Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ενωμένοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Ευρώπης έστειλαν το μήνυμα για την τελική δικαίωση της Συλλογικής Μνήμης

Ενωμένοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Ευρώπης έστειλαν το μήνυμα για την τελική δικαίωση της Συλλογικής Μνήμης

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη συγχαίρει τα σωματεία μέλη της, καθώς και τα μέλη αυτών για τις προσπάθειες που καταβάλουν για τη δημοσιοποίηση, διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από τον εξτρεμιστικό εθνικισμό των Κεμαλικών, στο διάστημα 1914/1923.

Τα μνημόσυνα, οι πορείες και κάθε αναφορική εκδήλωση, ειδικά στο μήνα Μάϊο που διανύουμε, είναι θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αποδείξεις της δυναμικής των συνεργατικών δράσεων και προοπτικών που οφείλουμε να οργανώσουμε περαιτέρω.

Τα σωματεία μας, εξαντλώντας τα μέτρα των δυνατοτήτων τους, παρέδωσαν τις τελευταίες ημέρες, στις πόλεις και τα κρατίδια ένταξής τους, ηχηρά το μήνυμα του διαρκούς αγώνα για την τελική δικαίωση της Συλλογικής Μνήμης.

Η ΟΣΕΠΕ, με τα θεσπισμένα δημοκρατικά της όργανα, ως συνιστάμενη έκφραση του ποντιακού ελληνισμού της Ευρώπης, θα διεκδικήσει το ρόλο της ως θεσμικού εκπροσώπου των συλλόγων της στις μελλοντικές επαφές της με τους εκπροσώπους της σύγχρονης πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη. Θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της στους σύγχρονους ακαδημαϊκούς του Ποντιακού Ελληνισμού, μοναδικούς συνεχιστές του αείμνηστου πρωτεργάτη του ζητήματός μας καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, των οποίων η προσφορά είναι ανεκτίμητη και διαρκώς απαραίτητη. 

Με σεβασμό θα εργαλειοποιεί τα ακαδημαϊκά και πολιτικά επιχειρήματα καθώς και τεκμήρια της ιστορικής έρευνας των Φωτιάδη Κώστα και Αγτζίδη Βλάση, θα επενδύει στη νέα γενιά επιστημόνων και θα διαμηνύει στους νεότερους την ιστορικότητα του κατορθώματος του Χαραλαμπίδη Μιχάλη, στην καθιέρωση της 19ης Μάη ως ημέρας Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αγαπητά μέλη, η επιτροπή της ΟΣΕΠΕ για τη γενοκτονία, εντείνει τον αγώνα της και προσκαλεί σε συνεργασία, πρόσωπα και φορείς που με γνώμονα τον πολιτισμένο διάλογο και την αλληλέγγυα πρόθεση θα συμπληρώσουν στο έργο της.