Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Eκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο

Eκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο
Eκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μία χρόνια η καθιερωμένη εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου "Ο Μιθριδάτης".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μνημείου των Ποντίων στο Λαύριο, και το παρών έδωσαν: O Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Ζαχαρίας Πελέκης, οι Αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής κ.κ. Ιωάννα Κουλουβράκη, Ιωάννης Αδάμης, οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι Λαυρεωτικής κ.κ. Ιωάννης Συρίγος, Ευαγγελία Βελετάκου, Μιχαήλ Μαθιουδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Παρασκευής, Αγιούμπ Αττάλα, Σόνια Τριανταφυλλίδου, Αποστολίδης Ιωάννης, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λαυρίου κα Αλίκη Σπύρου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΤΗΛ κος Σταύρος Κρητικός, οι τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γεώργιος Σγαρδέλης (Αγ. Κωνσταντίνος), Αναστάσιος Μητρογιάννης (Κερατέα), Καγίογλου Δημήτριος (Λαύριο), ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Αγίου Κωνσταντίνου κος Νικήτας Κάϊλας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Συρίγος Βάλσαμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Λαυρίου κος Τιλαβερίδης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θηραίων Λαυρεωτικής κος Ιούλιος Συρίγος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων κος Γιόγας Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων κος Μανιάτης Γίωργος, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ekδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και κατόπιν έγινε μεσίστια έπαρση σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Βλάσιο ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο κο Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κο Δημήτρη Λουκά, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών κο Τιλαβερίδη, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων κο Γεώργιο Μανιάτη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου "Μιθριδάτης" κος Βαρυθυμιάδης Γεώργιος στην ομιλία του προς του παρευρισκομένους τόνισε: Διακαής παραμένει ο πόθος όλων για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Ανατολής. Μια προσπάθεια που εντείνεται μέσα από τα Σωματεία μας και τα πρωτοβάθμια όργανα μας. Παραμένουμε πιστοί στους στόχους μας ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να τροφοδοτήσουμε αισθήματα μίσους και εκδίκησης με την γειτονική μας χώρα. Είμαστε όμως πεπεισμένοι πως η αναγνώριση του εγκλήματος είναι ο μόνος τρόπος να μην ξαναγραφτούν σελίδες ντροπής με την επανάληψη του εγκλήματος. Πιστεύουμε πως ο στόχος της αναγνώρισης είναι χρέος μας ως προς προηγούμενες αλλά και τις επόμενες γενιές. Θα ήθελα να τονίσω πως η αποπεράτωση του Κέντρου των Ποντίων η οποία παραμένει ημιτελής παρά τις δεσμεύσεις των τοπικών αρχών, ένα έργο που θα βοηθήσει ώστε να μεταλαμπαδεύονται σταθερά και αμείωτα τα ήθη και τα έθιμα και οι παραδόσεις μας. Ευχόμαστε η νέα Δημοτική Αρχή να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της και το όνειρο πολλών ετών να γίνει πραγματικότητα».

Ekδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς στον χαιρετισμό του τόνισε: Βρισκόμαστε για άλλη μία χρονιά σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η οποία έως και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί. Στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρας μας το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, μέσα από τις κοινωνικές δράσεις και δικτυώσεις και μόνο μέσα από τον Πολιτισμό μπορούμε να πάμε παρακάτω. Η ολοκλήρωση της Στέγης των Ποντίων στο Λαύριο μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση και της κοινωνικής δράσης και στην προαγωγή του πολιτισμού. Πλέον όσον αφορά το έργο της Στέγης σας τον λόγο έχει η Περιφέρεια Αττικής στην οποία περνάει ολοκληρωμένη μελέτη μαζί με την άδεια την τροποποιημένη με ένα μεγάλο και σεβαστό ποσό, που θα φτάσει όχι μόνο για την αποπεράτωση του κτιρίου αλλά και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε εδώ να γίνει ένας χώρος δημιουργίας, πολιτισμού, ένας χώρος ο οποίος θα μπορέσει να συνεισφέρει στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Πρόεδρε ελπίζω να είναι αυτή η τελευταία φορά που αναφερόμαστε και οι δύο μας σε αυτό το θέμα, ευχή όλων είναι να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο».

Ekδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο

Ακολούθησε ομιλία του Κεντρικού Ομιλητή της εκδήλωσης Δρ. Θεοδόση Κυριακίδης, ο οποίος είναι Θεολόγος-Ιστορικός.

Ρεπορτάζ- Επιμέλεια Κειμένου: Άρης Αρίφογλου.