Επίδειξη παρασκευής της περίφημης Ποντιακής πίτας, του ψαθυριού |
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2015 ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά" οργάνωσε επίδειξη παρασκευής της περίφημης Ποντιακής πίτας, του ψαθυριού, ανταποκρινόμενος έτσι σε παλιά επιθυμία των γυναικών των χορευτικών του Συλλόγου να μάθουν την όλη διαδικασία.
Οι κυρίες Ελένη Μαυρίδη, Σεβαστούλα Ουρεϊλίδη, Θεοδώρα Γεωργιάδου και Ειρήνη Ρεφειάδου, άριστες γνώστριες της τέχνης, αποδέχτηκαν με ευχαρίστηση το ρόλο των εκπαιδευτριών και έτσι το απόγευμα του Σάββάτου η αίθουσα του Συλλόγου μετατράπηκε σε κανονικό εργαστήρι.
Το ζυμάρι ήταν έτοιμο, μοιράστηκε στα τραπέζια οπότε άρχισαν να δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς οι χλαβούδες (πλάστες). Η φωτιά είχε ανάψει από ώρα και το μεγάλο σάτσι (κυκλικός δίσκος από χοντρή λαμαρίνα, λίγο κυρτός στο μέσον) της κυρίας Ελένης ήταν έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα ψαθύρια. Στην πορεία οι δεκάδες μαθητευόμενες - όχι μόνο μέλη του συλλόγου - πήραν τη χλαβού στα χέρια τους και με την καθοδήγηση των παλαιοτέρων τα πήγαν μια χαρά.Δοκίμασαν όλοι - και αρκετοί περαστικοί - τα "επιτεύγματά" τους συνδυάζοντάς τα με το αριάνι που τους κέρασε ο σύλλογος και ήταν διάχυτη η ικανοποίηση σε όλους αφού το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό.
Για το ψαθύρι που κυρίως λόγω των απλών υλικών (σιταρένιο αλεύρι, βούτυρο) που απαιτούνταν, ήταν πολύ διαδεδομένο σε αρκετές περιοχές του Πόντου αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν το κύριο έδεσμα κυρίως στους γάμους όπου στην παρασκευή του συμμετείχαν όχι μόνο οι συγγενείς του γαμπρού και της νύφης αλλά και όλοι οι γείτονες. Σήμερα αντί για βούτυρο χρησιμοποιούν λάδι και τα ψήνουν κυρίως στο τηγάνι.
Πηγή: Ελεύθερη Άποψη