Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Στο γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ, σφαγέα των Ελλήνων, θα φιλοξενεί τους ξένους ηγέτες ο Ερντογάν

Στο γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ, σφαγέα των Ελλήνων, θα φιλοξενεί τους ξένους ηγέτες ο Ερντογάν

Μετά την εγκατάστασή του στο «Λευκό Παλάτι», το πολυτελές γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ είναι ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η πολυτέλεια «ταιριάζει» στον Τούρκο πρόεδρο

Το πολυτελές γιοτ Savarona, που ανήκε στον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να φιλοξενεί ξένους ηγέτες και όχι μόνο...

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της γειτονικής χώρας, Ομέρ Τσελίκ, στις 22 Μαρτίου, το πολυτελές γιοτ Savarona θα συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στα ταξίδια του στο εξωτερικό, σε αυτό ο Ερντογάν θα φιλοξενεί ηγέτες ξένων χωρών και ξένοι ηγέτες, που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, θα έχουν την δυνατότητα να παραθέτουν δείπνο στον Ερντογάν επάνω στο Savarona.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ για να φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Bakir Izetbegovic, στις 4 Μαρτίου.

Το γιοτ του Ατατούρκ έχει μήκος 136 μέτρα και διαθέτει 17 πολυτελείς σουίτες. Κατασκευάστηκε το 1931 στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κόρης του μηχανικού της γέφυρας του Μπρούκλιν, John A. Roebling και πουλήθηκε στην Τουρκία το 1938. 

Την ίδια χρονιά το Savarona προσφέρθηκε ως δώρο στο πρόεδρο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ατατούρκ πραγματοποίησε με το Savarona ένα ταξίδι έξι εβδομάδων στο εξωτερικό και λίγο μετά απεβίωσε (10 Νοεμβρίου 1938).