Την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο ζητά η Λέσχη Ποντίων Καβάλας |
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τον διακαή πόθο όλων των συλλόγων, που προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια με τις εκδηλώσεις μνήμης να περιγράψουν και να υπενθυμίσουν τη φρίκη που έζησαν 353.000 ψυχές, οι οποίες βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και καταδιώχθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς.
Χθες, τα μέλη της Λέσχης Ποντίων Καβάλας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης για την γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο, Παντελή Σαββίδη.
Αναγνώριση της Γενοκτονίας παγκοσμίως
Προλογίζοντας, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Μπάμπης Παναγιωτίδης, υπογράμμισε ότι «ο ποντιακός ελληνισμός διεκδικεί την αναγνώριση της γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο» και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 65 ετών από την ίδρυση της Λέσχης, θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα, όπως η εκμάθηση χορών, λύρας, αλλά και της ποντιακής γλώσσας.
Ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Κοσμάς Χαρπαντίδης, τόνισε με έμφαση ότι η εκδήλωση του Σαββάτου θα περιγράψει το δράμα της γενοκτονίας των 353.000 ψυχών που ταλαιπωρήθηκαν, σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και καταδιώχθηκαν ακόμη και μέσα στην Ρωσία. Ο Κ. Χαρπαντίδης επισήμανε ότι στη μεγάλη θηριωδία που συντελέστηκε στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν σκοπό να μας κάνουν όλους να θυμόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
«Η διεθνής κοινότητα υποκρίνεται»
Ο γραμματέας της Λ.Π.Κ., Γιώργος Χαρπαντίδης, αφού αναφέρθηκε στην αυριανή εκδήλωση, μίλησε για την επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου και στο τρισάγιο που θα τελεστεί στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου, ενώ θα ακολουθήσει και κατάθεση στεφάνων.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι οι παρούσες εκδηλώσεις «δεν έχουν σκοπό τη μισαλλοδοξία και τη διαιώνιση του μίσους των δύο λαών, αλλά θα πρέπει να μπει φραγμός σε τυχόν τέτοιες πολιτικές και να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον». Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στους δυο λαούς, αρκεί βέβαια να μην ξεχνά κανείς τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν.
Πηγή: Χρονόμετρο