Βασιλόπιτα Πόντου |
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 80 γρ. μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό
- 3 αυγά
- λίγο αλάτι
- 400 γρ. περίπου τυρί μυζήθρα τριμμένη
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
- σουσάμι
Εκτέλεση
Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά, λίγο αλάτι και νερό όσο χρειαστεί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και αφράτη χωρίς να κολλά στα χέρια μας. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια κουβέρτα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε με τα δάχτυλα το ένα κομμάτι ζύμης. Βάζουμε πάνω την τριμμένη μυζήθρα και σκεπάζουμε απλώνοντας από πάνω το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Αλείφουμε τη επιφάνεια της πίτας με κρόκο αυγού αραιωμένο με δύο-τρεις σταγόνες νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Από το "Εδεσματολόγιον Πόντου", της Έφης Γρηγοριάδου