«Κι εκεί ‘ς σο «αχ» απές, εχώρ ‘ναν όλια τα «αχ» τη κοσμί» |
««Κι εκεί ‘ς σο «αχ» απές, εχώρ ‘ναν όλια τα «αχ» τη κοσμί»».
του Θεόφιλου Κωτσίδη
Μεγάλες φωνές όλοι τους, χρόνια τώρα κρατάνε ζωντανή την Ποντιακή παράδοση! Αλλά κι οι μικρότεροι, με τους κεμεντζέδες στα χέρια, γεμάτοι πάθος να κρατήσουν ζωντανή την προγονική μνήμη. 17 τραγούδια ηχογραφήσαμε, Κουρτίδης, Παρχαρίδης, Σοφιανίδης, Σταμπολίδου, Παντελίδης, Ανδρεάδης, Τσαμπερτίδης στα μικρόφωνα και Σανίδης, Τσακαλίδης, Μιχαηλίδης, Φουλίδης και ο μικρότερος Στέφανος, στους κεμεντζέδες και το νταούλι και ο Ολλανδός φίλος και συνεργάτης Caspar Falke στην ηχοληψία.
Δύσκολα τραγούδια, γεμάτα ψυχή. Η αγάπη των παραπάνω για τη μουσική της προγονικής πατρίδας μεγάλη. Σε πολλά σημεία της χώρας η καρδιά του Πόντου χτυπά δυνατά, στη βόρεια Ελλάδα όμως υπάρχουν χωριά, που η ποντιακή γλώσσα και μουσική είναι ολοζώντανες και εξελίσσονται. Η ιδέα προέκυψε μετά από μία κουβέντα που είχα με δύο φίλους, τον Γιάννη Αμοιρίδη και τον Κώστα Παρχαρίδη, μόλις διαπίστωσα τη μεγάλη τους αγάπη και το σεβασμό που τρέφουν για τα τραγούδια του Πόντου, δεν δίστασα να τους το προτείνω, να κάνουμε ένα βιβλίο cd με τραγούδια από όλη τη γεωγραφία του Πόντου. Ευελπιστώ κοντά στο Πάσχα η παραγωγή να είναι έτοιμη.
Ένα βιβλίο cd, με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον διακεκριμένο ζωγράφο Τάκη Στεφάνου, πρόλογο του Μάκη Σεβίλογλου, αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων στην ποντιακή, του Κώστα Διαμαντίδη, ιστορικά στοιχεία για τον Πόντο από τον καθηγητή Κώστα Φωτιάδη και στοιχεία για την ποντιακή μουσική από τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, όπως επίσης και στοιχεία για την ποντιακή δισκογραφία από τον Κωστή Δρυγιαννάκη. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, δεν αποκλείεται στο τέλος να συμμετέχουν κι άλλοι με κείμενά τους, για μένα προσωπικά, όσο περισσότεροι, τόσο πιο καλά θα ξετυλιχτεί το κουβάρι ενός σημαντικού κομματιού του Ελληνισμού, που για χιλιετηρίδες έζησε και μεγαλούργησε στα χώματα εκείνα. Η δουλειά αυτή θα κυκλοφορήσει από την Ολλανδική δισκογραφική εταιρεία Silvox Records και θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρωπαϊκό κοινό, να γνωρίσει μια πτυχή της ελληνικής ιστορίας και μουσικής, που τους είναι εντελώς ή σχεδόν άγνωστες.
Ο τίτλος είναι δανεισμένος από τον επίλογο του βιβλίου του Κώστα Διαμαντίδη, «Ροδάφ’ νον».