Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Tι ζητά ο Μουσταφά Κεμάλ ανάμεσά μας; - Η απάντηση του Έλληνα Πανεπιστημιακού από την Αυστραλία

Tι ζητά ο Μουσταφά Κεμάλ ανάμεσά μας; - Η απάντηση του Έλληνα Πανεπιστημιακού από την Αυστραλία
Tι ζητά ο Μουσταφά Κεμάλ ανάμεσά μας; - Η απάντηση του Έλληνα Πανεπιστημιακού από την Αυστραλία

Προτεινόμενη ανέγερση προτομής του Μουσταφά Κεμάλ σ' έναν από τους πλέον πολυεθνικούς Δήμους της πόλης μας -το Hume City- προκάλεσε τον ομογενή πανεπιστημιακό Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, λέκτορα Σπουδών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Σίδνεϊ, να απευθύνει επιστολή στον δήμαρχο και το δημοτικό Συμβούλιο, διαμαρτυρόμενος για την πρόταση αυτή, εκθέτοντας, δε, λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι μία τέτοια πρόταση δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων, ο ομογενής πανεπιστημιακός αναφέρει στην επιστολή την οποία απέστειλε και στον "Νέο Κόσμο", προκειμένου να δημοσιοποιηθεί, τα εξής: 

"Ο Μουσταφάς Κεμάλ δεν είναι ένα κατάλληλο θέμα για απόδοση τιμών στη σύγχρονη Αυστραλία. Πέρα από το ρόλο του στο σφαγιασμό των ANZACs στην Καλλίπολη, είναι ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο για απόδοση τιμών, αν υπολογίσει κανείς ότι υπήρξε αντικείμενο έμπνευσης για τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί. Χαρακτηριστικό, ότι ο Χίτλερ αποκαλούσε τον Κεμάλ "το φωτεινό του αστέρι".

Μεταξύ 1919 και 1924 ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε υπεύθυνος για τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των αυτόχθονων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στην Ανατολία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επέζησαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και γύριζαν στις πατρίδες τους.

Ο μεγάλος του εντούτοις "θρίαμβος", ήταν η καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και η διαταγή που έδωσε όλοι οι μη Μουσουλμάνοι να φύγουν από την περιοχή που έλεγχαν τα στρατεύματά του.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φιλικά προσκείμενη στους Ναζί εφημερίδα "Heimatland" κάθε εβδομάδα από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι την 15η Οκτώβρη 1923, είχε αφιέρωμα στον Κεμάλ. Όλος ο Τύπος στην Τουρκία αναφερόταν στην Τουρκία του Κεμάλ ως "το πρότυπο της Γερμανίας".

"Αν επιθυμούμε να ζήσουμε ελεύθεροι, τότε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκίας με τον έναν ή άλλο τρόπο" έγραφε ο δημοσιογράφος, Hans Trobst.

"Αυτοί οι αιμοδιψείς και τα παράσιτα Έλληνες, Ασσύριοι και Αρμένιοι, εξολοθρεύτηκαν από τους Τούρκους. Τα ήπια μέτρα -όπως έχει δείξει αυτή η ίδια η ιστορία- δεν δουλεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις" έγραφε ο ίδιος δημοσιογράφος.

Ο ίδιος, πρόσθετε, πιο κάτω: "Οι Τούρκοι επέτυχαν την κάθαρση ενός ολόκληρου έθνους από τα ξένα στοιχεία σ' έναν μεγάλο βαθμό. Όλοι οι ξένοι στο πεδίο της μάχης έπρεπε να πεθάνουν. Σίγουρα ήταν πάνω από 500.000" καταλήγει.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο, ο Χίτλερ κάλεσε τον δημοσιογράφο να μιλήσει για την Τουρκία στο στρατιωτικό τμήμα των Ναζί.

ΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ

Από το 1923 και μετά, ο Χίτλερ δεν έπαψε να εξυμνεί τον Κεμάλ σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του. 

Το Βερολίνο, να σημειωθεί, ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη, ακριβώς όπως και η Κωνσταντινούπολη. Το Μόναχο, από την άλλη πλευρά, ήταν το στέκι του Χίτλερ, όπου έπινε τις μπύρες του και για έναν Γερμανό ένα κομμάτι της Άγκυρας.

Ο Κεμάλ, αφού εξόντωσε τους μη μουσουλμάνους, στράφηκε στους άλλους μη Τούρκους.

Προς τα τέλη του 1920, η κυβέρνηση του Κεμάλ ήταν υπεύθυνη για τη σφαγή των Αλεβιτών.

Το 1934 οργάνωσε την εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας στην Ανατολική Θράκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πληθώρα άλλων, οποιοδήποτε μνημείο για να εξυμνεί την αυστραλο-τουρκική φιλία, δεν θα πρέπει να αναφέρεται στον Κεμάλ.

Δημοτικοί σύμβουλοι, θα είναι προτιμητέο ένα μνημείο αφιερωμένο στους Anzacs αιχμαλώτους πολέμου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή, ακόμη στους ανώνυμους μετανάστες από την Ανατολία που είχαν εγκατασταθεί στο City of Hume, μετά την κατάργηση της πολιτικής της "Λευκής Αυστραλίας" τέλη του 1960".

CITY OF HUME

Να πούμε εδώ ότι στο Δήμο αυτό ζουν άνθρωποι προερχόμενοι από 166 διαφορετικές χώρες και μιλούν πάνω από 120 γλώσσες, ο δε πληθυσμός ανέρχεται σε 180.000. Αξιοσημείωτο ότι δύο από τους πέντε κατοίκους μιλούν μια άλλη γλώσσα εκτός της Αγγλικής.

Βρίσκεται βόρεια της Μελβούρνης και 15 χλμ. από το κέντρο.

Ο Δήμος δημιουργήθηκε το 1994 και συμπεριλαμβάνει τομείς από το πρώην Shire of Bulla, City of Broadmedows, City of Whittlesea και City of Keilor.

Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελείται από παλαιά και καινούρια "κομμάτια", μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, αλλά και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Εκεί βρίσκεται και το Διεθνές Αεροδρόμιο Μελβούρνης.

Από τον εν λόγω Δήμο περνούν μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως είναι: Tullamarine Freeway, Western Ring Road, Hume Highway, Craigieburn Bypass και Calder Freeway.