Ιστορική αυλαία για τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας! |
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ισχυρής συναίσθησης του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον η ποντιακή νεολαία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας.
35.200 μέρες από την άφιξη του Κεμάλ στον Πόντο, 500 νέοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, συναντήθηκαν και μεταξύ άλλων χάραξαν το δρόμο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, έθεσαν τις βάσεις για την προώθηση της ποντιακής διαλέκτου, για την ένταξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
Ως τέταρτη γενιά προσφύγων, η ποντιακή νεολαία δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει, τη συμπαράστασή της προς τους Σύρους πρόσφυγες, που δοκιμάζονται καθημερινά και να απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή.
Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι σύνεδροι έλαβαν συνολικά 20 αποφάσεις, μεταξύ άλλων, τη μετεξέλιξη της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, σε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου Ποντιακού ελληνισμού.
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την όλη διοργάνωση και φυσικά από το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί πλέον το ξεκίνημα για μια σειρά ενεργειών που θα δώσουν ξανά στους απανταχού Ποντίους την περηφάνεια ότι είμαστε εδώ, ενωμένοι και δυναμικοί, για να πετύχουμε όσα πρέπουν στην γενιά των προσφύγων προγόνων μας" τόνισε ο Πρόεδρος πλέον της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης.
Την ανακοίνωση του ψηφίσματος έκανε ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, τονίζοντας εισαγωγικά ότι «παραμένουμε πιστοί στις αρχές και αξίες των προγόνων μας, ως άξιοι συνεχιστές ενός τρεις – χιλιόχρονου ελληνικού πολιτισμού, που άνθισε στον Εύξεινο Πόντο» και ότι "Στον ποντιακό χώρο δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον διάσπαση και αδυναμία ενιαίας έκφρασης, έτσι ώστε αυτός να καθίσταται όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό πιο αποτελεσματικός στις νέες απαιτήσεις των καιρών".
Σύμφωνα με το ψήφισμα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Να συγκροτηθεί από τις Ομοσπονδίες, Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε αυτή την επιτροπή θα συμμετάσχει ένας νέος από κάθε Ομοσπονδία με την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση.
2. Να συσταθεί στο πλαίσιο της κάθε Ομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού ειδικής ομάδας, η οποία θα ασχολείται με την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκάστοτε χώρα.
3. Να διοργανωθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την τεκμηρίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τους Ασσύριους και Αρμένιους.
4. Ο χαιρετισμός της απόφασης του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ι. Σαββίδη να ιδρυθεί το Κέντρο Ποντιακών μελετών και δήλωση ότι οι νέοι Πόντιοι είναι έτοιμοι να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.
5. Να απαιτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
6. Να δημιουργηθεί online σύστημα διδασκαλίας και εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου.
7. Να οριστεί το έτος 2016 ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στην Διασπορά, με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά»
8. Να προταθεί στις Ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων όλου του κόσμου να εξετάσουν τα εξής θέματα:
- Δημιουργία του «Σπιτιού των Ποντίων» με έδρα Θεσσαλονίκη, που θα στεγάζει το μουσείο, τη βιβλιοθήκη και το ποντιακό θέατρο, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα κτλ.
- Δημιουργία Ιδρύματος υποστήριξης των ταλαντούχων παιδιών και νεολαίων, που έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε τέτοιους τομείς, όπως επιστήμη, μουσική, αθλητισμός κτλ. με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ι. Σαββίδης.
9. Να χαρτογραφηθούν και να αποτυπωθούν τα Ιστορικά μνημεία του Πόντου. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη αναστήλωση των ιστορικών μνημείων, μοναστηριών και εκκλησιών που βρίσκονται στην Ποντιακή γη.
10. Ο χαιρετισμός των προσπάθειών του Φιλανθρωπικού ιδρύματος του κ. Ιβάν Σαββίδη για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης των Ιστορικών Ναών μας στον Πόντο και στην Μικρά Ασία (Αγία Σοφίας Τραπεζούντας και Νίκαιας). "Συντασσόμαστε με τις προσπάθειές του και δηλώνουμε συμπαραστάτες στον Αγώνα του" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
11. "Εμείς οι νέοι θεωρούμε ότι η Εκκλησία αποτελεί ύψιστης στρατηγικής σημασίας επιλογή στο Οικουμενικό περιβάλλον που ζούμε και προσδοκούμε πέραν της ευχής των Ιεραρχών μας ανά την Οικουμένη και στην υποστήριξη τους" όπως αναφέρεται.
12. Η ενίσχυση και στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος.
13. Η Συνδιάσκεψη να εκφράσει την αμέριστη στήριξή της στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος μια συνολικής και περιεκτικής εκπαίδευσης.
14. Η απαίτηση άμεσα να αποδοθεί Ελληνική ιθαγένεια στους ομογενείς συμπατριώτες μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό να γίνουν οι ανάλογες θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές και να μειωθεί η χρονοβόρα διαδικασία.
15. "Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους Σύρους πρόσφυγες και απευθύνουμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς και στα εμπλεκόμενα μέρη για την ειρήνη στην περιοχή" ανεφέρεται.
16. Η πρόταση προς την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων να εφαρμοστεί το Άρθρο 108Β του Συντάγματος για την ενεργοποίηση του ΣΑΕ.
17. "Εκφράζουμε την έντονη δυσφορία και αγανάκτησή μας σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη για τη δημόσια άρνησή του, της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον καλούμε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να παραιτηθεί" αναφέρεται.
18. Να εκφράσει την επιτακτική ανάγκη για την οργάνωση και λειτουργία ενός δυναμικού παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου στον ποντιακό χώρο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού η νεολαία θα συμβάλει στη διεξαγωγή του 7ου Παγκόσμιου Οργανωτικού Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού.
19. Η οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης να συνεχίσει το έργο της ως Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας.
20. Την άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να αποκατασταθεί το ζήτημα της περικοπής συντάξεων των ομογενών Ποντίων παλιννοστούντων.
«Είναι η σειρά της δικής μας γενιάς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Εμείς είμαστε το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού και μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη θα κάνουμε πολλά» έκλεισε την παρέμβασή του ο Άλκης Αναστασιάδης, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες του "στον μεγάλο Έλληνα της Διασποράς". Νωρίτερα, εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας, με λόγο δυναμικό και αποφασιστικό, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των θεματικών συνεδριάσεων της χθεσινής ημέρας.
Ακολούθησε τιμητική βράβευση του Παραολυμπιονίκη Γρηγόρη Πολυχρονίδη, ο οποίος μπορεί να ήταν απών για λόγους υγείας, ωστόσο όρθιοι οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν στη θέα -μέσω προβολής βίντεο- της προσπάθειάς του, ενώ έγινε ειδική τιμητική αναφορά στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών-μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ιβάν Σαββίδης: «Μην φοβάστε τίποτα»
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ποντιακή νεολαία θα βρίσκει στο πρόσωπό του έναν ακούραστο συμπαραστάτη, έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, στη σύντομη παρέμβασή του. «Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μια πρόκληση, είναι ελπίδες, είναι κατάσταση που ορίζει τις δυνατότητες και προοπτικές του ποντιακού ελληνισμού», ανέφερε και ευχαρίστησε τους παρισταμένους εκφράζοντας την άποψη ότι οι μέρες της Συνδιάσκεψης ήταν πραγματικά αποδοτικές.
«Εμείς αγαπάμε το λαό μας και την καταγωγή μας με ιδιαίτερο τρόπο. Είναι υπεράνθρωπη αυτή η αγάπη. Είμαστε έτοιμοι κάθε μέρα να πεθαίνουμε και να ξαναγεννιόμαστε για τον ποντιακό ελληνισμό», είπε κερδίζοντας το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού. Παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας κάνοντας ειδική αναφορά σε σεβάσμιες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και στις ομοσπονδίες και τα σωματεία που προσφέρουν έργο.
«Δεν είμαστε η σκόνη που έχει απομείνει από τον ποντιακό ελληνισμό. Φέρνουμε μέσα μας, στις καρδιές μας την αγάπη για τον λαό, την πατρίδα και την χώρα μας. Να μην το ξεχνάτε αυτό ούτε για μια μέρα», είπε προτρέποντας τους νέους να μη φοβούνται και να συνεχίσουν δραστήριοι την μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. «Είμαι ευτυχισμένος, μη μου αφαιρέσετε την ευτυχία μου παρακαλώ» είπε κατεβαίνοντας από το βήμα της Συνδιάσκεψης.
Μπορεί οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση του ψηφίσματος, ωστόσο οι σύνεδροι και πλήθος κόσμου, το απόγευμα της Κυριακής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη ιδιαίτερο και συγκινητικό θέαμα στο ΠΑΟΚ Sports Arena. Ένα συναίσθημα συγκλονιστικό, να βλέπεις παιδιά που μιλούν διαφορετική γλώσσα, να ενώνουν τα χέρια και να πατούν στα ίδια βήματα, στα βήματα των παραδοσιακών ποντιακών χορών.
Σε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2 ωρών, με το γενικό τίτλο «Μνήμης… μουσικές και χρώματα απ’ την αγκαλιά του κόσμου» χορευτικά συγκροτήματα 13 Ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Πόντου, δίνοντας το σύνθημα της ενότητας των απανταχού Ποντίων και μιας ταυτότητας που συνέχει την 4η γενιά των ξεριζωμένων με τη γενιά των προσφύγων από τα πάτρια εδάφη του Ευξείνου Πόντου.
Δημοφιλείς Πόντιοι καλλιτέχνες με προεξάρχοντα τον Κώστα Αγέρη, που έγινε γνωστός από το τηλεοπτικό μουσικό show The Voice, η Πέλλα Νικολαΐδη, ο Αλέξης Παρχαρίδης καθώς και ο Χάρης Αθανασιάδης με τη λύρα του, έδιναν το ρυθμό στους θεατές που χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι.