Μεγάλη Ποντιακή συναυλία για τη διάσωση της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου |
Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας διοργανώνει μεγάλη καλλιτεχνική Συναυλία με Πόντιους Καλλιτέχνες υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου συνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 (στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού του Οσίου Θεοφάνους – πολιούχου Νάουσας) και ώρα 9.45 μ.μ. στο θερινό θέατρο Νάουσας.
Σκοπός της συναυλίας είναι η Ίδρυση Μουσείου για τη φύλαξη και διάσωση των ιστορικών βιβλίων της Αργυρούπολης του Πόντου και η τοποθέτηση και αποκατάστασή τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του διατηρητέου «ΤΟΥΡΠΑΛΗ».
Η ιστορία, των βιβλίων, ξεκινάει γύρω στο 1922, τότε που ο Πόντος σφαγιάστηκε και διώχθηκε. Την ίδια στιγμή οι Αργυροπολίτες, έχοντας την διάθεσή τους 3 ζώα, άφηναν πίσω προσωπικά αντικείμενα και περιουσίες, σκεπτόμενοι πως πρέπει να σώσουν τον πολιτισμό, τον πολιτισμό του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως!
Έτσι, η κάθε οικογένεια, φόρτωσε στους ώμους της βιβλία, κειμήλια και μια μακρόχρονη ιστορία. Μ’ αυτό τον τρόπο και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ξεκίνησε η «Οδύσσεια» των βιβλίων. Φτάνοντας στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες, επισκέπτονται την Νάουσα. Αποφασίζουν να εγκατασταθούν, μιας και η πόλη μας τους θύμιζε την πατρογονική τους εστία. Έτσι ιδρύεται στις 11 Απριλίου του 1927, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ναούσης «Ο Κυριακίδης».
Αρχικά, η βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου στεγάζεται στο πρώην τουρκικό Τέμενος, όπου και παραμένει μέχρι το 1933. Ο αριθμός των βιβλίων, τότε, έφθανε περίπου στους 5.000 τόμους. Με την κατάρρευση όμως του Τεμένους το 1933, ο Σύλλογος αναστέλλει τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρονται στο υπόγειο ενός νεοαναγειρόμενου σχολείου, όπου και τα βρίσκει και τα μελετά, το 1939, ο Αντ. Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη και το 1929. Ο ίδιος αναφέρει ότι βρήκε μόνο 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνιο και 5 κώδικες, ενώ κάνει αναφορά για «πολυτιμωτέρας θρησκευτικάς εικόνας και λοιπά κειμήλια». Τα βιβλία, με τη φροντίδα του τότε Δημάρχου Νάουσας Κόκκινου, μεταφέρονται στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέχρι το 1949, χρονιά κατά την οποία καίγεται η Νάουσα, και χρειάζεται να μεταφερθούν και πάλι στα υπόγεια του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.
Το 1959, ο Σύλλογος επανιδρύεται με το όνομα «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης”». Τα βιβλία που απέμειναν, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου, αλλά ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά. Είχαν απομείνει μόνο 796 τόμοι! Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυροπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 973 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.
Έτσι, σήμερα, γίνεται προσπάθεια τα κειμήλια και τα βιβλία, να επιστρέψουν στο κτίριο Τουρπάλη, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1949. Εκεί, θα δημιουργηθεί το μουσείο, το οποίο θα τα στεγάσει. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται προσπάθεια και κοινός αγώνας.
Αυτός ο πλούτος, τον οποίο έχει την τιμή να φιλοξενεί η Νάουσα, μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει την περιοχή μας, ακόμα περισσότερο. Για να γίνει αυτό, μπορούμε όλοι, Πόντιοι και μη, να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, μέσω της αγοράς ενός εισιτηρίου για την συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου».
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Τραγούδι: Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Κώστας Θεοδοσιάδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Τιάννης Τσιτιρίδης, Γιώργος Μωϋσιάδης,
Λύρα: Μπάμπης Κεμανετζίδης, Λάζος Ιωαννίδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Στέλιος Χαλκίδης, Παναγιώτης Ασλανίδης.
Νταούλι: Γιάννης Πολυχρονίδης, Γιώργος Κορτσινίδης, Ηρακλής Αδαμίδης, Κώστας Ζώης, Μάρθα Μπαλούρη.
Πλήκτρα: Κώστας Κατηρτζίδης, Δημήτρης Θωίδης.
Κανονάκι: Θανάσης Κουλεντιανός.
Τουλούμι: Παντελής Κυρκενίδης
Απαγγελία- Θέατρο: Γιώργος Συμεωνίδης, Αλέξης Παρχαρίδης.
Εισιτήρια Προπωλούνται: Καφέ «CITY», Καφέ «Αλοτινό», Καφέ «Σείριος», Κατάστημα ενδυμάτων «CONFUZIO» Νόπη Ξανθοπούλου (Παναγούλη 11), Τυπογραφείο: Χρήστος Παναγιωτίδης, ΦΑΡΜΑ Ε.Π.Ε και στα Γραφεία του Συλλόγου.
Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos.gr
Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos.gr