100 χρόνια μοναξιάς από την Αρμενική Γενοκτονία και την εθνοκάθαρση |
Εκατό χρόνια έχουν περάσει περίπου από τις 24 Απριλίου 1915 όταν απήχθησαν οι Αρμένιοι διανοούμενοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οδηγήθηκαν στα εκτελέσθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ayash και Chankari.
Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν μετά από δύο δεκαετίες εθνοκάθαρσης και διώξεων κατά των Αρμενίων, όπου περιλαμβάνονταν η δολοφονία 300.000 Αρμενίων από τον Σουλτάνο, Abdul Hamid, το 1896, και 30.000 κατά τη διάρκεια της Σφαγής των Αδάνων, το 1909, αναφέρει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Christopher Atamian, σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «One Hundred Years of Solitude: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing, 2015».
Την επόμενη δεκαετία, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε η εθνοκάθαρση 1,5 εκ. Αρμενίων και 1,5 εκ. Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου, από το οροπέδιο της Αρμενίας και την υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία, ολόκληρος σχεδόν ο χριστιανικός πληθυσμός της αυτοκρατορίας. Οι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν και κλειδώθηκαν σε εκκλησίες που στη συνέχεια κάηκαν, καίγοντάς τους ζωντανούς ή ρίχτηκαν σε σπήλαια καλυμμένοι με θειάφι και αποτεφρώθηκαν σε πρωτόγονους θαλάμους αερίων. Οι Τούρκοι, βοηθούμενοι από τον σύμμαχό τους, τον Γερμανό Κάιζερ, κατάσχεσαν τις χριστιανικές ιδιοκτησίες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, βίασαν και υποδούλωσαν γυναίκες και παιδιά και εξανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να προσηλυτισθούν στο Ισλάμ υπό την απειλή του θανάτου.
Τα εκατό χρόνια άρνησης της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από το τουρκικό κράτος δημιουργεί την αίσθηση της μοναξιάς και της πίκρας στους Αρμενίους, τον χριστιανικό αυτό λαό ο οποίος χαρακτηρίζεται από όλο τον κόσμο ως «οι Εβραίοι του Καυκάσου» και ο οποίος ξαναδημιούργησε κοινότητες και ευημέρησε τόσο κατά τη διάρκεια της ΕΣΣΔ όπως και τώρα στην ανεξάρτητη Αρμενία.
Ο αρθρογράφος με αφορμή την Αρμενική Γονοκτονία και την εξόντωση των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αναφέρεται στη συνέχεια στη διενέργεια άλλων εθνοκαθάρσεων που διενεργούνται σήμερα παγκοσμίως.
Πηγή: Mignatiou