Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης για τον άδικο χαμό μιας αδελφής μας από την Ανατολή

Επιστολή Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης για τον άδικο χαμό μιας αδελφής μας από την Ανατολή

Εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, αδέλφια των λαών της Ανατολίας, οικονομικοί μετανάστες στην Ευρώπη, σύντροφοι του κάθε αλλοδαπού εργάτη στην Ευρώπη, λέμε όχι στο ρατσισμό, στο ναζισμό, το φυλετικό μίσος και την εθνοτική βία.

Εμείς οι απόγονοι των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, αδέλφια της Tugce, θα προσευχόμαστε για τη ψυχή της, μέχρι αυτή να δικαιωθεί.

Η οικογένειά σου Tugce, έχει το σεβασμό και την αλληλεγγύη μας.

Λίγα λόγια για το περιστατικό

Η Tugce Albayrak, μία 22χρονη φοιτήτρια τουρκικής καταγωγής, έπεσε σε κώμα στις 15 Νοεμβρίου μετά την μεσολάβησή της σε καυγά μεταξύ τριών Σέρβων που παρενοχλούσαν τις δύο κοπέλες σε ένα εστιατόριο στη γερμανική πόλη Όφενμπαχ.

Η κοπέλα ξυλοκοπήθηκε άγρια στο πάρκινγκ από έναν από τους επιτιθέμενους, τον 18χρονο Sanel Μ, μια ώρα αφού είχε παρέμβει για να βοηθήσει τις δύο γυναίκες που ούρλιαζαν για βοήθεια από το μπάνιο του εστιατορίου.

Η οικογένεια και οι φίλοι της μάταια περίμεναν μια καλή είδηση καθώς βρισκόταν σε κώμα για δύο εβδομάδες, αλλά οι γιατροί στις 26 Νοεμβρίου είπαν ότι έμεινε εγκεφαλικά νεκρή.

Οι γονείς της αποφάσισαν να σταματήσουν τα συστήματα που την κρατούν στη ζωή στις 28 Νοέμβρη, την ημερομηνία γέννησής της.

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλές διαμαρτυρίες μπροστά από το εστιατόριο όπου έγινε η συμπλοκή για να αποχαιρετήσουν το γενναίο κορίτσι.

Το πλήθος φορούσε μπλουζάκια με τη φωτογραφία της Tugce που έγραφαν "Seni seviyoruz" (Σε αγαπάμε) και κρατούσαν πλακάτ λέγοντας «Danke [Ευχαριστούμε] Tugce».

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ κάλεσε την οικογένεια Albayrak για να συλληπηθεί. «Όπως και οι πολίτες μας, ένιωσα σοκ με αυτή την τρομερή επίθεση. ΗTugce αξίζει μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό. Θα είναι πάντα ένα πρότυπο για εμάς», δήλωσε ο Γκάουκ στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο θείος της κοπέλας Tugce Albayrak κατηγόρησε τις οικογένειες των δολοφόνων γιατί δεν εξέφρασαν τη θλίψη τους για το περιστατικό.

«Τα παιδιά τους έκαναν λάθος. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να πούν «Ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος» Λυπάμαι για αυτά τα παιδιά αλλά υποθέτω εκείνοι δεν λυπούνται για την κόρη μας».