Διεθνής συνδιάσκεψη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων |
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την ώρα που στην Εγγύς και Μέση Ανατολή οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν θέσει υπό ανελέητο διωγμό τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν εκεί για δύο χιλιετίες και οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες παραμένουν αδρανείς, το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο, σε συνεργασία το Ινστιτούτο Zoryan και το Αμερικανικό Κέντρο για τη Μέση Ανατολή, διοργανώνουν το Μάιο επιστημονικό συνέδριο, στο Graduate Center του City University της Νέας Υόρκης, με θέμα «Ο Α’ ‘Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μη τουρκικές μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες.
Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, η οποία συγκάλεσε την προ περασμένη Κυριακή σύσκεψη παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με στόχο την διοργάνωση της οικονομικής εκστρατείας που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του συνεδρίου – συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης σε βιβλίο των πρακτικών – αλλά και την μεθόδευση της καλύτερης προβολής της υπόθεσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην περίοδο 1915-1922.
Παρευρέθηκαν και αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Κώστας Τσιλφίδης, οι πρώην πρόεδροι Δημήτρης Μολοχίδης, Ηλίας Τσεκερίδης και Πάνος Σταυριανίδης, ο πρόεδρος των «Κομνηνών», Γιάννης Κοτταρίδης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, οι επιχειρηματίες Στάθης Βαλιώτης και Σάββας Κωνσταντινίδης, ο πρώην πρόεδρος των «ΚΟΜΝΗΝΏΝ», Στέφανος Κωνσταντινίδης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο, Γεώργιος Μαυρόπουλος και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Ο κ. Μαυρόπουλος και ο δρ, Χατζηδημητρίου αναφέρθηκαν στο Α’ συνέδριο που είχε λάβει χώρα πριν λίγα χρόνια και τα πρακτικά του εκδόθηκαν το 2012 και εξήγησε ότι αν και ο κύριος στόχος του Κέντρου είναι η μελέτη της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. είναι προτιμότερη μία ευρύτερη προσέγγιση, σε συνεργασία με τους Αρμένιους, Ασσύριους, Εβραίους και Τούρκους μελετητές, με στόχο της παρουσίαση μιας καλύτερης εικόνας των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου.
Το Κέντρο έχει αναπτύξει επιτυχημένη συνεργασία με άλλες κοινότητες στο Ιλινόις, το οποίο έχει γίνει μία από τις πολιτείες που διδάσκονται στα σχολεία οι γενοκτονίες.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, μελετητές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν την προκαταρκτική έρευνα για τις γενοκτονίες των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, θα παρουσιαστούν αναλύσεις και ιδέες για τις προοπτικές.
Το κόστος ανέρχεται σε 72.000 δολάρια και στην σύσκεψη ακούστηκαν αρκετές υποσχέσεις για χορηγίες, ενώ παράλληλα θα οργανωθεί εκδήλωση για την συγκέντρωση χρημάτων.
Η συζήτηση που έλαβε χώρα ήταν και ουσιαστική και γόνιμη. Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής, Πάνος Σταυριανίδης αναφέρθηκε στον πανελλήνιο χαρακτήρα της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας και μίλησε για την καθυστέρηση του Ελληνισμού και των Ποντίων να δημοσιοποιήσουν την υπόθεσή τους.
«Από την ημέρα που θα γεννηθούν οι Εβραίοι κι οι Αρμένιοι γνωρίζουν για το ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία. Εμείς ξεκινήσαμε αργά. Μας πήρε 2-3 γενιές μέχρι να σταθούμε στα πόδια μας, γιατί τότε οι Τούρκοι τους πρώτους που ξεκλήρισαν ήταν την διανόηση. Μην ξεχνάτε πως για αρκετά χρόνια ακόμη και δικοί μας αμφισβητούσαν την ελληνικότητα των Ποντίων», είπε οκ. Σταυριανίδης, τονίζοντας την υποχρέωση όλων να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Είπε πως οι Πόντιοι δεν ζητούν από την Τουρκία αποζημιώσεις, αλλά να αναγνωρίσουν το έγκλημα που έγινε. Τέλος, ανέφερε την ανάγκη οργάνωσης των προσπαθειών στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε πως μια προσπάθεια για να μπορέσει να έχει πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, σταθερή και συνεχής. Εισηγήθηκε παράλληλα με το συνέδριο να προωθηθεί ψήφισμα στο Κογκρέσο, μέσω του οποίου θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιμόρφωσης των μελών του κι άλλων πολιτικών παραγόντων της Ουάσιγκτον. Εισηγήθηκε παράλληλα την αξιοποίηση της μεγάλης εκδήλωσης της ΑΗΕPA στα τέλη Απριλίου, όπως και του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, στις 5 Ιουνίου.
Παράλληλα τόνισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται εξ αιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία και της σύσφιγξης των σχέσεων του Ελληνοαμερικανικού Λόμπι με το Αμερικανο-εβραϊκό.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου επισήμανε την σημασία τόνισε την αξία να διατηρηθούν τα αρχεία και άλλα έγγραφα που υπάρχουν από εκείνη.
Στις διαφωτιστικές προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα «της ξεχασμένης γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», μίλησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής, Κώστας Τσιλφίδης, που παρουσίασε τις δύο εκδόσεις βιβλίων για την γενοκτονία που επιμελήθηκε το Κέντρο στο Σικάγο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, μίλησε για την ανάγκη ενότητας των προσπαθειών του Ελληνισμού και ενημέρωσε τους παριστάμενους για τη σύσκεψη των προέδρων ομοσπονδιών που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο «Σταθάκειο» και συζήτησαν θέματα συντονισμού τους. Εισηγήθηκε επίσης να ετοιμαστεί ψήφισμα και να συγκεντρωθούν υπογραφές στη διάρκεια της εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και προβλήθηκε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.