Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Εσέβεν “ς σην Τραπεζούντα και εντώκεν τα καμπάνας…

Εσέβεν “ς σην Τραπεζούντα και εντώκεν τα καμπάνας…
Εσέβεν “ς σην Τραπεζούντα και εντώκεν τα καμπάνας…

Ο άθλος πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του. Το τάμα εκπληρώνεται και η Παναγία τον περιμένει. Μετά από 26 ημέρες στους δρόμους ο Τεμόν ΑΕΚ είναι έτοιμος να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης μπήκε την Παρασκευή στην Τραπεζούντα. Ο Ενωσίτης υπερδρομέας δεν κρατιόταν απ’την αγωνία του. Ξύπνησε απ” τα χαράματα. Πιρνά πιρνά, που λέμε εμείς οι Πόντιοι. Ξεκίνησε στις 5:00 και στις 7:30, μετά από μία διαδρομή 30 χιλιομέτρων έφτασε στο στολίδι της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν είναι άλλη απ’την ελληνική πόλη που περιγράφει ο Ξενοφών στο βιβλίο “Κύρου Ανάβασις. «ἐντεῦθεν δ᾽ ἐπορεύθησαν δύο σταθμοὺς παρασάγγας ἑπτά, καὶ ἦλθον ἐπὶ θάλατταν εἰς Τραπεζοῦντα πόλιν Ἑλληνίδα οἰκουμένην ἐν τῷ Εὐξείνῳ Πόντῳ, Σινωπέων ἀποικίαν, ἐν τῇ Κόλχων χώρᾳ. ἐνταῦθα ἔμειναν ἡμέρας ἀμφὶ τὰς τριάκοντα ἐν ταῖς τῶν Κόλχων κώμαις· κἀντεῦθεν ὁρμώμενοι ἐλῄζοντο τὴν Κολχίδα. ἀγορὰν δὲ παρεῖχον τῷ στρατοπέδῳ Τραπεζούντιοι, καὶ ἐδέξαντό τε τοὺς Ἕλληνας καὶ ξένια ἔδοσαν βοῦς καὶ ἄλφιτα καὶ οἶνον».

Εσέβεν “ς σην Τραπεζούντα και εντώκεν τα καμπάνας…

Ο Τεμόν ΑΕΚ με την είσοδό του στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Κομνηνών θυμήθηκε πώς την περιγράφει ο Φίλων Κτενίδης, ο θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και γιατρός που έγραψε το συγκινητικό έργο “Καμπάνα του Πόντου” και αυτός που εμπνεύστηκε την ανιστόρηση της νέας μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, απ” όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ο Γιώργος Ζαχαριάδης. «Η Τραπεζούντα η κυρά, αρχόντˊσα κˊ οικοδέσποινα…. και πάντα νέϊσα νύφε…», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ο Πόντιος αθλητής, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην πόλη.

Στην Τραπεζούντα οι ελληνόφωνοι είναι πάρα πολλοί. Οπότε τα ποντιακά είναι ο μόνος τρόπος συνεννόησης. Ο Ενωσίτης υπερδρομέας γνώρισε τον Μπαϊράμ Γκιουλτεπέ και τον Πολάτ, οι οποίοι τους καλοδέχτηκαν. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Στα χαρτιά η ιθαγένεια είναι διαφορετική, αλλά το αίμα τους ενώνει. Αδέρφια αγκάλιασαν αδέρφια.

Εσέβεν “ς σην Τραπεζούντα και εντώκεν τα καμπάνας…

Ο Γιώργος έγινε θέμα και στα τούρκικα Μέσα. Τούρκος δρομέας, φίλος του Τεμόν ΑΕΚ, ο Aykut Celikbas, διηγήθηκε την ιστορία του και τη δημοσιοποίησε στο ίντερνετ προκειμένου να πληροφορηθεί ο κόσμος για την τρέλα αυτού του Πόντιου υπερμαραθωνοδρόμου.

Το Σάββατο ο άθλος φτάνει σχεδόν στο τέλος του. Ο Γιώργος πρωί-πρωί θα ξεκινήσει να ανηφορίζει για Ματσούκα, προκειμένου να υλοποιήσει το τάμα και να μπει στην Παναγία Σουμελά. Τα χιλιόμετρα όμως δεν θα σταματήσουν. Το κοντέρ έχει να γράψει και άλλα πολλά. Μετά το μοναστήρι της Παναγίας, ο Τεμόν ΑΕΚ θα κάνει περιοδεύσει σε όλα τα μοναστήρια της περιοχής, θα περάσει απ’τον Περιστερεώτα αλλά και τον Βαζελώνα. Την Κυριακή δε ετοιμάζεται να πάει στην Κιουμουσχανά, την Αργυρούπολη και να μπει στο χωριό του, την Άρδασσα.

Το ταξίδι συνεχίζεται. Όσο για τη διαμονή, έχει ο θεός! Τ’εμετέρ “ς σην πατρίδα, καν’νάν “κί αφήν’νε να κείται “ς σα στράτας…

Πηγή: AEK Live