεφα, τα ελατόκλαδα κλαίνε κι’ ένας μιζέτερος, ένας αξιοσέβαστος και αξιόλογος δικός μας άνθρωπος, έφυγε για πάντα από κοντά μας (πλήρης ημερών), αφήνοντας ως παρακαταθήκη το έργο και την προσφορά του. Άνθρωπος λιτός και ουσιαστικός, μανιώδης συλλέκτης σπάνιων παλαιών βιβλίων, πολλά από τα οποία τα τελευταία χρόνια δώρισε στην Ε.Π.Μ., άνθρωπος με πλούτο γνώσεων και ποικιλία ενδιαφερόντων, ιστορία, λογοτεχνία, κλασική μουσική, πολιτική, με καθαρό λόγο και ευθυκρισία. Ξεχώριζε για το ήθος του και τη συνέπεια ανάμεσα στο λόγο και την πράξη. Ασυμβίβαστος με τα κατεστημένα, υπηρέτησε τις ιδέες και τα ιδανικά του ως εμπνευσμένος δάσκαλος και παιδαγωγός στην δημόσια εκπαίδευση, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του λυκειάρχη. Για την Ε.Π.Μ. ήταν μεγάλη τιμή να τον έχει μέλος της για περισσότερο από 30 χρόνια και μέλος του Δ.Σ. της τα τελευταία 24 χρόνια, κοσμούσε με την παρουσία του τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μέχρι την τελευταία συνεδρίασή μας το Φεβρουάριο του 2014.

Τον Μάρτιο του 2014 η Ε.Π.Μ. είχε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Σε μία συνάντησή μας, τού εκμυστηρεύτηκα την επιθυμία μου να μην συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα τού προέδρου, εφαρμόζοντας αυτό που πιστεύω, ότι οι προεδρίες πρέπει να εναλλάσσονται και να δοκιμάζονται και άλλα πρόσωπα. Ο Πάνος με τη σοφία που τον διέκρινε μού είπε, «παιδί μου Χρήστο, εσύ πρέπει να μείνεις, είσαι ακόμη νέος, αγαπάς αυτό που κάνεις και μπορείς να προσφέρεις κι’ άλλα, εγώ θα φύγω, θα αποχωρήσω οριστικά, είμαι μεγάλος σε ηλικία, αλλά η σκέψη μου και η καρδιά μου θα είναι μαζί σας», έτσι δεν ανανέωσε την υποψηφιότητά του, δεν ξέρω αν είχε κάποιο προαίσθημα λίγο πριν το τέλος της ζωής του, δεν ξέρω αν γνώριζε κάτι για την υγεία του που εμείς δεν γνωρίζαμε, εκείνο όμως που ξέρω και βεβαιώνω είναι, ότι μάς έλειπε η παρουσία του από τις συνεδριάσεις μας, η αύρα που εξέπεμπε η προσωπικότητα και ο μετρημένος και αποφασιστικός λόγος του. Είμαστε ευτυχείς όσοι τον γνωρίσαμε, τον ζήσαμε και τον αγαπήσαμε.

«Ο ουρανόν ελίβωσεν, επροσματράγαν τ’ άστρα
κι’ ασ’ ουρανού το ράγισμαν λιθάρ’ επεκρεμάγεν. 
Μεγάλ’ Αγιωρ’ εφώνησα, μη κρούει με το λιθάριν,
παρακαλώ σε Αγιώρη μου οφέτος μ’ απαθάνω
Έχω μουράτα απλέρωτα, μουράτα να πλερώνω»

κι’ εμείς όλοι οι σύντροφοι και οι φίλοι σου παρακαλούσαμε τον Άγιο Γεώργιο, όπως έγραφε στο ποίημά του ένας άλλος μιζέτερος απ’ εμάς, ο αείμνηστος Ηλίας Τσιρκινίδης, «φέτος να μην πεθάνεις γιατί είχες επιθυμίες ανεκπλήρωτες, είχες επιθυμίες που έπρεπε να πραγματοποιήσεις» και ξέρω πως επιθυμούσες να ολοκληρώσεις δύο βιβλία σου, ένα για την ιδιαίτερη πατρίδα σου την Τρίπολη του Πόντου και το άλλο για το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βρέθηκες αιχμάλωτος των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Εμείς που συνεχίζουμε το έργο της Ε.Π.Μ., του κοινού πνευματικού μας σπιτιού, σού υποσχόμαστε να τα συνεχίσουμε και να τα εκδώσουμε σαν ύστατο φόρο τιμής για όσα ανιδιοτελώς και αφειδώλευτα μάς προσέφερες.

Καλό ταξίδι αγαπητέ φίλε και σύντροφε
Αιωνία σου η μνήμη

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Μ.
Χρήστος Γαλανίδης    


Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
Αγνώστων Μαρτύρων 73
Νέα Σμύρνη, 17123
Τηλ.: 2109325521
Τηλ. - Fax: 2109354333
www.epm.gr
info@epm.gr