Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ένα γευστικό ταξίδι στον Πόντο με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Ένα γευστικό ταξίδι στον Πόντο με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου
Ένα γευστικό ταξίδι στον Πόντο με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στις 5 το απόγευμα στο φιλόξενο εστιατόριο της Λούντα (Πικάντικη Γωνιά) στον Γλάστρο, ξεκινάμε πάλι τα χειμερινά μαγειρέματά μας στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.

Μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο πολιτικά και οικονομικά, επιλέγουμε μια γεωπολιτικά εύφλεκτη περιοχή, ακριβώς για να τονίσουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μας αφορούν όλους στην καθημερινότητά μας, έχουν μια διαχρονική πορεία στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώνουν και δεν χωρίζουν τους λαούς.

Γύρω από ένα τραπέζι λοιπόν, ξεκινάμε με απλές, ειρηνικές, ενωτικές μαγειρικές από μια ευρύτερη περιοχή: Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καύκασος, Πόντος, Μικρά Ασία κ.ά., που έχει πολύ ενδιαφέρον.

Με την καθοδήγηση της Λούντα Ονουφέρκο φτιάχνουμε και γευόμαστε χειροποίητα σπιτικά πιλμένι (pelmeni) με χοιρινό κιμά, βαρένικε (vareniki) με πατάτα-τυρί και το γνωστό μας μάντι ή μαντί (manti) με τον τρόπο που η ίδια διδάχθηκε στην καθημερινότητα του πατρικού σπιτιού της πίσω στην πατρίδα της.

Η εκδήλωση, όπως πάντα, είναι ανοικτή σε όλους, με ελεύθερη είσοδο, καλή καρδιά και όρεξη για να μοιραστούμε γνώσεις, γεύσεις, διατροφικές συνήθειες και εμπειρίες.

Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα –για να σπρώξουμε νόστιμα και αυτόν τον χειμώνα- αφιερωματικές εκδηλώσεις με γευστικό περιεχόμενο, μαγειρέματα που αφορούν σε
- παραδοσιακές τοπικές ελληνικές και διεθνείς κουζίνες,
- παραδοσιακά μυκονιάτικα πιάτα,
- βασικές μαγειρικές τεχνικές,
- παρουσιάσεις βιβλίων και
- αν το’ χουμε κέφι ένα μικρό οινο-γαστρονομικού ενδιαφέροντος ταξιδάκι σε γειτονικό νησί κ.ά.

Σας περιμένουμε λοιπόν, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στην Πικάντικη γωνιά στον δρόμο του Πλατύ Γιαλού στον Γλάστρο.