Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού - Εκδήλωση μνήμης Γενοκτονίας στο Μεσιανό

Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού - Εκδήλωση μνήμης Γενοκτονίας στο Μεσιανό
Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού - Εκδήλωση μνήμης Γενοκτονίας στο Μεσιανό

Επιχειρώντας να συμβάλλει στη διάδοση της Ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και να τιμήσει τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Μεσιανού με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. κ. Ιωήλ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραΐστικό Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού επαναφέρει στη μνήμη εικόνες από την Πατρίδα, παρουσιάζοντας μια ανθολογία της ακριτικής ποντιακής μουσικής και παράδοσης την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Στις 7 π.μ. Όρθρος, θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων Ελλήνων του Πόντου, στη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού. Ακολουθεί δεξίωση στη αίθουσα του Ιερού Ναού.

Στις 6:30 μ.μ.
- Σύντομη εισήγηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τον κ. Ιντζέ Παύλο φιλόλογο - ιστορικό.
- Μικτό μουσικό Ποντιακό σύνολο από μαθητές του Μουσικού Σχολειού και του Συλλόγου Πόντιων Γιαννιτσών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και καθοδήγηση του καθηγητή Ποντιακής λύρας του Στεφανίδη Αλέξη (συμμετέχουν 20 Ποντιακές λύρες και 10 νταούλια).
- Απαγγελίες ποιημάτων από τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη.
- Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού.
- Παρουσίαση παραδοσιακών αρμένικων χορών και τραγουδιών από τον Αρμένικο Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλονικής Χαμασκαΐν.
- Μουσικό ταξίδι από φοιτητές του Τμήματος Λαΐκης και Παραδοσιακής μουσικής τις Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών Άρτας (Φωνή: Ζούζουλα Σοφία - Βιολί/Λύρα/Τραγούδι: Καλιοντζίδης Χρήστος - Πλήκτρα: Καραντωνίου Δημήτρης - Κλαρίνο: Νικολοπούλου Αγγελική)

Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.

Είσοδος ελεύθερη.