Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η μουσική Ποντιακή παράδοση κλέβει την παράσταση στο θέατρο ΠΚ

Η μουσική Ποντιακή παράδοση κλέβει την παράσταση στο θέατρο ΠΚ
Η μουσική Ποντιακή παράδοση κλέβει την παράσταση στο θέατρο ΠΚ

Η Ποντιακή λύρα, το κατ εξοχήν μουσικό λαϊκό όργανο των Ελλήνων του Πόντου κλέβει την παράσταση και ξεσηκώνει το κοινό του θεάτρου «ΠΚ» στο Νέο Κόσμο.

Ο χορογράφος και δημιουργός του έργου «ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ» Παύλος Κουρτίδης, Πόντιος στην καταγωγή και υπερήφανος για τις ρίζες του επέλεξε μια Ποντιακή σύνθεση και την ενέταξε στη μουσική της παράστασης.

Μάλιστα επειδή πρόκειται για χοροθέατρο στη χορογραφία του χρησιμοποίησε στοιχεία ποντιακών ρυθμών δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που μαγεύει.

«Η παράδοση ζει στη ψυχή μας και είναι ευχής έργο μέσα από τις δουλειές μας να περνάει στις νέες γενιές αποδεικνύοντας ότι είναι ζωντανή και μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας μας. 

Θεωρώ καθήκον μου να μεταλαμπαδεύσω στοιχεία του ποντιακού πολιτισμού και ήταν μονόδρομος για μένα η ύπαρξη της συγκεκριμένης σύνθεσης και του χορευτικού σ’ αυτή την παράσταση, που αγκαλιάστηκε πολύ θερμά από τους θεατές. Η επιλογή μου δικαιώθηκε καθώς το κοινό ενθουσιάζεται στο άκουσμα της λύρας και το χορευτικό με τα ποντιακά στοιχεία αρέσει πολύ. 

Ομολογώ ότι ο Χρήστος Τριανταφύλλου, που υπογράφει την μουσική της παράστασης έκανε σπουδαία δουλειά ενσωματώνοντας την ακουστική ποντιακή παράδοση σε μια πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση παντρεύοντας ιδανικά το παλαιό με το σύγχρονο. 

Λύρα παίζει ο λαϊκός οργανοπαίχτης Γιάννης Χαραμαντάς».