Ημερίδα για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Αστική Σχολή στην Κατερίνη |
Ημερίδα αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Την εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκαν εικόνες από το σπάνιο υλικό που εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Εν Πόντω, συμβολή στη μνήμη 1890-1920», διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.
Ο Αντώνης Κάλφας σημείωσε πως η συγκρότηση της ιστορικής μνήμης είναι μια διαδικασία που οφείλει να απασχολήσει ακόμα πιο τεκμηριωμένα τον πολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό λόγο της σύγχρονης αριστεράς. Από την άποψη αυτή η ημερίδα του Σύριζα Πιερίας με ομιλητές τον πανελληνίως γνωστό μαχητικό συγγραφέα, αρθρογράφο και ερευνητή Βλάση Αγτζίδη (επιμελείται και τις ιστορικές σελίδες της εφ. Ελευθεροτυπία) και τον Στέργιο Π. Θεοδωρίδη είναι και επίκαιρη και αναγκαία".
Έκανε επίσης αναφορά στο έργο του συλλέκτη Στέργιου Θεοδωρίδη ο οποίος παρουσίασε κάποια μέρη της συλλογής του. Συλλογή-άθλος αφού μετράει περί τις 700 καρτ ποστάλ και φωτογραφίες κι από την οποία λείπουν μόνο δύο δελτάρια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεοδωρίδης. Γεννημένος φυσικά στην Ελλάδα ο ίδιος, όπως και οι γονείς του άλλωστε, φέρει τις μνήμες του παππού («Αϊντε, καλή πατρίδα», έλεγε ο παππούς μου όταν έστριβε τσιγάρο»), άρχισε να συλλέγει «τυχαία σχεδόν» στα μισά της δεκαετίας του '90.
Ένα σημαντικό μέρος από το πολύτιμο αυτό υλικό - περί τις 250 από τις περίπου 700 που διαθέτει στη συλλογή του ο Στέργιος Θεοδωρίδης – εκτέθηκε για το πλατύ έκθεσης με σκοπό να «μιλήσει» στο σημερινό Έλληνα και να του παρουσιάσει την εικόνα εκείνη που δεν γνωρίζει για τον Πόντο καθώς δεν πέρασε στα βιβλία της Ιστορίας: της καθημερινής ζωής, του πολιτισμού, της παιδείας και της θρησκείας, μαζί με απόψεις από τις μεγάλες πόλεις που άκμασαν όπως η Τραπεζούντα, η Σαμψούντα, η Κερασούντα και έγγραφα - ντοκουμέντα της εποχής.
«Θα μπορούσε κάποιος ερευνητής να αντιμετωπίσει τις καρτ ποστάλ ως τα Εφήμερα μιας ολόκληρης εποχής» δήλωσε ο συλλέκτης Στέργιος Θεοδωρίδης. «Μελετώντας τες κάποιος θα μπορούσε να βρει πλούσιο υλικό για έρευνα». Διότι μπορεί οι περισσότερες κάρτες να διακινούνταν μεταξύ εμπόρων κυρίως για ανταλλαγές ευχών, όμως συχνά σε αυτές μπορεί να βρει κάποιος πληροφορίες, όπως σχετικές με την επιδημία χολέρας που χτύπησε την Τραπεζούντα το 1910. Η πιο συνηθισμένη γλώσσα δε, που χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους την αλληλογραφία είναι τα γαλλικά, διότι η γαλλική ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.
Ο Στέργιος Θεοδωρίδης παρουσίασε το 2012 για πρώτη φορά ένα μικρό μέρος της συλλογής του που περιλαμβάνει επιστολικά δελτάρια της περιόδου 1890-1918, τα οποία είναι κυρίως επιχρωματισμένες λιθογραφίες, τεχνική διαφορετική από τις φωτοκάρτες που ήρθαν στη μόδα τις επόμενες δεκαετίες. Μια συλλογή που, όπως εξηγεί, ξεκίνησε τυχαία όταν ένας φιλοτελιστής στα μέσα της δεκαετίας του '90 του έδειξε μία καρτ ποστάλ: την πρώτη της συλλογής του, η οποία απεικονίζει την είσοδο της Αγοράς στην Τραπεζούντα και έναν άνδρα με τοπική ενδυμασία.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα