Το προεδρείο της ΟΣΕΠΕ, οι πρόεδροι των ποντιακών σωματείων και επίσημοι προσκεκλημμένοι σε αναμνηστική φωτογραφία |
του Φόρη Πεταλίδη
Μικροί και μεγάλοι, νέες και νέοι, ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Ευρώπης για να βρεθούν στη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του ομογενειακού ελληνισμού, στο ετήσιο αντάμωμα των Ποντίων, στο 34ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.
Φέτος, την εκδήλωση φιλοξένησε η πόλη του Γκόπινγκεν στο κρατίδιο της Βάδης Βιρτεμβέργης, λίγο πριν οι συμπατριώτες μας μετανάστες, έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, περίπου 1.400 νέες και νέοι, από 40 συλλόγους της Ευρώπης και περισσότεροι από 3.000 θεατές κατέκλυσαν το στάδιο της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν οι χοροί των αλησμόνητων πατρίδων του Πόντου και στη συνέχεια όλοι μαζί πιάστηκαν χέρι χέρι και χόρεψαν σε ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι.
Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο (Θεοδωρίδη). Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης παρουσίασε το ποίημα που είχε γράψει την ημέρα του θανάτου του ο ποιητής Κώστας Διαμαντίδης «Βασίλεια εχάθεν και Βασιλιάντ’ επήαν, και μαναχόν αθάνατα, τ’ εσά τα τραγωδίας» (Βασίλεια χαθήκανε και Βασιλιάδες έφυγαν, αλλά μονάχα αθάνατα, έμειναν τα δικά σου τραγούδια), αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Νέες και νέοι χορεύουν ποντιακούς χορούς |
Ο παρουσιαστής του φεστιβάλ, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς, με την έντονη παρουσία του και τη συναισθηματική φόρτιση, μετέφερε τους παρευρισκομένους νοερά στις πόλεις και στα παρχάρια του αλησμόνητου Πόντου, εκεί όπου έδρασαν για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας, κρατώντας ζωντανό και ακμαίο τον ελληνισμό ανά τους αιώνες. Και ο παρουσιαστής των χορευτικών συγκροτημάτων, ο τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέας Βασιλειάδης, έδωσε το σύνθημα να ξεκινήσουν οι χοροί, όπου νέες και νέοι παρουσίασαν χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, ομάλ, τικ, σέρρα, σερενίτσα, διπάτ, λετσίνα, από τη Σινώπη, την Κερασούντα, το Ατα Παζάρ, την Τραπεζούντα, την Αργυρούπολη, το Καρς, όπου μεγαλούργησαν οι Έλληνες και δημιούργησαν έναν πολιτισμό ο οποίος διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.
Κοντά στους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, όπως κάθε χρόνο, βρέθηκαν και Τούρκοι υπήκοοι, μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης, που αναζητούν τις ρίζες τους και τα αδέλφια της καρδιάς τους από τα οποία χωρίστηκαν βίαια με τη Συνθήκη της Λοζάνης, όταν η ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε με βάση το θρήσκευμα. Ηρθαν, παρακολούθησαν τους ποντιακούς χορούς και στη συνέχεια «έγιναν ένα» με τους απογόνους των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου και πιασμένοι χέρι χέρι χόρεψαν ποντιακούς χορούς, όπως και αυτοί χορεύουν για χρόνια ολόκληρα.
Από γενιά σε γενιά
Εκείνο που χαρακτηρίζει τους Πόντιους της Ευρώπης είναι πως, αν και ζουν για χρόνια ολόκληρα στις χώρες μετανάστευσής τους, όπου δούλεψαν, σπούδασαν αυτοί και τα παιδιά τους, είναι μια ζωντανή αλυσίδα μετάδοσης του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Στο ετήσιο ραντεβού βρέθηκαν για μια ακόμη φορά όσοι διατέλεσαν σε θέσεις ευθύνης στα διοικητικά της ομοσπονδίας, ο πρώτος πρόεδρος Γιώργος Τσορακλίδης, οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Αμαραντίδης και Γιάννης Μπουρσανίδης, ο οικοδεσπότης νυν πρόεδρος Ηλίας Μαυρίδης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Σιδηρόπουλος. Από την Ελλάδα, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ και γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γιάννης Αντωνιάδης, ο γενικός γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και Αθλητισμού Γιώργος Λυσαρίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Παρχαρίδης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ, συντονιστής του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Ετήσια συνάντηση
Οι εκδηλώσεις όμως του φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας δεν περιορίζονται μόνο στο χορό. Είναι ταυτόχρονα και μια συνάντηση μεταναστών από όλη την Ευρώπη. Πηγαίνουν να δουν τους φίλους και συγχωριανούς τους που έφυγαν μαζί από την πατρίδα, την Ελλάδα και τώρα βρίσκονται διασκορπισμένοι στην ξενιτιά. Να συναντηθούν με τους νέους φίλους που απέκτησαν στις φάμπρικες και στα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ο Γιώργος, που υπήρξε συντονιστής νεολαίας της Ομοσπονδίας, τώρα τραπεζικός υπάλληλος στην Ελβετία ταξίδεψε με την οικογένειά του για να παρευρεθεί στο φεστιβάλ. Και ο Μπάμπης Κωτίδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, γιατρός τώρα στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας, ήρθε να δει τους φίλους της καρδιάς του και να ζήσει στιγμές γεμάτες Ελλάδα και Πόντο. Και η Ελένη Βασιλειάδου, ταμίας της ΠΟΕ, από το Ρυάκιο Κοζάνης, όπου διατηρεί βιοτεχνία παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων παρουσίασε τα προϊόντα «Βερμίου γης», στους μετανάστες, όπου γεύτηκαν γαστρονομικά προϊόντα, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες στον αλησμόνητο Πόντο. Μία συνάντηση μεταναστών, με κοινές ρίζες και οράματα, συνάντηση τεσσάρων γενεών, παππούδων, πατεράδων, παιδιών και εγγονών, με προμετωπίδα τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και των αλησμόνητων πατρίδων.
Πηγή: Αγγελιοφόρος