Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας

Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας
Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κ.Δ.Β.Μ. Ν. ΔΡΑΜΑΣ και συγκεκριμένα τα τμήματα εκμάθησης Ποντιακής διαλέκτου με θέμα "Ποντίων Γεύσεις".

Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας

Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας που ζωντάνεψαν εικόνες από την Ποντιακή κουζίνα και τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων.

Πάνω από 100 γεύσεις από όλο τον Πόντο χωρισμένες ανά περιφέρεια, και πάντα με σεβασμό στην παράδοση.

Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας μέσα από τις γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο τραγουδιστής Στάθης Νικολαΐδης ενώ τα χορευτικά των Συλλόγων Διποτάμου, Καλλίφυτου, Λιβαδερού, Νέας Κρώμνης και Προσοτσάνης χορεύοντας χορούς από τις περιφέρειες Πάφρας, Τραπεζούντας-Ματσούκας, Ακ Νταγ Μαντέν, Καρς και Αργυρούπολης αντίστοιχα μας μετέφεραν με τη χορευτική τους παρουσία στον αλησμόνητο Πόντο.


Η υπεύθυνη του τμήματος εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου, η οποία είχε και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης, Ευγενία Δροσίδου δήλωσε:


Εν ευλο(γ)ία να είσαι Ρωμαίος. Ατόσα χρόνα μακρά α σην ελλάδαν με τα τόσα εξορίας ανάμεσα ση Τουρκάντας ση Αρμενάντας ση Ρουσάντας και ακόμαν καλατσεύομαι τα ρωμαίικα. Και τα μωρά μουν χορεύ΄νε τα χορόντας εμούν παίζ΄νε κεμεντζέν και έναν ξάι πα κάτ΄λέ(γ)νε. Ατό αν ΄κ΄έν θάμαν ντό έν;


Όλ΄έχομε χρέος σ΄ατείνζ που εχάθαν και ΄κ΄εθάφταν να σαεύομ΄ατ΄ς και όσον επορεί ο κάθα εις και όλ΄εντάμαν να πάιρομαι τα μουράτα μουν οπίς. Με τα συλλόγους που έχ΄νε όλα τα μωρά και μαθίζ΄ν΄α ΄τα την παράδοση και με τα μαθέματα π έσκάλωσαν σ΄όλον την Ελλάδαν απές α ασά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, έν έναν καλόν πόδαν για την γλώσσαν ΄μουν. Αξίζ΄νε χίλια συχαρίκια σον Πανελλήνιον Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών για τ ΄ατό π΄επολέμεσαν κα εποίκαν.


Είνας λαός έν η γλώσσα, η ιστορία, τα έθιμα, η παράδοση, τα χορόντας, η κεμεντζέ άμαν και τα φαϊα. Ποίος ΄κ΄έφα(γ)εν χαβίτζ΄και ΄κ΄είπεν κάτ΄για την πατρίδαν, ποίος ΄κ΄έφα(γ)εν τανομένον σορβάν και ΄κ΄ένεστέναξεν;


Απόδοση στα νεοελληνικά

Είναι ευλογία να είσαι Πόντιος. Τόσα χρόνια μακριά από την Ελλάδα με τόσες εξορίες ανάμεσα στους Τούρκος τους Αρμένιους και τους Ρώσους και ακόμα μιλάμε την Ποντιακή διαλεκτό.


Και τα μωρά χορεύουνε τους χορούς μας παίζουν λύρα και προσπαθούν και λίγο να μιλήσουν ποντιακά. Αυτό αν δεν είναι θαύμα τι είναι;


Όλοι έχουμε χρέος σε αυτούς που χαθήκαν και δεν θαφτήκαν να τους τιμήσουμε και όσο μπορεί ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να δικαιωθούμε. Με τους συλλόγους που έχουν τα μωρά και τους μαθαίνουν την παράδοση αλλά και με τα μαθήματα που ξεκίνησαν από τα κέντρα δια βίου μάθησης σε όλη την Ελλάδα είναι ένα καλό βήμα για την διαλεκτό μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών γι' αυτό που κατάφεραν να κάνουν.


Ένας λαός είναι η γλωσσά η ιστορία, τα έθιμα, η παράδοση, οι χοροί, η μουσική, αλλά και τα φαγητά. Ποιος δεν έφαγε χάβίτζ΄ και δεν είπε κάτι για την πατρίδα, ποιος δεν έφαγε τανομένο σορβά και δεν αναστέναξε;


Το όνειρο μου «Ποντίων γεύσεις» έγινε πράξη και χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη εκδήλωση χάρη στους μαθητές μου που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την ιδέα αυτή. Θα μου επιτρέψετε την εκδήλωση αυτή να την αφιερώσω σε αυτούς και να τους ευχαριστήσω που μου έδωσαν την ευκαιρία να τους μεταδώσω το μεράκι μου, την γλώσσα μου.