Μεγάλο ακαδημαϊκό – επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιείται στην Αμερική για τις Γενοκτονίες |
1ος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μη Τουρκικές Μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες
Νέα Υόρκη, 21 και 22 Μαΐου 2015
Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μικράς Ασίας και Πόντου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζόριαν και το Κέντρο Ανατολικών και Μεσανατολικών Σπουδών Αμερικής (Κέντρο Αποφοίτησης,Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης) διοργανώνουν σύνοδο σχετική με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μη Τουρκικές Μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες. Αυτή η σύνοδος αποτελεί μία σημαντική εκδήλωση με παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς με έδρα τις ΗΠΑ αλλά και το εξωτερικό. Η σύνοδος υποστηρίζεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά.
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος "Σκοπός του Κέντρου Έρευνας –μοναδικού στο είδος του- είναι να διαδώσει τη γνώση σχετικά με το τι συνέβη στις Ελληνικές κοινότητες στην τελευταία Οθωμανική Αυτοκρατορία και να δημιουργήσει πηγές σχετικά με αυτό το θέμα οι οποίες και θα είναι διαθέσιμες σε ευρύτερο ακροατήριο στον αγγλόφωνο κόσμο. Αν και ο κύριος σκοπός μας είναι η έρευνα για τους Οθωμανούς Έλληνες, η προοπτική μας είναι βαθύτερη. Αναζητούμε να αναπτύξουμε μία πολυδιάστατη κοινότητα ακαδημαϊκών σε συνεργασία με Αρμένιους, Ασσύριους, Εβραίους και Τούρκους Ακαδημαϊκούς, έτσι ώστε να κερδίσουμε καλύτερη επίγνωση για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Η σύνοδος αυτή που οργανώνεται είναι ένα μέρος αυτού του προγράμματος συνεργασίας."
Ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν πρωτότυπες έρευνες για τις Οθωμανικές Τουρκικές Γενοκτονίες – Αρμενική, Ασσυριακή και Ελληνική- για να αποφέρουν μία νέα επίγνωση στην συνολική στρατηγική, το σχεδιασμό και την εκτέλεση καθώς και τα επακόλουθα αυτής της εκστρατείας του να εξαφανίσουν τους ντόπιους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική σύνοδος που οργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζοριαν, αφιερωμένη στην έρευνα των Γενοκτονιών κατά των Χριστιανών στην τελευταία Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η σύνοδος επίσης παρέχει νεωτεριστικές αναλύσεις και διεισδύσεις μέσα από μία ευρεία κλίμακα προοπτικών.
Η σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο περίβλεπτο Αμερικανικό Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών (Τμήμα Αποφοίτων, Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης), στην Πέμπτη Λεωφόρο 365 (34η Οδός)
Πρόγραμμα Ημερίδας
Κατάλογος Ομιλητών για τον Π.Π.Π.
1η Περίοδος: Εθνικισμός, Στρατός, Μειονότητες
1. Umit Kurt, “Φυλή, Φυλετικές Διαμάχες, Τόνοι, Σχέδια και Χρώματα ως κεντρική φλέβα στον Τουρκικό Εθνικισμό, Το Θέμα της Τουρκική Πατρίδας)), 1911-1916”
2. Nora Cherishian Lessersohn, “Εθελοντική Κατάταξη, Προφητευμένη Απελευθέρωση: Ένας Αρμένιος Στρατιώτης στον Οθωμανικό Στρατό (1910-1914)”
3. David Gaunt, «Ζώνη Ακραίας Βίας- Το Πλέξιμο της Αρμενικής και Ασσυριακής Γενοκτονίας»
4. Alexandros Kastrinakis, «Το Κεμαλικό Κίνημα και οι Χριστιανοί του Πόντου 1919-1923, από μία Διεθνή Πολιτική Προοπτική»
2η Περίοδος: Γενοκτονία
5. Sabri Atman, «Η Εμπειρία των Ασσυρίων Γυναικών κατά τη Διάρκεια της Γενοκτονίας»
6. Steven Leonard Jacobs, «Η Κατάσταση και η Μοίρα των Εβραίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 1ου Π.Π
7. Robert Shenk, «Αμερικανίδες κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Καρς
8. Stavros Stavridis, «Ο Εκτοπισμός και η Σφαγή των Ποντίων Ελλήνων του 1921-22- Επίσημα Ντοκουμέντα και Αναφορές Ειδήσεων
3η Περίοδος: Γυναίκες που επέζησαν, το Κτίσιμο της Κοινότητας
9. Inger Marie Okkenhaug, «Αρμένιες Γυναίκες Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου: Βιογραφίες επιζώντων, Στρατηγικές, Μετακόμιση
10. Arda Melkonian και Doris Melkonian, «Συμβολική Αντίσταση των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας»
11. Hasmik Grigoryan, «Το Πρόβλημα της Μαζικής Αυτοκτονίας στην εξέλιξη της Αρμενικής Γενοκτονίας»
12. Jennifer Manoukian, «Προς την Κοινωνική Αναδόμηση: Η Αρμενική Εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη (1918-1922)
13. Constantine Hatzidimitriou, «Η Δίωξη και Καταστροφή των Αμερικανικών Εκπαιδευτικών/Φιλανθρωπικών Ινστιτούτων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των Οθωμανικών Γενοκτονιών και ο Ρόλος της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών: Η Περίπτωση του Κολλεγίου Ανατόλια»
4η Περίοδος: Επακόλουθα, Αναπαράσταση και Άρνηση
14. Gregory Aftandilian, «Διαχωρισμός είναι ο Μόνος Τρόπος: Η Επίδραση της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Μεταπολεμική Εποχή, Αρμενικές Απαιτήσεις για Εδαφικές Επανορθώσεις»
15. Nickos Michailidis, «Κρατική Άρνηση, η Μουσική και η Μνήμη στη Σύγχρονη Τραπεζούντα»
16. Dan Georgakas, «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Άρνηση»
17. Hannibal Travis, Αναφορές Εθνικής Ασφάλειας για Πράξεις Γενοκτονίας: Από την τελευταία Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βοσνία, το Νταρφούρ και το Ιράκ
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 Proshansky Auditorium
• Περίοδος 1 - 3:15 μ.μ. to 5:15 μ.μ.
• Διάλειμμα - 5:30 μ.μ. to 6:30 μ.μ.
• Περίοδος 2 - 6:30 μ.μ. to 8:45 μ.μ.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 Proshansky Auditorium
• Περίοδος 3 - 3:15 μ.μ. - 5:45 μ.μ.
• Διάλειμμα: 5:45 μ.μ. - 6:45 μ.μ.
• Περίοδος 4 - 6:45 μ.μ. - 8:45 μ.μ.