Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Η Ποντιακή λύρα είναι μουσική έκσταση, μουσική ανακούφιση |
Συνέντευξη: Δήμος Μπακιρτζάκης
«Ψυχή και Σώμα». Ο Κωνσταντίνος με τη φωνή του, την οποία ο μεγάλος Βρετανός συνθέτης κλασικής μουσικής Sir John Tavener εκτιμούσε τόσο πολύ ώστε συνέθεσε για εκείνον το έργο του «Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», και ο Ματθαίος με τη λύρα του, θα συναντηθούν για μία και μοναδική βραδιά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, για να μας οδηγήσουν σε ένα μουσικό ταξίδι στα σύνορα Δύσης και Ανατολής. Ένα ταξίδι που διέρχεται από τους κυριότερους σταθμούς της δυτικής μουσικής -Puccini, Tchaikovsky, Rodrigo-, ανταμώνει με την παράδοση του Καζαντζίδη, ανοίγεται στις μουσικές του κόσμου και καταλήγει σε συνθέσεις των ίδιων.
Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, η φωνή της υπόθεσης, έκανε το πρώτο βήμα του στη δισκογραφία σε ηλικία 14 χρόνων. Κέρδισε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής στα 16 και στη συνέχεια, το 1998, βρέθηκε στο Λονδίνο υπότροφος του Michael Marks Charitable Trust και της Μητρόπολης Βεροίας για να τελειοποιήσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 2005 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τον Αύγουστο του 2006 ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας και πρόεδρο τη Λαίδη Μαρίνα Μαρξ. Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης έχει λάβει μέρος σε masterclasses, όπερες, musicals, ηχογραφήσεις, κονσέρτα και παραστάσεις φεστιβάλ εθνικής και κλασικής μουσικής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού όπως το Royal Festival Hall (Αγγλία), το Ηρώδειο, το Danforth Music Hall (Τορόντο), το Moscow Theatre, το Saad Hall (Ιράκ), το Liderhalle (Στουτγάρδη), κ.α. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι επισκέπτης βοηθός ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το Φεβρουάριο του 2010 κατέχει θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης φιλοξενήθηκε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5 fm ενόψει της συναυλίας του στις 19 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Η πρώτη συναυλία έγινε στο Μέγαρο Αθηνών και η περιοδεία ξεκινάει από την ακριτική Κομοτηνή;
- Είμαστε πάντα επί ποδός και η πρώτη μας καλοκαιρινή στάση θα γίνει στην Κομοτηνή. Κι επειδή έρχεται αμέσως μετά και από το Μέγαρο Αθηνών, το περιμένουμε πως και πως. Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα οικουμενικό πρόσωπο και απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο που αγαπάει την τέχνη της μουσικής και τον ήχο. Βέβαια, εμείς έχουμε ως αιχμή του δόρατος την ποντιακή λύρα, μέσα από την οποία εγώ τραβάω τον αδελφό μου προς την Δύση και αυτός προς την Ανατολή.
Εκεί γίνεται και το πάντρεμα με την δυτική μουσική, γιατί έχετε σπουδάσει και στην Αγγλία;
- Έχει λίγα χρόνια που επιστρέψαμε στην Ελλάδα μας και τα ερεθίσματα που λάβαμε και μέσα από τις σπουδές μας, αλλά και μέσα από την συναναστροφή μας με διάφορους πολιτισμούς στα ταξίδια μας, όλα αυτά μας έδωσαν τα ακούσματα, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε την άποψή μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την σύγχρονη άποψη της μουσικής.
Θα ακούσουμε δηλαδή σύγχρονες μουσικές πάντα με βάση την ποντιακή. Την ποντιακή μουσική την γνωρίσατε από τον παππού σας;
- Ο παππούς και ο μπαμπάς και όλοι στην οικογένεια, θείοι και θείες. Αυτό το πάντρεμα έχει να κάνει με έρωτα και όχι προξενιό, δηλαδή η παράσταση περιέχει ατόφια παραδοσιακή μουσική, όπως την ακούσαμε από τον παππού μας, αλλά περιέχει και «πειραματική» μουσική, όπου προσπαθούμε να εντάξουμε τον ήχο της ποντιακής λύρας σε ένα παγκόσμιο ρεπερτόριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνεται η ταυτότητα του οργάνου. Απεναντίας δυναμώνει και στηρίζεται σε ένα παραδοσιακό ελληνικό όργανο, πάντα και σε συνδυασμό με την φωνή.
«Ψυχή και Σώμα», ποιος είναι όμως η ψυχή και ποιος το σώμα;
- Είναι δύσκολο, γιατί κι εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε. Κάποιες φορές είμαι εγώ και κάποιες φορές ο Ματθαίος, αλλά γενικά σαν ιδέα, οργάνωση και στήσιμο, είμαι λίγο πιο οργανωτικός από τον αδελφούλη μου.
Έχετε τραγουδήσει μπροστά σε διάσημους ανθρώπους, όπως ο πρίγκιπας Κάρολος ή ο Τομ Χανκς ή ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν. Τι σας είπαν μετά το άκουσμα της μουσικής σας και το πνεύμα που βγάζετε;
- Τα σχόλια ήταν υπερθετικά από την πρώτη στιγμή κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε μέσω της μουσικής μας και με άλλους μουσικούς πολιτισμούς. Άρα πριν παίξουμε μια ποντιακή μελωδία, ήδη είχα τραγουδήσει ένα κομμάτι όπερας, ένα κομμάτι του Χατζιδάκι και μετά παίξαμε ένα ατόφιο άκουσμα του ποντιακού οργάνου. Εκεί ήταν που υπήρχε και το μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί και ο Κάρολος είναι σολίστας και τελικά είχαμε μια όμορφη σχέση και μας κάλεσε σε προσωπική ακρόαση.
Θα κάνετε και περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απανταχού ποντιακός Ελληνισμός ή πως η μουσική σας απευθύνεται σε κάθε κοινό;
- Απευθυνόμαστε πάντα και σε ένα άλλο κοινό, γιατί εμείς είμαστε …Ευρωπόντιοι. Συνήθως κάνουμε δύο παραστάσεις, μία για τους ξένους και μία για τους Έλληνες μετανάστες. Η μία παράσταση έχει ένα πιο παγκόσμιο ρεπερτόριο και η άλλη έχει περισσότερο μουσικές με τις οποίες μεγαλώσαμε.
Ήταν δύσκολα τα χρόνια πριν την επιτυχία και τις βραβεύσεις;
- Σίγουρα εύκολο δεν είναι τίποτα. Με πολύ σιγουριά σας λέω ότι «επενδύουμε» στη μουσική μας και στην τέχνη μας πολλά περισσότερα από όσα «εισπράττουμε», είτε αυτό μεταφράζεται σε χρόνο, είτε σε χρήμα, είτε σε ενέργεια και κόπο. Για όσους πιστεύουν στα όνειρα, συνεχίστε, γιατί κάθε δικαίωση θα έρθει στο τέλος. Αλλά τίποτα δεν κατακτάται εύκολα.
Η Ελλάδα σας ανακάλυψε κάπου το 2004 με την γνωριμία σας με τον Μίμη Πλέσσα;
- Ο Μίμης Πλέσσας ήταν η αιτία που επιστρέψαμε. Δεν είμαστε άνθρωποι που εντάσσουμε τον εαυτό μας στο star system. Είμαστε άνθρωποι πιο πολύ της τέχνης παρά της …λεζάντας. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο να είμαστε διάσημοι ,όσο να είμαστε σημαντικοί σε αυτό που κάνουμε. Εμείς αυτό προσπαθούμε και εκεί είναι ο αγώνας μας, χωρίς να υποτιμάει άλλα πράγματα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όσο πιο σοβαρά γίνεται την μουσική μας και δόξα τω Θεώ η μουσική μας έχει τη δύναμη να ταξιδεύει σε πολλές μουσικές γειτονιές του κόσμου.
Μελλοντικά τι σκέφτεστε να κάνετε;
- Σκέψεις και όνειρα υπάρχουν πάρα πολλά. Έχουμε μπροστά μας περίπου 30 παραστάσεις προγραμματισμένες μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή σκέψη για μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση του χρόνου τέτοια εποχή στο Ηρώδειο. Συνάμα υπάρχουν πάρα πολλές επαφές και με το Λος Άντζελες για κάποια βραβεία Γκράμι. Και τώρα ηχογραφούμε στο στούντιο, οπότε δεν σταματάει ποτέ αυτό το πράγμα. Οι ιδέες είναι πάρα πολλές και τις κυνηγάμε.
Η λύρα και το ποντιακό τραγούδι για εσάς τι σημαίνει;
- Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα: αρχικά σημαίνει μουσική έκσταση, μουσική ανακούφιση. Πολλές φορές, όταν επιστρέφουμε στην πατρίδα μας και παίζουμε ποντιακά, λέμε ότι επιτέλους πατάμε στην γη, γιατί γη είναι οι ήχοι με τους οποίους μεγαλώσαμε. Η ποντιακή διάλεκτος ηχεί στα αυτιά μας από πολύ μικρά παιδιά, οπότε είναι η ψυχή και το σώμα η ποντιακή μας μουσική. Μέσα και από την ακαδημαϊκή έρευνα προσπαθούμε να αναδείξουμε τις λεπτομέρειες όσο πιο πολύ μπορούμε.
Ποιο είναι μήνυμα στους Κομοτηναίους;
- Τους αγαπάμε πολύ. Έχουμε πάρα πολύ καλούς φίλους στην Κομοτηνή και σας πόλη την αγαπάμε. Και μέσα από την ακαδημία αλλά και μέσα από προσωπικές σχέσεις. Η παράσταση που θα γίνει στις 19 του μήνα είναι μια ιδιαίτερη παράσταση με μια μοναδική ροή ρεπερτορίου, που σπάνια συναντάμε κι εμείς. Την έχουμε στήσει με πολύ κόπο και θα έρθουμε για να καταθέσουμε την ψυχή και το χαμόγελό μας.
Πηγή: Χρόνος