Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Σεμινάριο Ποντιακών Χορών με τον Νίκο Ζουρνατζίδη από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Σεμινάριο Ποντιακών Χορών με τον Νίκο Ζουρνατζίδη από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου
Σεμινάριο Ποντιακών Χορών με τον Νίκο Ζουρνατζίδη από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το μεγάλο δάσκαλο και ερευνητή ποντιακών χορών Νίκο Ζουρνατζίδη φιλοξενεί το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 για ένα μάθημα ποντιακών χορών, προσδοκώντας να αγγίξει τη γνώση, το ύφος, την εμπειρία, τη διαφορά της λεπτομέρειας, αλλά πάνω απ’ όλα να νιώσει την αύρα του τελειομανή χορευτή.

Το σεμινάριο της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου έχει διάρκεια 3 ωρών, θα γίνει από τις 18:00-21:00 και απευθύνεται σε δασκάλους χορού και χορευτές/τριες προχωρημένου επιπέδου.

Το Σάββατο το σεμινάριο θα επαναληφθεί στον Αλμυρό για τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού. Η πρώτη ένταξή του Νίκου Ζουρνατζίδη σε χορευτική ομάδα ήταν το 1965 στη Λέσχη Ποντίων Καβάλας.

Το Σεπτέμβριο του 1969 βρέθηκε στην Αθήνα για να υπηρετήσει τη θητεία του στο ναυτικό. Από το 1971, στην Αθήνα πια, διετέλεσε χορευτής και υπεύθυνος του ποντιακού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος του Θεάτρου Δόρα Στράτου και από το 1975 έως το 1979 υπεύθυνος όλου του συγκροτήματος όπου χόρεψε και δίδαξε όλους τους χορούς της Ελλάδας. Από το 1970 έως το 1972 ήταν χορευτής στο Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί.

Ως χορευτή και χοροδιδάσκαλο τον συναντούμε και στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ) από το 1971 έως το 1983. Από το 1973 άρχισε έρευνα για τη συλλογή και καταγραφή όλων των ποντιακών χορών, με μαγνητόφωνο και τη συνέχισε με βίντεο από τον Απρίλιο του 1984 γυρνώντας όλη την Ελλάδα όπου υπήρχαν Πόντιοι, γιατί διαπίστωσε σοβαρά κενά στις μέχρι τότε προσπάθειες. Δίδαξε -και εξακολουθεί να διδάσκει- κατά καιρούς σε ποντιακούς και μη συλλόγους, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, στην ειδικότητα του χορού, όπου σήμερα διδάσκεται και το βιβλίο που έχει γράψει σχετικά με τους ποντιακούς χορούς.

Έχει χορέψει και διδάξει επανειλημμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου: Η.Π.Α.(Λ. Άντζελες, Βοστώνη, Φλώριδα, Ατλάντα, Γουϊλμικτον), Ινδία (Βομβάη, Καλκούτα, Μπενάρες, Νέο Δελχί), Γαλλία (Παρίσι, Λιλ, Στρασβούργο),Δανία (Κοπεγχάγη), Νορβηγία (Όσλο, Τόνσμπεργ, Ως), Ισπανία (Βαρκελώνη, Παμπλόνα), Αγγλία (Λονδίνο), Ρωσία (Μόσχα, Μινβόντε, Εσεντουκί), Ιράκ (Βαγδάτη), Ιορδανία (Αμάν), Αίγυπτο (Κάιρο), Κύπρο (Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, Λευκωσία, Παραλίμνη), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Βουλγαρία (Σόφια, Μπουργκάς), Ευρωπαϊκή Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Καζακστάν (Αλματά), Ιταλία (Ρώμη, Κάλιαρι), Καναδά (Μόντρεαλ), Νότιο Αφρική (Τέρπαν). Στη Γερμανία πηγαίνει από το 1993, δυο φορές το χρόνο, προσκαλεσμένος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης και διδάσκει στους χοροδιδάσκαλους των συλλόγων.

Κάθε χρόνο διδάσκει σε 4-7 σεμινάρια στο εξωτερικό. Διδάσκει επίσης κάθε καλοκαίρι σε 4-6 σεμινάρια διάφορων φορέων για Έλληνες και ξένους. Το 1994 δημιούργησε το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων Αργώ, που μετονομάσθηκε σε Σέρρα. Είναι το πρώτο χορευτικό που χρησιμοποίησε πιστά αντίγραφα των ποντιακών φορεσιών με όλα τους τα κοσμήματα και εξαρτήματα, που πρωτοχόρεψε τους χορούς του Δυτικού Πόντου δημόσια, ενώ χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του όλα τα ποντιακά μουσικά όργανα και πάντα συνοδεύεται από τραγουδιστές. Επίσης κατέγραψε όλους τους ποντιακούς χορούς σε βιντεοκασέτες που εκδόθηκαν από το σύλλογο μαζί με 3 CDs και 1 βιβλίο που έγραψε ο ίδιος.

Έτσι σήμερα υπάρχει όλος ο χορευτικός και μουσικός πλούτος του Πόντου συγκεντρωμένος σε ένα πακέτο με χορευτές της πρώτης και δεύτερης γενιάς ώστε να γνωρίζουμε το ύφος του χορού στην αυθεντική του μορφή. Με πρότασή του έγινε η καταγραφή της χορευτικής ποντιακής μουσικής, με όλα της τα μουσικά όργανα, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας, με επίβλεψη δική του και των μουσικών Γιώργου Αμαραντίδη και Μιχάλη Καλιοντζίδη.

Πληροφορίες – συμμετοχές στο γραφείο του Λ.Ε.Β. Κοραή 89, τηλέφωνο: 2421033938, ώρες 11:00-14:00. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.