Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας ζητούν από τον Ομπάμα 49 μέλη του Κογκρέσου

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας ζητούν από τον Ομπάμα 49 μέλη του Κογκρέσου
Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας ζητούν από τον Ομπάμα 49 μέλη του Κογκρέσου

Επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα με την οποία ζητούν την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας έστειλαν 49 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην επιστολή τους τα 49 μέλη της Βουλής αναφέρουν ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία η οποία ξεκίνησε το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Σύμφωνα με τους Νομοθέτες, η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ θα συνέβαλε στην βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Η επιστολή έρχεται μερικές ημέρες πριν από την 24η Απριλίου όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα θα πραγματοποιήσει την ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008 ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρώσει την συγκεκριμένη δέσμευση.

Τα προηγούμενα χρόνια στις ετήσιες ομιλίες του στις 24 Απριλίου ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στην Γενοκτονία αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη κρατώντας ισορροπίες μεταξύ των Αρμενίων και των Τούρκων .

Για δεκαετίες τόσο το Αρμενικό όσο και το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν στην εκάστοτε κυβέρνηση τις θέσεις τους με τους τελευταίους να ισχυρίζονται ότι δεν θανατώθηκαν 1,5 εκατ. Αρμένιοι στην εν λόγω περίοδο και ότι όσοι σκοτώθηκαν δεν πέθαναν από την εκστρατεία που είχε εξαπολύσει το Οθωμανικό κράτος εναντίον τους, αλλά εξαιτίας του πολέμου.

Στην επιστολή τους τα 49 μέλη του Κογκρέσου αναφέρουν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας δηλ των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για την βελτίωση των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία και να αποδοθεί επιτέλους δικαίωση για τα θύματα αυτού του εγκλήματος.

Όπως αναφέρει το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικανός Robert Dold, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της Ελευθερίας σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Πηγή: Via Diplomacy