Ξεκίνησαν τα τμήματα Ποντιακής διαλέκτου και στη Δράμα - Ποια τμήματα και πότε λειτουργούν |
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Δράμας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει την έναρξη του πρώτου δωρεάν Εκπαιδευτικού Προγράμματος Τοπικής Εμβέλειας στο Δήμο Δράμας, με στόχο την «Εκμάθηση Ποντιακής Διαλέκτου», με βάση του βιβλίου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαδευτικών Ελλάδος. Τα μαθήματα θα υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Δράμας από τις εκπαιδεύτριες κα Λανγχανίδου Παρθένα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5-8 μ.μ. και την κα Δροσίδου Ευγενία που έχει τρία τμήματα κάθε Δευτέρα 4-7 μ.μ. και 7-10 μ.μ., και Τρίτη με Παρασκευή 5:00-8:00 μ.μ.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας 150 ωρών, αποτελεί η ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος του ποντιακού κόσμου και μια βαθύτατη επιθυμία για την όσο το δυνατόν περισσότερο συνέχιση της πολιτισμικής ταυτότητας στο μέλλον και διάσωση της Ποντιακής γλώσσας. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να ερμηνεύουν την Ποντιακή γλώσσα, θα πρέπει να είναι ικανοί ώστε να μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας την ποντιακή διάλεκτο, ενώ θα διακατέχονται από ηθική κ ψυχική ικανοποίηση γιατί πλέον θα κατέχουν γνωστικά τη γλώσσα των προγόνων τους.
Είναι τα μουράτια μουν, έν το λιγοστόν που επορούμε να εφτάμε και ας σην γλώσσαν απές να μαθάνε όσον περισσόν είνετε τον πολιτισμόν ντο είχαμε τα ήθη την παράδοσην και την ιστορίαν μουν. Ένας λαός έν η γλώσσα, αν κι΄εξέρτς την γλώσσαν το μιλέτ΄σ΄ θα σβύεται λέεϊ μας η κα Δροσίδου που καλατσεύ΄ σκυρά Ποντιακά.
Άμ ποτέ και του χρόνου σα Συλλόγους και σα μικρά μωρά εύχεται η κα Δροσίδου Ευγενία.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.