Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ποντιακή λύρα ικανή για όλα!

Ποντιακή λύρα ικανή για όλα!
Ποντιακή λύρα ικανή για όλα!

Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι ανέβηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Φρούριο, για μια μουσική εκδήλωση η οποία ήταν διαφημισμένη, πριν ξεκινήσει. Τελικά αυτό που παρακολούθησαν δικαίωσε την καλή φήμη που συνοδεύει παντού όπου εμφανίζονται τα δύο αδέλφια, τον Κωνσταντίνο και Ματθαίου Τσαχουρίδη. Η συναυλία τους με τίτλο «Ψυχή και Σώμα», ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, αν όχι η καλύτερη. Κόπηκαν περίπου 1000 εισιτήρια, ενώ αν υπολογίσουμε και τις προσκλήσεις που δόθηκαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν περισσότεροι από 1200.

Η βραδιά αρκετά δροσερή, με ένα ευπρόσδεκτο αεράκι, ενώ μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο Κωστής Σιμιτσής, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης, αλλά και η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη.

Ο κόσμος ήταν απ΄ όλες τις ηλικίες. Ξεχώρισαν οι Πόντιοι, ειδικότερα οι μετανάστες Πόντιοι, που ήρθαν στην Καβάλα για τις διακοπές του καλοκαιριού. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που παρασύρονταν από τη μουσική που άκουγαν, χόρευαν στους ρυθμούς των αδελφών Τσαχουρίδη.

Τα δύο αδέλφια ευχαρίστησαν στην έναρξη του προγράμματος το Θοδωρή Γκόνη, τη Δήμητρα Τσανάκα και το φεστιβάλ Φιλίππων. Θυμήθηκαν τον παππού τους που ξεκίνησε από τον Βατούμ, από τον Πόντο, μια πορεία προς την Ελλάδα, προς την Βέροια όπου εγκαταστάθηκε. Χρησιμοποιήθηκαν εκτός από την ποντιακή λύρα κι άλλα παραδοσιακά όργανα της Ανατολής. Ακούστηκαν μουσικές του Ντέμη Ρούσου, τραγούδια του Παβαρότι, από το ελληνικό ρεπερτόριο πολλά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα.

Όταν η Ποντιακή λύρα έπιανε Ποντιακούς ρυθμούς το κοινό ξεσηκώνονταν, χόρευε.


Οι αδελφοί Τσαχουρίδη υποσχέθηκαν να ξανάρθουν γρήγορα στην Καβάλα. Όπως είπαν στην περιοχή μας διατηρούν πολλούς καλούς φίλους.

Ο Ματθαίος παίζει τη λύρα, τραγουδάει λιγότερο, ενώ ο Κώστας Τσαχουρίδης διακρίνεται για το τραγούδι καθώς η φωνή του είναι καταπληκτική.

Το μήνυμά τους είναι ότι η ποντιακή λύρα αναπαράγει όλες τις μουσικές, τις μουσικές του κόσμου κι όσοι ήταν τυχεροί και παρακολούθησαν την εκδήλωση πείστηκαν ότι αυτό που ισχυρίζονται τα δύο αδέλφια από τη Βέροια, ισχύει 100%.

Πηγή: Πρωϊνή