Ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ποντιακή Κουζίνα πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο |
Ένα μακρύ ταξίδι αποφάσισε να κάνει αυτή τη φορά η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου με αφετηρία το στέκι της στο καφέ Μπάρκο την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015.
Αποφάσισε να ταξιδέψει βαθιά μέσα στην καρδιά του Ελληνισμού, στον Πόντο και στην Ποντιακή Κουζίνα.
Oι διατροφικές συνήθειες των Ποντίων επηρεάστηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής και έτσι έχουμε πολλές συνταγές που βασίζονται στα σιτηρά και το γάλα. Είναι εμφανής επίσης ο επηρεασμός από την κουζίνα των Ρώσων και των Αρμενίων και φυσικά με το πέρασμα του χρόνου και από αυτήν των Τούρκων. Η ιδιαίτερη κουζίνα που διαμόρφωσαν οι Έλληνες από την αρχαιότητα επηρέασε τους μετέπειτα αφιχθέντες Τούρκους κατακτητές και έτσι πολλά από τα ποντιακά φαγητά διατηρώντας ατόφια ή μερικώς την αρχική τους ονομασία, τα συναντάμε ακόμα και σήμερα σε όλη την Μ. Ασία.
Το ταξίδι ξεκίνησε με μια σουπίτσα, έναν τανωμένο σορβά (ή σιρβά, τανομένο σουρβά, τανώσουπα, τανομεζέ ή τανοφάι). Τέτοιος πλούτος ονομάτων αντιστρόφως ανάλογος με την ταπεινότητα ενός απλού και λιτού πιάτου.
Συνέχισε με τα γνωστά σε όλους Πισία με πατάτες και με μανιτάρια.
Η εκδήλωση της Λέσχης έκλεισε με τα γατμέρια. Τις ιδιαίτερες πιτούλες που τις απολαμβάνουν οι Πόντιοι γεμιστές με διάφορα υλικά και φτιάχνονταν σε ποσότητες και είχαν και χρήση ζυμαρικού.
Οδηγός μας στο νόστιμο αυτό ταξίδι ήταν ο Παναγιώτης Νάτσικας, από το εστιατόριο Ναυτίλος.