Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου: μικρά ζύμη η οποία «ζυμοί όλο το φύραμα»

Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου: μικρά ζύμη η οποία «ζυμοί όλο το φύραμα»
Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου: μικρά ζύμη η οποία «ζυμοί όλο το φύραμα»

Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε, με καταπληκτική ενάργεια και συγκινησιακή φόρτιση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 σε Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας παρουσιάζοντας το Σεβασμιώτατο κ. Παύλο αναφέρθηκε με νοσταλγία στα χρόνια που ήταν ιεροσπουδαστές στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας καθώς και στη θεοφιλή διακονία του Σεβασμιωτάτου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.
  
«Ο κρυπτοχριστιανισμός, είπε ο άγιος Δράμας, αποτελεί το φαινόμενο συντήρησης του Γένους στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ρίζα της λέξης κρυπτοχριστιανός, αλλιώς κλωστός, είναι το ρήμα κλώσκομαι τα οποίο στην Ποντιακή διάλεκτο σημαίνει γυρίζω, με την έννοια του επιστρέφω.

Άρα οι κρυπτοχριστιανοί είναι όσοι γύρισαν, επέστρεψαν στην Πίστη των Πατέρων τους. Ο Τραπεζούντιος ιστορικός Περικλής Τριανταφυλλίδης σημειώνει πως οι Έλληνες χριστιανοί του Πόντου διακρίνονταν σε 4 κατηγορίες:

1η: Έλληνες χριστιανοί οι οποίοι διατηρούσαν τη θρησκεία και τη γλώσσα τους,
2η: Έλληνες χριστιανοί οι οποίοι εξισλαμίστηκαν και διατήρησαν την εθνική γλώσσα,
3η: Έλληνες χριστιανοί οι οποίοι εξισλαμίστηκαν και απώλεσαν τη γλώσσα  και τέλος,
4η: Έλληνες χριστιανοί οι οποίοι υπέκυψαν στη βία, δέχτηκαν το  μωαμεθανισμό  αλλά στα κρυφά έμειναν χριστιανοί.

Αυτοί οι κρυπτοχριστιανοί της πολυτραγουδισμένης  Κρώμνης, της Ματσούκας, των Σούρμενων βάπτιζαν τα παιδιά τους σε υπόγειους Ναούς οι οποίοι ήταν χτισμένοι κάτω από τζαμιά και στάβλους.

Αυτοί οι κρυπτοχριστιανοί πέρασαν μια ζωή μέσα στο φόβο και την αγωνία. Φόβο μήπως αποκαλυφθούν. Φόβο μήπως τους λογιστεί αμαρτία ο εξισλαμισμός τους.

Αυτοί οι κρυπτοχριστιανοί αποτελούν και σήμερα τη μικρά ζύμη η οποία «ζυμοί όλο το φύραμα».

Αυτοί οι κρυπτοχριστιανοί αδελφοί μας!

Πηγή: Amen