Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στα θρανία για την Ποντιακή διάλεκτο στην Ξάνθη

Στα θρανία για την Ποντιακή διάλεκτο στην Ξάνθη
Στα θρανία για την Ποντιακή διάλεκτο στην Ξάνθη

Εφοδιάστηκαν με στυλό και τετράδια και με την αγωνία που βιώνουν «τα πρωτάκια» κάθισαν στο πρώτο μάθημα διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου.

Αμηχανία αλλά και ελπίδες. Δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο γνώσης μιας διαλέκτου που αιώνες μιλιόταν από τους προγόνους μας. Κάτι θα μάθουν όμως. Για μια διάλεκτο προφορική την οποία να' ναι καλά οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς που την κατέγραψαν, όρισαν τους κανόνες, συνέταξαν λεξιλόγια.

Και τώρα, απόγονοι εκείνων των ξεριζωμένων αντλώντας διδάγματα, αξίες και δύναμη από την προγονική μας ιστορία προχωράμε και συνεχίζουν το ταξίδι με την «Αργώ», που δεν σταμάτησε, ούτε θα σταματήσει ποτέ.

«Εν το λιγοστόν π’ εμπορούμε να εφτάμε για τ’εκείν’ ς. Εν το μουράτιν εμουν»
(Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους. Είναι ο πόθος μας).

Τα μαθήματα, που εντάσσονται σε μια ελπιδοφόρα και με μέλλον πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται από το «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης» του Δήμου Ξάνθης, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση των τμημάτων ανέλαβε ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιούνται εδώ και δύο μήνες περίπου.