Μία εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Πετρίδη « Ιμπραχίμ ο γιος του Ηρακλή» |
Μια εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών τα «Κασσιτερά» το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ/κού Δημοτικού Σχολείου Σαπών.
Η εκδήλωση στο πρώτο μέρος περιελάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Πετρίδη «Ιμπραχίμ ο γιος του Ηρακλή». Για το μυθιστόρημα που η υπόθεση του διαδραματίζεται στα χωριά της Νικόπολης – απ` όπου κατάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των εγκατασταθέντων το 1924 στα Κασσιτερά Ποντίων προσφύγων – μίλησε η συντοπίτισσά μας κ. Αναστασία Εμμανουηλίδου. Στη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση του βιβλίου τοποθετείται χρονικά στις αρχές καλοκαιριού του 1914, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Τέσσερις φίλοι οι πρωταγωνιστές του έργου, δύο Ρωμιοί ο Ηρακλής και ο Γιάννης ένας Οθωμανός ο Ιμπραχίμ και ένας Αρμένης ο Καραμπέτ. Φιλίες, συγκρούσεις και ανταγωνισμοί στη Νικόπολη του Πόντου μέσα σε μια αυτοκρατορία που ψυχορραγεί.
Διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες, ιστορίες, καταγωγές. Ο συγγραφέας ξετρυπώνει το χαρακτήρα τους, τις απόκρυφες σκέψεις τους και εστιάζει στο πλάτος της αδερφικής φιλίας ανάμεσα στον Ηρακλή και στον Ιμπραχίμ Για τον καταγόμενο –από τη μεριά του πατέρα του- από την περιοχή της Νικόπολης συγγραφέα μίλησε ο γραμματέας του συλλόγου κ. Στέργιος Κενανίδης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις σπουδές του συγγραφέα τόνισε την κύρια ενασχόλησή του, το μεγάλο του πάθος, που είναι η έρευνα για τον Ελληνισμό του Πόντου που βασίζεται στη μελέτη αρχειακού υλικού απ' όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα δε για την περιοχή της περιφέρειας Νικοπόλεως την οποία –κατά τον παρουσιαστή- γνωρίζει όσο κανείς άλλος σύγχρονος ερευνητής. Για δε το συγγραφέα η μελέτη της ιστορίας της αποτελεί για το ίδιο «σπονδή» στη μνήμη των προγόνων του.
Μιλώντας στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία της Νικόπολης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες. Μέσα από φωτογραφικό υλικό, σπάνια έγγραφα και παραπομπές σε ιστορικές πηγές οι θεατές έζησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι και έμαθαν πάρα πολλά για την πολύπαθη αυτή περιοχή που για αιώνες άνθισε ο Ελληνισμός.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ολοκληρωμένη «δουλειά» από το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου κ. Στέλιο Νικολάου ο οποίος με τις χορευτικές ομάδες παρουσίασε μέσα από καταγραφές – αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας - χορούς κυρίως από την περιοχή της Νικόπολης αλλά και του υπόλοιπου Πόντου. Τα χορευτικά συνόδεψαν οι μουσικοί: Δημήτρης Κενανίδης στη λύρα, Βασίλης Καραγιάννης στο νταούλι και Παντελής Δημόπουλος στο τραγούδι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δημάρχου Μαρωνείας - Σαπών κ. Ηλίας Σταυρίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Α.Μ. και Θράκης και μέλος της Π.Ο.Ε κ. Χρύσα Μαυρίδου που χαιρέτησε την εκδήλωση, ο συντοπίτης μας συγγραφέας Όμηρος Μαυρίδης, ο πανεπιστημιακός κ. Φάνης Μαλκίδης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και φυσικά το κοινό που γέμισε την αίθουσα.
Πηγή: Ελεύθερη Άποψη