Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Με Παραδοσιακά και "καυστικά" δίστιχα οι Μωμό' εροι βρέθηκαν σε όλη τη Θεσσαλονίκη! (Φωτογραφίες και βίντεο)

Με Παραδοσιακά και "καυστικά" δίστιχα οι Μωμό' εροι βρέθηκαν σε όλη τη Θεσσαλονίκη! (Φωτογραφίες και βίντεο)
Με Παραδοσιακά και "καυστικά" δίστιχα οι Μωμό' εροι βρέθηκαν σε όλη τη Θεσσαλονίκη! (Φωτογραφίες και βίντεο)

Δυναμικό «παρών» των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς τα μέλη του Φάρου Ποντίων, τηρώντας έθιμα από τα Καλαντόφωτα, γέμισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με ήχους και χρώματα της Ποντιακής παράδοσης. Η αλήθεια είναι πως εμείς πιστεύουμε στην ευετηρία που προκαλούν τα έθιμα αυτά αλλά και στη «μαγεία» που εκπέμπουν. Το νιώσαμε άλλωστε, τόσο ανάμεσά μας, όσο και στον κόσμο που μας ακολουθούσε! Βέβαια καμία φωτογραφία και κανένα βίντεο δε μπορεί να περιγράψει το συναίσθημα των συμμετεχόντων, είναι όμως μία αποτύπωση «στιγμών» ενός άτυπου συμβολαίου, μεταξύ συντελεστών και θεατών, για να μας υπενθυμίζουν ότι δεν ήταν απλώς μία μαγεία…

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, στις 10 π.μ., ψάλλοντας τα Ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα για την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star channel. Στη συνέχεια άρχισε η προετοιμασία των Μωμό΄ερων και στις 11.30 π.μ. ξεκινήσαμε από το Σύλλογο. Στο δρώμενο συμμετείχαν, εκτός από το Φάρο Ποντίων, μέλη του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών, της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων και του Συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας, με την καθοδήγηση του Κώστα Αλεξανδρίδη.

Μωμό΄ερος θα ΄ίνουμαι σην αύλια σ΄ θα χορεύω
η μάνα σ΄αν ΄κί δί΄ει σ΄εμέν΄, θα παίρω σε και φεύω.

Ο θίασος των Μωμό΄ερων διέσχισε την Εγνατία, μέσα σε επευφημίες, γέλια και πειράγματα των Θεσσαλονικέων που βρίσκονταν σήμερα κατά χιλιάδες στους δρόμους της πόλης. Κάθε τόσο, πείραζαν το διάβολο, τη γραία, το γέρον και ...έκλεφταν τη νύφεν. Συνεχίζοντας προς το κέντρο, τους Μωμό΄ερους ακολουθούσαν ήδη δεκάδες περαστικοί, συνεπαρμένοι από το όλο θέαμα. Οι Μωμό΄εροι τραγούδησαν δίστιχα παραδοσιακά, αλλά και κάποια εμπνευσμένα από τον αρχηγό Μωμ΄όερο, εκείνη τη στιγμή:

Εμείς θ΄εφτάμε έλεγχον λογιστικόν του χρέους
για να τερούμε ντό χρωστούμ΄ σε Γερμανούς κι Εβραίους!

Η νύφε και ο διάβολον χόρευαν το διπάτ-ι
μίαν απέσ΄ σο μεσοστράτ΄και μίαν σο κρεβάτι!

Η πορεία συνεχίστηκε προς την Τσιμισκή, όπου ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, δράττοντας την ευκαιρία, έκλεψε τη νύφεν, δικάστηκε, καταδικάστηκε και πλήρωσε το ανάλογο πρόστιμο για την «κακοποίηση».

Νασάν εμάς τοι Μωμοέρ΄τς, π΄έχουμ΄έμορφον νύφεν,
εμάς αν ΄κ ινιανεύετεν, η Σαλονίκη είπεν!

Την ίδια τύχη με τον κ. Αβραμίδη είχε και ο έτερος  βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, που τόλμησε να φυγαδεύσει  κι αυτός τη νύφη. Στην πλατεία Αριστοτέλους  η χορωδία του Φάρου Ποντίων έψαλλε και πάλι τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και το «Καλαντάρ΄τς και Νέον Έτος» με τη λύρα του Βασίλη Φωλίνα και το νταούλι του Κώστα Ψαθά.

Εδέβαν τα Χριστούγεννα, έρχουνταν και τα Φώτα
εσύ τη χώραν ξάι μ΄ακούς, την καρδία σ΄ερώτα.

Ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας, εμφανίζονται και πάλι οι Μωμό ΄εροι και ο Β.Φωλίνας τους πλαισιώνει μουσικά με αγγείον, αυτή τη φορά. Το Star channel κάλυψε και πάλι ζωντανά το δρώμενο, όπως και πολλά άλλα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. 

Η επόμενη στάση των Μωμό΄ερων ήταν στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» όπου μας περίμενε ο αξιόλογος επιστήμονας, καρδιολόγος και φίλος Γιώργος Αηδονίδης. Οι Μωμό΄εροι χόρευαν και τραγουδούσαν έξω από την κλινική:

Γιατρέ μ΄έπαρ΄τα γιατρικά σ΄και δέβα ση δουλεία σ΄
ασ εμόν την αρρώστιαν ΄κί γράφ΄νε τα βιβλία σ΄…

Τα παράθυρα τα κλινικής γέμισαν από αρρώστους και συγγενείς τους, λαμβάνοντας κι αυτοί, με αυτό τον τρόπο, το μήνυμα για καλή χρονιά και γρήγορη ανάρρωση.  

Κατόπιν ο θίασος επισκέφθηκε την Τριανδρία, όπου ο σύλλογος είχε ετοιμάσει εδέσματα για την υποδοχή και το Δήμο Καλλιθέας-Συκεών και τον τοπικό σύλλογο.

Πριν επιστρέψουμε στο σύλλογό μας, περάσαμε και από τον καλό φίλο Θεόφιλο Γεωργιάδη, ιδιοκτήτη του γνωστού μαγαζιού με ποντιακά προϊόντα «Ραγιάν», όπου χορέψαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι, καταναλώνοντας…αρκετό τσίπουρο και τρώγοντας τα ποντιακά φαγητά που είχαν ετοιμάσει στο μαγαζί.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη το κρύο ήταν δυσβάσταχτο. Η κούραση μετά από πεζοπορία ολόκληρης μέρας, χορό και τραγούδι, ήταν αναμενόμενη. Τα χέρια όλων ήταν μελανιασμένα και τα αυτιά των μικρών παιδιών που μας ακολουθούσαν, κατακόκκινα. ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν εγκατέλειπε την πομπή. Όλοι, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα, περάσαμε στον «ιερό χρόνο» αυτών των ημερών. Νιώσαμε ότι τελώντας αυτά τα έθιμα, ζούμε στην «ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΜΑΣ» που μας δίνει την ψυχική δύναμη να πορευτούμε στη νέα χρονιά.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά, όπου θα ξαναπεράσουμε στον «ιερό χρόνο», όμως μαζί με κάποιους που είχαν την τύχη να γεννηθούν στην πατρώα γη, να τρέξουν σαν παιδιά στα μυθικά για εμάς παρχάρια, να γευθούν το χρυσοκίτρινο αγελαδινό βούτυρο που έχει τη μυρωδιά από τα «παρχαροτσίτσεκα» που βοσκούν οι αγελάδες… Θα συνευρεθούμε με αδέλφια μας στην Πόλη που μιλούμε την ίδια γλώσσα, και όπου γλώσσα, βάλτε «ρωμαίικα», βάλτε «λογισμό του νου», βάλτε «χτύπους της καρδιάς»…

Η επόμενη στάση των Μωμό΄ερων στην Πόλη, 3 & 4 Ιανουαρίου 2015! Αρς!!!

Χρόνια πολλά, πάντα και του χρόνου!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου Ποντίων


Παρακολουθήστε στην αρχή της εκπομπής τα Παραδοσιακά Ποντιακά Πρωτοχρονιάτικά Κάλαντα από τη χορωδία του Φάρου Ποντίων και στο 2:04:04 τους Μωμό'ερους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!