Γιορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πόντο |
Στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στον Πόντο, ο μήνας Σεπτέμβριος ονομαζόταν Σταυρίτες, από τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. - Οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό, στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Ύψωσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασεκευή ψωμιού. Μετά τη λειτουργία, έπαιρναν ένα κλωνάρι βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα έβγαζαν τον βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα λίγο αλεύρι και γινόταν ένας αραιός χυλός. Το σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν όλη μέρα.
Την επόμενη ημέρα το πρωί συμπλήρωναν λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το άφηναν και πάλι τυλιγμένο. Το βράδυ έκαναν πάλι το ίδιο, με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το άφηναν τυλιγμένο έως το πρωί. Δηλαδή επαναλάμβαναν τη διαδικασία 3 φορές. Το #προζύμι το φύλαγαν μέσα σε σακιά, μαζί με το αλεύρι και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού ή πρόσφορου και κάθε φορά κρατούσαν λίγο ζυμάρι για την επόμενη φορά.
Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην «Χάρη» του Τιμίου Σταυρού!
Πηγή: Lelevose