Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Σ. Θεοδωρίδης & Β. Αγτζίδης απαντούν στα ερωτήματα μας!

Σ. Θεοδωρίδης & Β. Αγτζίδης απαντούν στα ερωτήματα μας!
Σ. Θεοδωρίδης & Β. Αγτζίδης απαντούν στα ερωτήματα μας!

2 άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τον Ποντιακό χώρο και την παράδοση είναι οι Βλάσης Αγτζίδης και Στέργιος Θεοδωρίδης. Είναι υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές στο Κιλκίς και τη Β' Αθήνας αντίστοιχα. Τους συναντήσαμε και τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν σε θέματα που αφορούν άμεσα τον Ποντιακό Ελληνισμό!


e-Pontos.gr: Έχετε ασχοληθεί και οι δύο με τον πολιτισμό και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, τη διάσωση και τη διάδοση του. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Στ. Θεοδωρίδης: Ίσως εκείνο το «άντε, καλή πατρίδα» κάθε που ο παππούς Αντώνης άναβε το στριφτό τσιγάρο με τον γείτονά του, εκείνο το μηνών παιδί της γιαγιάς Αλεξάνδρας που το παράτησε χειμωνιάτικα στο ποτάμι, καθώς χτυπούσαν το χωριό της, ίσως κι ο ιδρώτας ενός αργόσυρτου ποντιακού χορού...

Αυτά οδήγησαν σε μια εικοσαετή ενασχόληση με τα κοινά του  οργανωμένου ποντιακού χώρου και σε μια παράλληλη προσπάθεια  συλλογής εικονιστικού και αρχειακού υλικού από τον Πόντο της περιόδου 1890-1920.

Η συλλογή «Εν Πόντω» είναι πρωτίστως μια συμβολή στη μνήμη, σε καιρούς που η μνήμη στηρίζει τη ζωή και δίνει νέες προοπτικές. Μια συμβολή στην ιστορική έρευνα και την αισθητική. Μικρά κομμάτια ενός πολιτισμικού μωσαϊκού εκείνου του μεταιχμιακού χώρου μεταξύ Ανατολής και Δύσης που περιέχουν μια συμπυκνωμένη δύναμη, τη δύναμη της συνέχειας, και ίσως θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων ή και ανατροπών για τα μέχρι σήμερα επιφαινόμενα. Άλλωστε, όπως λέει και ο Μίλαν Κούντερα, "ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη»...

Β. Αγτζίδης: Η ενασχόληση με τα του οργανωμένου ποντιακού χώρου υπήρξε από χρόνια κομμάτι των δραστηριοτήτων μου. Αιτίες γι αυτή την ενασχόληση ήταν  η αντίληψη ότι,  ίσως, ο ποντιακός ελληνισμός μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή πολλών εμπεδωμένων αντιλήψεων στην Ελλάδα. Να την οδηγήσει στην υπέρβαση των «παλαιοελλαδικών» της καθηλώσεων για τις ιστορικές εξελίξεις, να κατανοήσει βαθύτερα τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία των εθνών-κρατών, στον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι σημερινές γεωπολιτικές σταθερές. Να εντάξει στη συλλογική μνήμη τον ελληνισμό της Ανατολής και της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και ιστορικά γεγονότα όπως η Γενοκτονία ή οι σταλινικές διώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχα στο ριζοσπαστικό κίνημα που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 και έθεσε ως νέους στόχους του οργανωμένου ποντιακού κινήματος την αναγνώριση της Γενοκτονίας, την συμπαράσταση προς τους Πόντιους της ΕΣΣΔ και της ανάδειξης των σταλινικών διώξεων που υπέστησαν... Η συμμετοχή μου δεν ήταν μια απλή συμμετοχή αλλά και προσπάθεια οργανωτικής βελτιστοποίησης του ποντιακού χώρου. Έτσι συμμετείχα στο Δ.Σ. της ΟΠΣΝΕ (2000-2004) και συνέβαλα καθοριστικά στη διαμόρφωση της νέας ομοσπονδίας (ΠΟΕ). Συμμετείχα εξ αρχής και κριτικά στο Δ.Σ. της νέας Ομοσπονδίας κατά την περίοδο 2004-2010... Το γιατί κατεβαίνω στις εκλογές αλλά και μια παρουσίαση του συνέλου των δραστηριοτήτων που έχω αναπτύξει για τα θέματα αυτά, ο φιλαναγνώστης μπορεί να τις βρει συγκεντρωμένες εδώ: http://www.greekteachers.gr/?p=15458


e-Pontos.gr: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και οι πλέον ξεκάθαρες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι γνωστό ότι κατά διαστήματα διάφορα στελέχη του έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις που βρίσκονται στο χώρο των λεγόμενων Αρνητών της Γενοκτονίας.

Στ. Θεοδωρίδης: Οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράζονται με δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και όλων των Ελλήνων της Ανατολής είναι απολύτως ξεκάθαρες και σαφείς. Να θυμίσω μόνο  δυο φράσεις Αλέξη Τσίπρα από σχετικά μηνύματα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:
“..Σε κάθε περίπτωση η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που γράφτηκε στην ιστορία, δεν μπορεί παρά να μας παραπέμπει σε ένα λαό με δύναμη ψυχής που διακρίνεται από αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, που μεταφέρει στις επόμενες γενιές κουλτούρα ήθη και αξίες.”
“«απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό…..θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς, αποτελούν ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει».

Οι απόψεις «στελεχών» του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες αναφέρεστε αποτελούν περιθωριακές προσεγγίσεις, «ανεκτές» στα πλαίσια του πλουραλισμού των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εδώ επιτρέψτε μου μια παρατήρηση. Η Γενοκτονία, οι Μνήμες, τα σύμβολα και οι ευαισθησίες του λαού μας δεν προσφέρονται για μικροκομματικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις.

Έτσι θα σας έλεγα ότι αποτελεί μέγιστη καταισχύνη να αναφέρεται κάποιος στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την ίδια στιγμή να στερεί έναν αξιοπρεπή θάνατο από ζωντανά παραδείγματα αυτής όπως των κόψιμο των συντάξεων των νεοπροσφύγων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ πολλοί από τους οποίους ίσως έχουν κάνει το «ταξίδι του Οδυσσέα». Πόντος, Σοχούμι, Καζακστάν, Ελλάδα...

Β. Αγτζίδης: Κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Μέτωπο δυνάμεων που συναντήθηκαν και ενοποιήθηκαν κάτω από μια ενιαία ομπρέλα μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που ταλανίζει τον τόπο. Κατά συνέπεια, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα μονολιθικό και αρχηγικό κόμμα, είναι λογικό να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Όμως, η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συμβατή των δικών μας απόψεων. Εξάλλου, η αποδοχή της δικιάς μου υποψηφιότητας εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη διαπίστωση αυτή.  Και αυτό το διαπιστώνουμε ακόμα καλύτερα όταν λάβουμε υπόψη ότι στο δημόσιο χώρο είμαι ο κύριος αντίπαλος της τάσης των Αρνητών της Γενοκτονίας και αναπτύσσω συνεχή ακτιβιστική δράση εναντίον των αντιδραστικών-αντιπροσφυγικών απόψεων.


e-Pontos.gr: Τέλος, τι σκοπεύετε να πράξετε αν εκλεγείτε ως βουλευτές, για το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής;

Στ. Θεοδωρίδης: Άλλο ένα ζήτημα το οποίο δεν επιδέχεται εκμετάλλευσης και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ανούσιων αντιπαραθέσεων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να εστιαστεί κυρίως σε μια προσπάθεια «από τα κάτω», της ίδιας της κοινωνίας, δομών, φορέων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων  που ασχολούνται με αυτά τα θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξαιρετικά σημαντική συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας μπορεί να αποτελέσει η εγκόλπωση των απόψεων των Τούρκων αριστερών ιστορικών και διανοουμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν την εκκαθάριση των Ελλήνων της Ανατολής αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών ως ένα ενιαίο ιστορικό γεγονός.

Β. Αγτζίδης: Η απάντηση σ' αυτήν την υποθετική εκδοχή είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ιστορικών που θα είναι ικανοί να υπερασπίσουν τις συγκεκριμένες ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε διεθνή συνέδρια και να διαδώσουν τις θέσεις μας παντού με αντικειμενικότητα. Επίσης, σημαντικός τομέας θα ήταν η προσπάθεια να δημιουργηθούν τμήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο που να μελετούν την ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής, αλλά και αυτή της ΕΣΣΔ.
  
Επίσης, παραμένει ακόμα πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που προκλήθηκε με την έλευση των των δεκάδων χιλιάδων νέων ομογενών προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης η ανάδειξη του τραγικού ανθρωπιστικού ζητήματος που υπάρχει σήμερα στα ελληνικά χωριά της Μαριούπολης, όπου συγκρούονται Ουκρανοί και Ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Σηματική προτεραιότητα θα ήταν η ανάδειξη του ποντιακού χώρου ως σύνδεσμος μεταξύ της ευρωπαϊκής Ελλάδας και των νέων χωρών που προέκυψαν από τη σοβιετική κατάρρευση, όπου κατοικούσε μια σημαντική ελληνική διασπορά παραγνωρισμένη απ’ όλους, όπως βεβαίως και η αντίληψη ότι θα μπορούσε, με ένα πιο συγκροτημένο τρόπο, να έχει το ρόλο της γέφυρας με τους ελληνόφωνους της Τουρκίας.

e-Pontos.grΚαι μία τελευταία τοποθέτηση:
Στ. ΘεοδωρίδηςΤις επόμενες ημέρες ανοίγει ένας δρόμος ελπίδας για την χώρα και το λαό της. Μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση πέφτει. Μια ακόμη «κυβέρνηση» υπό το βάρος των ανομημάτων που διέπραξε σε βάρος του λαού και της χώρας αδυνατεί να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.

Στις 25 Ιανουαρίου σταματάμε την εθνική ταπείνωση και τις ασέλγειες που επιχειρούν στις ζωές μας τρόϊκες και μνημόνια. Η χώρα δεν θα κυβερνιέται  με email και τελεσίγραφα ούτε με βάση τον 13 εκβιασμό της Μέρκελ αλλά με βάση τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες  της πατρίδας και του λαού της.

Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν  θα είναι μόνο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρου του λαού, ανοίγει δρόμο στην ελπίδα, για την έξοδο της χώρας από το βαθύ χαντάκι όπου την έχουν ρίξει επιτροπείες, υποτέλειες και καταναγκασμοί, σε ένα ξέφωτο, όπου ως κοινωνία και ως άνθρωποι, με βαθύ το αίσθημα της κοινής μοίρας, θα μπορέσουμε σταθούμε όρθιοι και να υφάνουμε την μοίρα μας, μια διαφορετική μοίρα.

Ένας δρόμος δημιουργίας που θα πατάει γερά επάνω στα αξιακά και ιστορικά φορτία του λαού μας . Η ελπίδα απλώνεται στην Ελλάδα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια.