Συγκινεί με τον ξεριζωμό αλλά γεμίζει ελπίδα μέσα από τα έργα του ο Ελευθέριος Φουλίδης |
«Από τον ξεριζωμό… στην Αναγέννηση» μεταφέρονται έστω και νοητά, έργο-έργο, καμβά-καμβά, βήμα…βήμα, οι επισκέπτες της έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου και γνωστού στο πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό, αγιογράφου-ζωγράφου Ελευθέριου Φουλίδη που εγκαινιάστηκε με κάθε λαμπρότητα το βράδυ της Δευτέρας, 11 Μαΐου 2015, στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη.
Πως μπορεί να συμπυκνωθεί η ιστορία σε λίγα σωληνάρια ακρυλικών χρωμάτων και λαδιού; Πως είναι δυνατόν να ξαναγραφεί ζωντανή από ένα πινέλο και δύο κοντυλιές; Πως να ζωντανέψουν οι φωνές οι απεγνωσμένες; Πως το αίμα να γίνει πάλι κόκκινο και η σκοτεινή λάμψη ενός ξεριζωμού να κάμει διάπυρες τις ψυχές μας; Πως μπορεί η πίκρα του αδίκου να ξεχυθεί μέσα από έναν καμβά και να γεμίσει δάκρυα τα μάτια μας; Πως εν τέλει η τέχνη κομίζει ιστορία;
Όλα αυτά … μπορείτε να τα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι επισκεπτόμενοι την Έκθεση Ζωγραφικής που θα στεγάζεται στο χώρο της Στέγης μέχρι και την Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η όλη έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και του Σ.ΠΟ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Επιστρέφοντας στα των εγκαινίων της έκθεσης, χαρακτηριστικό ήταν η πολυπληθής και αθρόα προσέλευση του κόσμου, ανάμεσά τους πολλοί εκπρόσωποι φορέων όπως ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης Κώστας Σανίδης, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Θύμιος Ζαγάρας και ο Ταξίαρχος Γρηγόρης Γρηγοριάδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων και της Π.Ο.Ε. απλοί πολίτες και φίλοι του ζωγράφου και φυσικά πολλοί θαυμαστές του ζωγραφικού του έργου, αλλά και ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Δρεπάνου, τόπου καταγωγής του κ. Φουλίδη, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τριανταφυλλίδης.
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές των εγκαινίων αυτή της ομιλίας του Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Φωτιάδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το εικαστικό έργο του Ελευθέριου Φουλίδη» και οι αναφορές του στα όσα υπέφεραν οι Πόντιοι κατά τη Γενοκτονία, αλλά και η αναφορά του καταξιωμένου Πόντιου καλλιτέχνη Ματθαίου Τσαχουρίδη στις αναμνήσεις και τα βιώματα και των δυο τους -του ιδίου και του κ. Φουλίδη- κατά την διαμονή τους στο Λονδίνο.
Φυσικά, το Ποντιακό τραγούδι και οι περήφανοι Ποντιακοί χοροί δεν έλειψαν από την εκδήλωση που περιελάμβανε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή σπουδαίων Ποντίων ερμηνευτών και μουσικών και χορευτικά τμήματα από περιοχές της Κοζάνης.
Πηγή: e-Ptolemeos