Η Ποντιακή γαστρονομία στο επίκεντρο των φετινών «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» |
Συνέντευξη στη Σοφία Τριανταφυλλίδου
Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» «Με όλα αυτά που ζει η πατρίδα μας, είναι χρήσιμο να δώσουμε έμφαση στο φαγητό που μας ενώνει» - «Το φαγητό δεν έχει σύνορα»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», πραγματοποιεί το «1ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.
Με αφορμή τη διοργάνωση, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με την κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Συλλόγου, η οποία έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, τους συμμετέχοντες, την ποντιακή κουζίνα αλλά και το λόγο για τον οποίο επέλεξαν φέτος το θέμα της γαστρονομίας.
Αφορμή των εκδηλώσεων στέκεται η γιορτή, που διεξάγεται κάθε χρόνο για το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, με το οποίο οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι. «Κάνουμε πολυήμερες εκδηλώσεις και αφιερώνουμε την κάθε εκδήλωση σε ένα κομμάτι της λαογραφίας και της ιστορίας του χωριού μας» εξήγησε η κ. Μαυρίδου. Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί αρκετές από τις παραδόσεις όπως ο γάμος, το καφενείο του χωριού, το σχολείο, ο συνεταιρισμός, η ονοματολογία του χωριού, οι γυναίκες και φέτος θα διεξαχθεί το αφιέρωμα στη γαστρονομία.
«Κάθε χρόνο όποιος επισκεφτεί το χωριό μας, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, διαπιστώνει ότι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φιλοξενίας μας είναι το φαγητό». Άλλωστε και στα προηγούμενα προγράμματά των εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» πάντοτε περιλαμβάνονταν είτε η προσφορά ποντιακού φαγητού είτε διάφορα αφιερώματα. «Το φαγητό είναι κομμάτι της ταυτότητάς και της κουλτούρας μας» τόνισε η κ. Μαυρίδου υπογραμμίζοντας πως ειδικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα το θέμα των εκδηλώσεων αποκτά και μια άλλη συμβολική. «Η ιδέα είναι επίκαιρη και με όλα αυτά που ζει η πατρίδα μας, είναι χρήσιμο να δώσουμε έμφαση στο φαγητό μας που μας ξεχωρίζει και μας ενώνει και με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια όχι μόνο του ελληνισμού αλλά και του κόσμου, γιατί το φαγητό δεν έχει σύνορα» διευκρίνισε.
Τα άτομα που αποτελούν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού
Αναφερόμενη στις συμμετοχές η πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως «Φέτος υπάρχουν 11 συμμετοχές από 11 συλλόγους από όλη την περιφέρεια, οι οποίοι συμμετέχουν με ένα ποντιακό φαγητό ο καθένας. Το 1ο έτος ποντιακής γαστρονομίας έχει συνδιοργανωθεί με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς διότι έχουμε την εμπειρία τους και τη βοήθειά τους για να φέρουμε εις πέρας αυτήν την προσπάθεια», ενώ αναφερόμενη στην κριτική επιτροπή αποκάλυψε πως θα αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, τον Νίκο Λυγερό, τον Θωμά Σαββίδη, καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος θα κάνει και μια μικρή εισήγηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό μιας και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ποντιακό φαγητό και έχει αναδείξει επιστημονικά την απλότητα αλλά και την υγιεινή του. Η επιτροπή θα αποτελείται ακόμη από τη Ελένη Βασιλειάδου και την Ελένη Τομπουλίδου οι οποίες ασχολούνται επαγγελματικά με το ποντιακό φαγητό. Μάλιστα η Ελένη Τομπουλίδου έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό μαγειρικής με το ποντιακό φαγητό Σιρόν».
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι το σχετικό έντυπο των εκδηλώσεων προλογίζει ο κ. Μανώλης Σέργης «για άλλη μια χρονιά, και παρατηρεί ότι δεν μπορεί να διεκδικείς την ταυτότητα για το φαγητό το οποίο έχεις μιας και η συμβίωση με τους άλλους λαούς δίνει, παίρνει και προσθέτει στα στοιχεία του φαγητού άλλα στοιχεία τα οποία στην πορεία γίνονται δικά σου», όπως αποκάλυψε η κ. Μαυρίδου.
Τρία ξυλάγκια για τους τρεις πρώτους του διαγωνισμού
Όσον αφορά τους νικητές, ο κόσμος θα ψηφίζει πιο είναι το καλύτερο φαγητό. Το κάθε σωματείο θα παρουσιάζει το φαγητό στην Επιτροπή, θα ακολουθήσει η περιγραφή της παρασκευής του φαγητού από τον κάθε διαγωνιζόμενο αλλά και από πού το έμαθε. Ταυτόχρονα θα σερβίρεται φαγητό στο κοινό που και αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να επιλέξει τα τρία καλύτερα ποντιακά εδέσματα, τα οποία θα βραβευτούν με τρία πανέμορφα ξυλάγκια, το χρυσό, το αργυρό και χάλκινο. «Τα ξυλάγκια είναι χειροποίητα και πιστεύω ότι ο καθένας θα ήθελε να διαγωνιστεί για να αποκτήσει κάτι τέτοιο» επεσήμανε η κ. Μαυρίδου παρέχοντας και τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τους μη γνώστες της ποντιακής «ξυλάγκι είναι το κατά τον κόσμο γνωστό δουρβάνι με το οποίο χτυπούσαμε μέσα το γάλα ή το γιαούρτι για να παρασκευάσουμε βούτυρο. Το ξυλάγκι είναι άλλωστε και το λογότυπο της ποντιακής γαστρονομίας εδώ στο Θρυλόριο».
Έκθεση φωτογραφίας από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με τίτλο «Το καθημερινό ψωμί»
Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους θα συμμετέχουν με μια έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με τίτλο «Το καθημερινό ψωμί». Η έκθεση θα λάβει χώρα μέσα στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου και θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικά στοιχεία για «όλα όσα διαδραματίστηκαν στον τόπο μας τα παλαιότερα χρόνια και έχουν σχέση με το φαγητό. Μέσα από σημαντικά αρχεία και φωτογραφικό υλικό, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν και θα αποκομίσουμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής παλιότερα αλλά και το ρόλο του φαγητού από τα πρώτα προσφυγικά χρόνια μέχρι και τα μετέπειτα χρόνια» όπως εξηγεί η κ. Μαυρίδου και συνεχίζει «ο προϊστάμενος επί των γενικών αρχείων στη Ροδόπη έκανε αυτή τη δουλειά και είναι επίκαιρο το πόσο σημαντικό είναι το φαγητό και το «ψωμάκι» μας.
«Επιμένουμε να μαγειρεύουμε ποντιακά φαγητά στα ποντιακά σπίτια και οι νεότερες γενιές τα αγαπούν»
Ιδιαίτερα σημαντικό, κατά τη κ. Μαυρίδου, είναι το γεγονός της συμμετοχή των νέων αφού «επιμένουμε να μαγειρεύουμε ποντιακά φαγητά στα ποντιακά σπίτια και οι νεότερες γενιές τα αγαπούν και τα εντάσσουν στην καθημερινή τους διατροφή». «Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει» συνέχισε η πρόεδρος του Συλλόγου «στον τρόπο παρασκευής των φαγητών και η μόνη φανερή αλλαγή είναι “οι ευκολίες του μαγειρέματος”. Η ποντιακή διατροφή είναι πραγματικά απλή με απλά υλικά, χωρίς πολλά κρέατα με τα περισσότερα να αφορούν την κότα, το χοιρινό, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων, τα ζυμαρικά κα βέβαια τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά. Δεν μπλέκονται πολλά υλικά μαζί αλλά αυτές οι συνταγές έχουν ως αποτέλεσμα ένα υγιεινό, ελαφρύ και πολύ καλό φαγητό. Απλές συνταγές και απλά υλικά που τρώγοντάς τα δεν νιώθεις δυσπεψία και θέλεις να ξαναφάς».
«Άλλωστε οι πόντιες νοικοκυρές μπορούν να σου στρώσουν το τραπέζι από το τίποτα, αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της κουλτούρας μας» ήταν η κατακλείδα της κ. Μαυρίδου.
Σχετικά θέματα