Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία η πατροπαράδοτη Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο "Παναγία Σουμελά"

Με μεγάλη επιτυχία η πατροπαράδοτη Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο "Παναγία Σουμελά"
Με μεγάλη επιτυχία η πατροπαράδοτη Γιορτή Γραμμάτων από το Σωματείο "Παναγία Σουμελά"

Το Σωματείο "Παναγία Σουμελά" σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πατροπαράδοτη Γιορτή Γραμμάτων, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους, από την βυζαντινή χορωδία του Σωματείου "Παναγία Σουμελά", και την κοπή της βασιλόπιτας και στη συνέχεια  βράβευση του ενενηντάχρονου επίτιμου λυκειάρχη κου Δημητρίου Νικοπολιτίδη για την πολύτιμη και διαχρονική προσφορά του στο Σωματείο "Παναγία Σουμελά" και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο τέως Υπουργός και βουλευτής κος Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας και κα Έλλη Χρυσίδου, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης κα Κελεσίδου Χριστίνα και ο τέως Περιφερειάρχης κος Παναγιώης Ψωμιάδης, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην σημασία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, από τον επιμελητή της "Ποντιακής Εστίας", δάσκαλο κο Ευστάθιο Ταξίδη.

Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού μας προγράμματος, επιβραβεύτηκαν από τον κόσμο με το χειροκρότημα του, τα χορευτικά που παρουσιάστηκαν από το σύλλογο "Ρίζες" και το σύλλογο Αξιούπολης "Οι Τραντέλλενες", αλλά και οι απαγγελίες των ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού, με την ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, που προτάθηκαν από τα Αδελφά Ποντιακά Σωματεία, για την χρηστοήθεια και την φιλομάθειά τους και δόθηκαν στο κάθε μαθητή και μαθήτρια δίπλωμα βράβευσης και ένα δέμα με τέσσερα (4) βιβλία. Στο τέλος έγινε και η απονομή μιας υποτροφίας, του Ιδρύματος Υποτροφιών Νικολάου Χ. Καστανίδη στο μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης κο. Αναστάσιο Μπουζίκα.

Πλήθος κόσμου, αρχές της πόλης, εκπρόσωποι και μέλη ποντιακών σωματείων, γονείς, μαθητές και μαθήτριες απήλαυσαν την εκδήλωση της Γιορτής των Γραμμάτων. Οι γονείς των μαθητών και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους και την αναγνώριση στο έργο των εκπαιδευτικών και στις δράσεις του Σωματείου "Παναγία Σουμελά". Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.