Τραπεζούντα: Τελειώνει η αποκατάσταση του μοναστηριού της Παναγίας Θεοσκεπάστου |
Το Μοναστήρι της Παναγιάς (οι Τούρκοι το αποκαλούν Kizlar Manastırı) που είναι ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου και ένα από πιο τουριστικά σημεία του ανατολικού Εύξεινου Πόντου, θα φθάσει σύντομα στο τέλος της αποκατάστασής του, και οι τοπικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μοναστήρι θα ενισχύσει τον τουρισμό στην περιοχή.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο μητροπολιτικός Δήμαρχος, Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, σημειώνει ότι η Τραπεζούντα είναι μια πόλη του πολιτισμού και της κουλτούρας και γίνεται προσπάθεια να αναβιώσουν ορισμένα ιστορικά σημεία της πόλης (τα οποία άφησαν οι Έλληνες) για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.
Για το σκοπό αυτόν η αποκατάσταση της Μονής της Παναγιάς που βρίσκεται στη συνοικία "Μποζτεπέ" με θέα τη θάλασσα, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014.
«Το έργο της αποκατάστασης του μοναστηριού είχε γίνει και στο παρελθόν με τους οικονομικούς πόρους του δήμου. Στη συνέχεια, όμως, παραδόθηκε αυτή η ιστορική τοποθεσία της πόλης, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, πριν από πέντε χρόνια, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του χώρου. Με την επιμονή μας το υπουργείο ξεκίνησε διαγωνισμό για την αποκατάστασή του και η εταιρεία που το ανέλαβε θα φέρει σύντομα σε πέρας την εργασία της», σημειώνει ο δήμαρχος.
Το μοναστήρι- συνεχίζει το δημοσίευμα- είναι χτισμένο σε έναν ιστορικό βράχο και περιέχει σπάνιες τοιχογραφίες που τώρα έρχονται στην επιφάνεια με την αποκατάσταση. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,57 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.
Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα και περιβάλλεται από υψηλό προστατευτικό τείχος.
Το μοναστήρι της Παναγιάς, ιδρύθηκε στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου του Γ’ (1349-1390).
Αρχικά αποτελούνταν από μία εκκλησία μέσα στο βράχο και στην νότια πλευρά είχε ένα εκκλησάκι με μερικά κελιά.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας του βράχου, υπάρχουν επιγραφές και ζωγραφιές του Αλεξίου του Γ’, της συζύγου του Θεοδώρας και της μητέρας του Ειρήνης. Αυτό δηλώνει ότι η δημιουργία του Μοναστηριού έγινε με επιμέλειά τους.