Ο Πόντος είχε την τιμητική του στην μεγάλη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πάτρας |
Οι τρεις ιεράρχες και η ημέρα των γραμμάτων γιορτάστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα φέτος. Η μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού γέμισε κόσμο. Οι Πόντιοι μάς συγκίνησαν με μια εκδήλωση υψηλής αισθητικής, μια συνάντηση τέχνης και ιστορικής μνήμης για τις χαμένες πατρίδες που επιμελήθηκε με μεράκι ο Γιάννης Χαριτάντης, ομότιμος καθηγητής Φυσικής. Ήταν τα παλληκάρια και οι νιές από το Φάρο Ποντίων με τις στολές τους τις εντυπωσιακές, τα σαλβάρια, τις ζύπουνες και τα κοσμήματα να χορεύουν τη σέρρα, τον Πυρρίχιο χορό, και το κότσαρι, και τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου να τα ακολουθούν. Και τα τραγούδια του Πόντου με τη μελαγχολία για το χαμό, «Εκάεν το Τσάμπασιν» και «Την Πατρίδα μ’ έχασα» τραγούδησε η Σοφία Μιχαηλίδη με την αισθαντική της φωνή και αναστέναξε μαζί της η αίθουσα. Και οι απαγγελίες επώνυμων Ποντίων της κοινότητάς μας, όπως το γράμμα του μελλοθάνατου Πόντιου προς τη σύζυγό του «Γλυκειά μου Κυριακή…» που διάβασε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Θανάσης Τσακαλίδης, ή η επιστολή του Πόντιου γιατρού Ανέστη Χαριτάντη από την εκστρατεία στο Σαγγάριο που απήγγειλε ο γνωστός πατρινός τραγουδιστής Μίμης Αγγελόπουλος, και αποσπάσματα από ιστορικά κείμενα που διάβασε ο πατέρας Πέτρος Μποζίνης, τα κείμενα και τραγούδια που συνόδευσε το βιολί του σολίστ Γιάννη Μαυρίδη, το κλαρινέτο του Γιώργου Κόνταρη, το πολίτικο λαούτο του Νίκου Παπαγεωργίου, το πιάνο της Ευγενίας Βικάτου, της Νίνας Μεταξά και της Σημέλας Λαζαρίδη που έπαιξε ντυμένη με παραδοσιακή, ποντιακή ενδυμασία. Ένα μείγμα από τα ακούσματα του Πόντου και κλασική μουσική υψηλής αισθητικής. Το πρόγραμμα αυτό έδεσε απόλυτα με την τετράφωνο ανδρική χορωδία της Παντάνασσας «Γιώργος Τριάντης» που ακολούθησε. Με τους τενόρους της, τους βαρύτονους και τους βαθύφωνούς της, μάς μετέφερε την εμπειρία 85 χρόνων τετράφωνης βυζαντινής μουσικής, αυτού του μουσικού ιδιώματος που συνταιριάζει τη δυτικότροπη τετραφωνική αρμονία με την ανατολική μουσική παράδοση που παράγει κάτι νέο και μοναδικό, ίσως τόσο χαρακτηριστικό της ελληνικής ιδιοπροσωπίας.
Στο ίδιο πάντα κλίμα, μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Χρήστος Τερέζης που αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της Χριστιανικής Ανάγνωσης του Ελληνισμού και τόνισε την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, όταν συναντήθηκε με το Χριστιανισμό, ενός πολιτισμού που είχε πια εξέλθει από την κοιτίδα του μετά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είχε συγκροτήσει έναν «μέγα κόσμο», μια άλλη τάξη πραγμάτων, με τους Έλληνες, Αντιοχείς, Σελευκείς, Αλεξανδρινούς, όπως συχνά αναφέρονται στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, με οικουμενικότητα ιδεών, όπως αποτυπώνεται στα γραπτά των 3 Ιεραρχών και άλλων πατέρων της Εκκλησίας. Μια ανάγνωση του Ελληνισμού που του επιτρέπει να γίνεται οικουμενικός και διαχρονικός, ικανός να συζητάει με κάθε ιστορική εποχή, όπως τόνισε ο ομιλητής, και όχι εσωστρεφής και περίκλειστος, όπως τον βιώνει η γενιά της κρίσης.
Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικών διακρίσεων στους καθηγητές του ιδρύματος που έχουν εκλεγεί μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, τον Κώστα Βαγενά από τους Χημικούς Μηχανικούς, τον Δημήτρη Μπέσκο από τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τον Τάσο Μπούντη από το Μαθηματικό. Τέλος, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η Πρύτανις κα. Β. Κυριαζοπούλου, απένειμε τιμητική διάκριση στους αποχωρήσαντες καθηγητές του Πανεπιστημίου το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά και τίμησε τους «κεκοιμημένους συναδέλφους», εκείνους που έφυγαν από κοντά μας τη χρονιά αυτή, την Όλγα Βαρτζιώτη, τον Παύλο Κορδοπάτη, το Διονύση Συνετό, την Παναγιώτα Ματσουκά και τον Δημήτρη Χριστοδουλάκη.