Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Οι Πόντιοι της Αυστραλίας στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Οι Πόντιοι της Αυστραλίας στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας
Οι Πόντιοι της Αυστραλίας στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

Δίνοντας το παράδειγμα σε πολλούς τομείς, οι Πόντιοι της Αυστραλίας συμμετείχαν στην Β' Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας -η οποία ολοκληρώθηκε στην Θεσσαλονίκη-, με μια δυναμική παρουσία.

Με το περίπτερό της, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, τις παρουσιάσεις στην Ολομέλεια καθώς και τα εργαστήρια, ακόμα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με την τέχνη του Ευθύμη Αυγητίδη, με τη λύρα και το τραγούδι, η συμβολή των εξ Αυστραλίας Ελλήνων αποδείχθηκε λαμπρή.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον πρόεδρο Παναγιώτη Στεφανίδη (Μελβούρνη), τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Παπουλίδη (Σίδνεϊ), τον αντιπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνδιάσκεψης, Ευθύμη Αυγητίδη (Σίδνεϊ) και τους αντιπροσώπους της Νεολαίας, Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Κατερίνα Ζελίου (Μελβούρνη).

Ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, έδωσε το στίγμα της Συνδιάσκεψης, μιλώντας για τον «βίαιο ξερριζωμό του γηγενή Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου» και της ευρύτερης Ανατολής (από τον Έβρο μέχρι τον Καύκασο) ο οποίος «δεν έπαυσε την προσφορά του στον Ελληνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, για «την ευρύτερη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους...».

Κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Στεφανίδης κάλεσε τους συνέδρους να χρησιμοποιήσουν τη λογική στις αποφάσεις τους και διασκεδάσουν την εμπειρία της Συνδιάσκεψης.

Εισηγητής στον τομέα της παιδείας ήταν ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, με τίτλο «Ο Πόντος μέσα στην ελληνική παιδεία», ανέπτυξε τρόπους ενσωμάτωσης της Ποντιακής ιστορίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών στις οποίες ζουν.

Ξεκινώντας από τη φράση «Η Ελληνική είναι παγκόσμια έννοια», ο Δρ Διαμάντης δήλωσε πως οι Έλληνες εκτός της ελληνικής επικράτειας δεν είναι «απόδημοι» και ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται από το κράτος ως Έλληνες της Διασποράς, αφού η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών είναι γεννημένοι και ζουν εκτός της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Και ηγέτες έχουμε και στρατηγική υπάρχει» τόνισε ο λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, κ. Π. Διαμάντης. «Αρκεί να συμφωνήσουμε με αυτές και να πορευτούμε μαζί».

Στη συνέχεια, απηύθυνε πρόκληση στους συνέδρους να ερευνήσουν τις σχέσεις του Πόντου με τις χώρες στις οποίες ζουν, ώστε να 'περάσουν' τις σχέσεις αυτές στα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών στις οποίες ζουν, δίνοντας το παράδειγμα της Αυστραλίας και τις σχέσεις των ANZACs με τους Έλληνες του Πόντου και της ευρύτερης Ανατολίας.

«Σας καλώ να ενσωματώσετε στα εκπαιδευτικά σας προγράμματα αυτές τις σχέσεις των χωρών στις οποίες ζούμε. Έτσι κάνουμε ενσωμάτωση του ιστορικού βίου των Ελλήνων του Πόντου στην ιστορική μνήμη των κοινωνιών στις οποίες ζούμε».

Ήταν μια ιδέα η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον των νεαρών συνέδρων καθώς συζητήθηκε αρκετά, τόσο στα διαλείμματα όσο και στα εργαστήρια, με τα οποία έκλεισαν οι επίσημες υποχρεώσεις της δεύτερης ημέρας της Συνδιάσκεψης.

Πηγή: Νέος Κόσμος