Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

To έθιμο των Μωμογέρων αναβίωσε και φέτος στη Θράκη

To έθιμο των Μωμογέρων αναβίωσε και φέτος στη Θράκη
To έθιμο των Μωμογέρων αναβίωσε και φέτος στη Θράκη 

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των Μωμογέρων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής, ξεκινώντας από την Κεντρική πλατεία, παρουσίασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τα «ΜΩΜΟΓΕΡΙΑ», το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου.

Ο Κιτί Γοτσάς (παλιός χρόνος), η Νύφη (φύση), ο Αράπης (νέος χρόνος) και οι Μωμόγεροι για άλλη μια χρονιά ξόρκισαν το «κακό» με τα κουδούνια τους και καλωσόρισαν τον νέο χρόνο με τη σάτιρα και το γέλιο, ευχόμενοι «Υείαν, Ευλοείαν και Καλοχρονίαν», παρουσία των κ.κ. Χρύσας Μαυρίδου, προέδρου του Συλλόγου, Νατάσσας Λιβεριάδου, Προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ και Σοφίας Μενεσελίδου, προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

To έθιμο των Μωμογέρων αναβίωσε και φέτος στη Θράκη

Αντίστοιχα και οι κωδωνοφόροι Μωμόγεροι του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, βγήκαν στους δρόμους του οικισμού της Νέας Μοσυνούπολης με σκοπό να ξεσηκώνουν κόσμο καλώντας τους να τους ακολουθήσουν αφού βέβαια προηγηθούν τα καθιερωμένα κεράσματα σε κάθε σπιτικό. Κύρια πρόσωπα του θιάσου και φέτος ο ιππέας, τα Κουτούκια (τράγοι), τα αιγιδόπα (κατσικάκια), ο άρκον (αρκούδα), ο ιατρόν, ο γυρευοί (ζητιάνοι), ο στρατιωτικός, ο βασιλέας, ο δικαστής, ο γέρον, η γραία και η νύφη.

Και του χρόνου με Υείαν, Ευλοίαν και Καλοχρονίαν!