Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!

Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!
Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!

Το τάμα κοντεύει να εκπληρωθεί. Λίγα χιλιόμετρα απομένουν για τον Τεμόν ΑΕΚ προκειμένου να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρό ζωής και να μπει τρέχοντας, σαν τον Φειδιππίδη στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης έχει αφήσει πίσω του τον μαρτυρικό Δυτικό Πόντο και συνεχίζει στον Ανατολικό. Την Τετάρτη, την 24η ημέρα του ταξιδιού του άφησε πίσω την Ορντού και χάραξε πορεία για Κερασούντα. Αφού πήρε την ευλογία της Υπαπαντής, 15 χιλιόμετρα έξω απ’τα Κοτύωρα, συνέχισε το τρέξιμο μέχρι το μεσημέρι.

Στην Κερασούντα έφτασε λίγο μετά τις 13:00. Στη δεύτερη (μετά την Τραπεζούντα) σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, ο Ενωσίτης υπερδρομέας έφυγε με αρκετές αναμνήσεις. Επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου, ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και έβγαλε φωτογραφίες έξω από ένα απ’τα εξαιρετικά αρχοντικά της Κερασούντας, της οποίας η ιστορία είναι μεγάλη.


Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!

Πρόκειται για αρχαιότατη ελληνική πόλη, η οποία, σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ.απ’τους Σινωπείς. Η Κερασούντα ήταν γνωστή για τα δάση των κερασιών που αφθονούν μέχρι και σήμερα στην περιοχή. Μάλιστα μία εκδοχή υποστηρίζει απ’αυτά πήρε το όνομά της η πόλη. Λέγεται δε, ότι επί ρωμαϊκής κατοχής, ο Λούκουλλος είχε μεταφέρει ένα δέντρο κερασιάς στην Ιταλία, όπου δεν υπήρχε προηγουμένως.

Η μεσημεριανή στάση του Τεμόν ΑΕΚ για γεύμα και ξεκούραση έγινε στο χωριό Kilicli, όπου έκανε και αποθεραπεία με μπανάκι στη θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα δρόσισε τον Πόντιο υπερμαραθωνοδρόμο και του αναπτέρωσε τις δυνάμεις για τα βραδινά χιλιόμετρα, όπως αποκαλεί ο ίδιος την απογευματινή του πορεία.

Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!


Το πρωί της Πέμπτης, την 25η ημέρα του ταξιδιού ο αδερφός μας ξεκίνησε απ’το χωριό Espiye. Η διαδρομή ήταν μαγευτική. Τί πιο όμορφο να τρέχεις στα παράλια του Ανατολικού Πόντου με θέα προς τη Θάλασσα; Αυτή που αντίκρισαν οι Μύριοι του Ξενοφώντος απ’το όρος Μίθριον και αναφώνησαν με χαρά και ανακούφιση “θάλαττα-θάλαττα”. Στον Εύξεινο Πόντο χύνονται αμέτρητα ποτάμια τα οποία πηγάζουν απ’τις Ποντικές Άλπεις, αυτά τα καταπράσινα όρη που ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμα την ποντιακή μούσα.


Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!

Όταν τρέχεις και τα μάτια σου βλέπουν αυτή την εικόνα, άθελά σου τα χείλη σου τραγουδούνε ποντιακούς σκοπούς. «Θάλασσα, Καραντενίζ, το νερό σ” “κί καταινίζ”. Μαύρον εν το κουμ τεσόν, άμον την κάρδιαν τεμόν. Τρέχ’νε “ς σο Καραντενίζ τ” έμορφα τα ποτάμεα, ατά ειν” τα πούλια σ” και εσύ είσαι η μάνα», θα μπορούσε να τραγουδούσε ο Γιώργος διανύοντας 61 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Vakfikebir, όπου έκανε την μεσημεριανή του ανάπαυλα. Εκεί ο Γιώργος συνάντησε μία παρέα νεαρών Τούρκων, οι οποίοι μόλις είδαν το έμβλημα της Ένωσης στο στήθος του, άρχισαν να τραγουδούν ρυθμικά «ΑΕΚ, ΑΕΚ». «Τα Καρντάσια φώναζαν ΑΕΚ και θέλησαν μία φωτό, μην τους χαλάσουμε το χατήρι!», έγραψε ο Τεμόν στο Facebook.

Το τρεχαντήρι μας συνέχισε το απόγευμα για περίπου 20 χιλιόμετρα και το βράδυ διανυκτέρευσε 15 χιλιόμετρα έξω απ’το Akçaabat. Πρόκειται για τα χιλιοτραγουδισμένα Πλάτανα, την μικρή κωμόπολη που βρίσκεται έξω απ’την Τραπεζούντα. Στα οροπέδια των Πλατάνων είναι η Τόνγια, η αρχαία Θοανία, όπου ακόμα και σήμερα ζούνε ελληνόφωνοι.

Λίγο πριν την Τραπεζούντα ο Πόντιος δρομέας, Γιώργος Ζαχαριάδης!


Την Παρασκευή 31 Χορτοθερί (Ιουλίου) ο Τεμόν ΑΕΚ θα μπει στην πρωτεύουσα των Κομνηνών! Ο Ενωσίτης δρομέας θα εισέλθει στην Τραπεζούντα. Η ολοκλήρωση του τάματος με την είσοδο στην Παναγία Σουμελά αναμένεται να γίνει το Σαββατο 1 Αλωναρί (Αυγούστου).

Πηγή: AEK Live