Μνήμες Γενοκτονίας ζωντάνεψαν στα εκθεσιακά περίπτερα πλατεία Συντάγματος |
Από το Σάββατο 16 Μαΐου μέχρι την Τετάρτη 20 Μαΐου η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής έδωσε για ακόμα μια φορά το δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διατηρώντας το εκθεσιακό της περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος. Έχοντας ως σημείο αναφοράς μας το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, η προσπάθεια ενημέρωσης της Ελληνικής κοινωνίας κορυφώθηκε και φέτος. Αρκεί να αναφερθεί ότι μοιράστηκαν 8.000 ενημερωτικά φυλλάδια καθώς και 4.000 DVD με το 15λεπτο βίντεο που έχει επιμεληθεί η Ένωσή μας, αφιερωμένο στα ματωμένα γεγονότα των χρόνων της Γενοκτονίας του λαού μας από τους Τούρκους.
Το εκθεσιακό περίπτερο ήταν επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας λειτουργίας του. Οι διερχόμενοι ενημερώνονταν για τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα που σημάδεψαν τον Ελληνισμό του Πόντου και της Ανατολίας. Στο χώρο του περιπτέρου βρισκόταν αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την Γενοκτονία που διενεργήθηκε από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς, στο πλαίσιο της συστηματικής και μεθοδευμένης εξόντωσης των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.
Την Δευτέρα 18 Μαΐου και ώρα 20.00 στο χώρο της πλατείας Συντάγματος πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της Ένωσης εκδήλωση αφιερωμένη στην Γενοκτονία με απαγγελίες κειμένων και μαρτυριών καθώς και αναγνώσεις επιστολών Ποντίων μελλοθανάτων, ενώ την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσε μουσικά ο Ηλίας Υφαντίδης με την λύρα του.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια συμβολική «ολονυχτία» αφιερωμένη στα γενοκτονημένα θύματά μας, μέλη της Ένωσης παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα στον χώρο του περιπτέρου, όπου προβλήθηκαν διάφορα βίντεο για την Γενοκτονία. Μεταξύ αυτών προβλήθηκαν και αποσπάσματα από το σπάνιο έργο «Ravished Armenia», την ταινία βωβού κινηματογράφου του 1919 που πραγματεύεται το πρώτο σκέλος από την Τριάδα Γενοκτονιών που διενεργήθηκαν από τον ίδιο θύτη στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο, δηλαδή την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Στη συνέχεια, μέλη της Ένωσης σε μια σύντομη διάλεξη, παρουσίασαν συνοπτικά τις απαρχές καθώς και το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας, αναδεικνύοντας και την συμβολή της προεξέχουσας προσωπικότητας για το ζήτημα της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας, τον Raphael Lemkin.
Την Τρίτη 19 Μαΐου και ώρα 18.00 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του περιπτέρου, εις μνήμην των 353.000 ψυχών των προγόνων μας που θυσιάστηκαν στο όνομα της εθνοκάθαρσης που επιχείρησαν οι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί. Τέλος, ο σύλλογος συμμετείχε στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΟΕ και στην Πορεία προς την Τούρκικη Πρεσβεία για την επίδοση του ψηφίσματος.